Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 7. 2015,
19.00

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Elan prodaja

Četrtek, 30. 7. 2015, 19.00

7 let, 2 meseca

Elan v roke Rusom in Američanom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po tem, ko je SDH v sredo prižgal zeleno luč za prodajo Elana, so danes lastniki podpisali pogodbo o prodaji. Nova lastnika sta ruski sklad VR Capital in ameriški Merrill Lynch International.

Kupcu Merrill Lynch International, katerega 100 odstotni lastnik je Bank of America Merrill Lynch International, skladno s pogodbo pripada 4,9 odstotni lastniški delež družbe, kupcu Wiltan Enterprises Limited, katerega 100 odstotni lastnik je ruski VR Global Partners, pa pripada 95,1 odstotni lastniški delež družbe Elan, so sporočili iz SDH.

Zagotoviti je treba 12 milijonov evrov S podpisom pogodbe se končuje agonija, ki traja že od leta 2011. Predsednik uprave Slovenskega državenga holdinga (SDH) Matej Pirc v izjavi novinarjem podatkov o kupcih in kupnini ni razkril, povedal pa je, da si je SDH pri prodaji naložbe v Elanu prizadeval rešiti situacijo, ki je nastala z odločbo Evropske komisije glede državne pomoči v letu 2008 oziroma glede vrnitve državne pomoči.

"S tem je posledično omogočen nadaljnji obstoj družbe in ohranitev čim večjega števila delovnih mest," je dejal Pirc. Kupci naj bi namreč zagotovili 12 milijonov evrov, kolikor mora družba vrniti nedovoljene državne pomoči. Ko bo ta pogoj izpolnjen, Elanu ne bo več grozil stečaj.

Pogoj tudi ohranitev slovenskega jezika in sedež v Sloveniji Pogoj tudi ohranitev slovenskega jezika in sedež v Sloveniji Nova kupca sta morala sprejeti tudi nefinančne zaveze, ki jih je postavil SDH pred prodajo. Po teh zahtevah mora podjetje ostati v Begunjah, kjer bo lastnik moral upoštevati tudi socialne sporazume in kolektivne pogodbe ter ohranitev slovenskega jezika kot jezika komuniciranja z zaposlenimi.

Zaposleni sicer obžalujejo, da bo Elan spet v lasti tujcev, vendar, kot ugotavljajo, v danih razmerah ni bilo druge možnosti.

Ne spreglejte