Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 9. 2020,
15.12

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,99

10

Natisni članek

Kitajci 2TDK Kolektor CGP drugi tir

Sreda, 2. 9. 2020, 15.12

3 leta, 7 mesecev

Bitka za drugi tir: odpadli skoraj vsi kitajski in turški gradbinci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,99

10

drugi tir  Urad vlade za komuniciranje | Državna revizijska komisija je razveljavila odločitev 2TDK o priznanju sposobnosti za gradnjo drugega tira šestim gradbincem, večinoma iz Kitajske in Turčije. | Foto Urad vlade za komuniciranje

Državna revizijska komisija je razveljavila odločitev 2TDK o priznanju sposobnosti za gradnjo drugega tira šestim gradbincem, večinoma iz Kitajske in Turčije.

Foto: Urad vlade za komuniciranje

Državna revizijska komisija je razveljavila odločitev projektnega podjetja 2TDK o priznanju sposobnosti za gradnjo drugega tira šestim ponudnikom. Po besedah 2TDK Dušana Zorka v družbi zdaj sklepe komisije preučujejo in jih bodo v celoti spoštovali. Zorko upa, da bodo čim prej začeli drugo fazo razpisa za oddajo glavnih del na projektu. Od petnajstih konzorcijev in podjetij, ki so se prijavili na dva razpisa za glavna dela pri projektu, se za gradnjo zdaj potegujejo samo še štirje gradbinci.

Državna revizijska komisija je v postopku pravnega varstva pri oddaji javnega naročila za glavna gradbena dela prejela tri zahtevke za revizijo. Zahtevek družbe Swietelsky so sredi prejšnjega meseca zavrnili kot neutemeljenega, so pa delno ugodili zahtevkoma Gorenjske gradbene družbe in Kolektorja CPG, piše STA.

Avtomoto Turki samozavestni: druga cev Karavank bo končana pred rokom #video

Iz igre izpadli skoraj vsi turški in kitajski gradbinci

Kot so zapisali na državni revizijski komisiji, so razveljavili odločitev 2TDK o priznanju sposobnosti trem kitajskim gradbincem, in sicer China State Construction Engineering Corporation, China Railway Group in China Gezhouba Group v sodelovanju s slovenskim Ginexom, pa tudi konzorciju turškega IC Ictas s sarajevskim Euro-Asfaltom, konzorciju Gorenjske gradbene družbe, novomeškega CGP in češkega Metroslava ter konzorciju dveh turških gradbincev YDA in Unitek.

"Vlagatelj Kolektor CPG je namreč v zahtevku za revizijo izkazal, da naročnik prijav navedenih kandidatov ni pregledal v skladu z zahtevami, ki jih je določil v dokumentaciji v zvezi z oddajo javnega naročila," so na državni revizijski komisiji utemeljili svojo odločitev.

Dušan Zorko | Foto: STA , Foto: STA ,

Ni pa Kolektor CPG izkazal kršitev 2TDK, ko je ta priznal sposobnost turškemu podjetju Cengiz, kitajskemu podjetju China Communications Construction Company ter Strabagu v sodelovanju s podjetjema Ed Züblin in Gülermak, so zapisali na državni revizijski komisiji. Tako jih bo 2TDK posledično povabil k sodelovanju v drugi fazi postopka.

Tudi Gorenjska gradbena družba je z zahtevkom za revizijo izpodbijala odločitev 2TDK o priznanju sposobnosti kitajskemu podjetju China State Construction Engineering Corporation. Podobno kot pri zahtevku Kolektorja CPG je Gorenjska gradbena družba po navedbah revizijske komisije uspela izkazati, da 2TDK pri pregledu prijave kitajskega ponudnika ni ravnal v skladu z zahtevami, ki jih je določil v dokumentaciji v zvezi z oddajo javnega naročila, piše STA.

drugi tir  Urad vlade za komuniciranje
Novice Bitka za drugi tir: bo država Turkom in Kitajcem prižgala rdečo luč?

Zorko: Sklepe bomo v celoti spoštovali

Sklepa državne revizijske komisije so na 2TDK po besedah prvega moža družbe Dušana Zorka prejeli danes in so z njimi zadovoljni. Sklepe bodo zdaj po njegovih besedah pregledali in jih v celoti spoštovali. "Upam, da bomo v najkrajšem mogočem času prišli v drugo fazo razpisa," je poudaril Zorko.

2TDK bo sicer v drugi fazi razpisa ponudnike pozval k predložitvi cene. "Mi jih bomo pozvali, potem pa sprejeli odločitev, ki bo potem spet na državni revizijski komisiji. Tu bi apeliral, da se to pospeši. Tudi zdaj je trajalo skoraj tri mesece," je na predstavitvi analize vplivov projekta drugi tir na slovensko gospodarstvo dejal Zorko.

Ne spreglejte