Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 2. 2017,
17.31

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

1

Natisni članek

SiDG Slovenski državni gozdovi dobiček

Torek, 28. 2. 2017, 17.31

6 let, 7 mesecev

Državno gozdarsko podjetje poslovanje začelo z večjim dobičkom od načrtovanega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

1

SiDG Slovenski državni gozdovi | Foto STA

Foto: STA

Družba Slovenski državni gozdovi je od svoje ustanovitve marca lani do konca lanskega leta ustvarila 6,52 milijona evrov dobička pred davki, kar je 3,71 milijona evrov več od načrtovanega.

Prihodki so znašali 25,71 milijona evrov, posekali in prodali pa so 530.422 kubičnih metrov gozdnih lesnih sortimentov, kaže preliminarno poročilo o poslovanju.

"Podatki so ovrgli napovedi dvomljivcev"

Kot so v družbi poudarili v današnjem sporočilu, je bilo za poslovanje ključno obdobje od 1. julija do 31. decembra 2016, ko je družba začela gospodariti z gozdovi v lasti države.

"Podatki o sečnji in spravilu ter prodaji gozdnih lesnih sortimentov so ovrgli napovedi dvomljivcev, da se bo s 1. julijem 2016 zgodil kolaps v državnih gozdovih. Družba je prevzela oziroma dobila prek 4.600 odločb za sečnjo, od tega večino za sanitarno sečnjo, Zavoda za gozdove Slovenije," so poudarili v družbi.

Po teh odločbah so posekali in prodali 530.422 kubičnih metrov gozdnih lesnih sortimentov, od tega 22 odstotkov listavcev in 78 odstotkov iglavcev.

Največ lesa je posekala kočevska poslovna enota družbe, najmanj pa mariborska. | Foto: STA , Največ lesa je posekala kočevska poslovna enota družbe, najmanj pa mariborska. Foto: STA ,

Največ lesa je posekala kočevska poslovna enota družbe

Prihodki so bili za okoli 610 tisoč evrov nižji od načrtovanega, odhodki pa za 4,29 milijona evrov nižji. Družba je v gozdni sklad vplačala 5,6 milijona evrov, kar je skladno z načrtom. Bilančna vsota je dosegla 36,01 milijona evrov (5,87 milijona več od načrtovanega), kapital pa je konec minulega leta znašal 27,99 milijona evrov (3,08 milijona več od načrtovanega).

Največ lesa je posekala kočevska poslovna enota družbe (185.900 kubičnih metrov), najmanj pa mariborska (86.479 kubičnih metrov).

"Ustanovitev družbe je bila smiselna"

Kot so poudarili v družbi, preliminarno poročilo dokazuje, da je bila ustanovitev družbe smiselna in bo mogoče z nadaljevanjem takšnega poslovanja uresničiti cilje ustanovitve.

Vplačila v gozdni sklad, sredstva za gojitvena dela, sredstva za gozdno infrastrukturo in dobiček so skupaj znašali 12,31 milijona evrov, kar po navedbah družbe pomeni, da bo imela država kot lastnica družbe in gozdov pri vsakem prodanem kubičnem metru gozdnih lesnih sortimentov iz svojega gozda finančni učinek 23,21 evra.

Ne spreglejte