Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 9. 2013,
19.23

Osveženo pred

8 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ECB banke

Petek, 20. 9. 2013, 19.23

8 mesecev, 1 teden

ECB: Nekatere banke bodo predčasno odplačale skoraj osem milijard evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
ECB je sporočila, da bo devet evropskih bank prihodnji teden predčasno odplačalo 7,91 milijarde evrov sredstev iz dveh obsežnih operacij refinanciranja bančnega sistema v letih 2011 in 2012.

Evropska centralna banka (ECB) je takrat bankam skupaj namenila preko 1000 milijard evrov sredstev, da bi tako preprečila likvidnostno krizo. Štiri banke bodo 25. septembra vrnile 2,65 milijarde evrov iz prve operacije, pet bank pa 5,26 milijarde evrov iz druge operacije ECB.

Banke bodo na ta način zmanjšale višek likvidnosti v finančnem sistemu. Trenutno sicer ta znaša 215 milijard evrov, kar je najmanj po koncu leta 2011, torej po času tik pred prvo operacijo osrednje denarne ustanove v območju evra.

V začetku prihodnjega leta ne gre izključiti nove operacije ECB Višek se bo torej prihodnji teden še zmanjšal, če bo padel pod 100 ali 200 milijard evrov, pa je pričakovati rast kratkoročnih obresti na posojila na raven ključne obrestne mere, ki je pri 0,5 odstotka. Prav zato po besedah analitikov v začetku prihodnjega leta ne gre izključiti nove operacije ECB.

Banke imajo v skladu z odločitvami ECB možnost, da po letu dni začnejo predčasno odplačevati triletna posojila, ki jih je ECB v omenjenih dveh operacijah po nizki obrestni meri namenila bančnemu sistemu.

S tem je po ocenah iz Frankfurta takrat na vrhuncu evrske krize preprečila zaostritev likvidnostnega krča v evropskem bančnem sistemu, a se učinki vse te dodatne likvidnosti zaradi visoke negotovosti in še vedno fragmentiranih finančnih trgov v območju evra za zdaj še niso prenesli v realno gospodarstvo.

ECB je decembra predlani 523 bankam potrdila posojila v vrednosti 489 milijard evrov. V začetku marca lani je nato 800 bankam potrdila še za 529,53 milijarde evrov posojil, kar je predstavljalo največjo kreditno injekcijo ECB v bančni sistem v 13 letih obstoja evra.

Med bankami, ki so pridobile sredstva pri ECB, so bile tudi Nova Ljubljanska banka (NLB), Nova Kreditna banka Maribor (NKBM), Abanka in Gorenjska banka.

Ne spreglejte