Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 12. 2020,
16.15

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,32

9

Natisni članek

aneks Kolektor Metroslav 2TDK drugi tir

Sreda, 23. 12. 2020, 16.15

2 leti, 2 meseca

Drugi tir: po Čehih zapleti še s Kolektorjem?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,32

9

drugi tir  Urad vlade za komuniciranje | Ali bodo iz igre za gradnjo drugega tira izpadli Čehi v navezi z domačimi gradbinci, bo znano v začetku prihodnjega tedna. O tem, ali bo Kolektor CPG uspel z milijonskim aneksom, pa precej pozneje. | Foto Urad vlade za komuniciranje

Ali bodo iz igre za gradnjo drugega tira izpadli Čehi v navezi z domačimi gradbinci, bo znano v začetku prihodnjega tedna. O tem, ali bo Kolektor CPG uspel z milijonskim aneksom, pa precej pozneje.

Foto: Urad vlade za komuniciranje

Potem ko je državna revizijska komisija zavrnila štiri revizijske zahtevke kitajskih gradbincev, mora podjetje 2TDK, ki bdi nad projektom izgradnje drugega tira, sprejeti odločitev, kaj storiti s sporno referenco češkega gradbinca Metroslava. Odločitev o tem, ali bodo Čehi skupaj z Gorenjsko gradbeno družbo in novomeškim CPG izpadli iz igre za glavne posle pri največjem infrastrukturnem projektu v zgodovini samostojne države, bo znana v začetku prihodnjega tedna. Veliko dlje, lahko tudi več mesecev pa bo treba počakati na odločitev 2TDK o novem milijonskem aneksu, ki ga za dodatna dela pri gradnji dostopnih cest zahteva Kolektor CPG.

Nadzorniki 2TDK so v torek soglašali z novim časovnim aneksom k pogodbi o izvedbi dostopnih cest do trase drugega tira, po katerem se rok za dokončanje omenjenih cest z današnjega dne podaljša do 28. februarja prihodnje leto, rok za ureditev vse dokumentacije pa do konca prihodnjega marca. Podaljšanje roka naj bi neuradno predlagal Kolektor CPG, ki skupaj s sarajevskim Euro-Asfaltom gradi omenjene ceste.

drugi tir  Urad vlade za komuniciranje
Novice Kitajci izpadli iz igre za gradnjo drugega tira

Kolektor CPG podal kar za tri milijone evrov zahtevkov za anekse

A Kolektor CPG časovnega aneksa neuradno zdaj ni pripravljen podpisati. Kaj naj bi bil razlog za to, ni znano, je pa gradbinec 2TDK, ki ga vodi generalni direktor Pavle Hevka, podal kar za tri milijone evrov zahtevkov za anekse. Vodstvu 2TDK je uspelo to vsoto znižati na 1,3 milijona evrov, vendar pa omenjeni aneks še ni dokončno usklajen in je še v fazi preverjanja. Gradbinec več denarja zahteva tudi za dodatne ceste, a so na 2TDK ugotovili, da je debelina asfalta na določenih odsekih manjša od zahtevane.

Generalni direktor Pavle Hevka 2TDK vodi od oktobra, ko je s funkcije generalnega direktorja odstopil Dušan Zorko. | Foto: STA , Generalni direktor Pavle Hevka 2TDK vodi od oktobra, ko je s funkcije generalnega direktorja odstopil Dušan Zorko. Foto: STA ,

Če Kolektor CPG, ki ga prek skupine Kolektor obvladuje Stojan Petrič, ne bo pristal na podpis časovnega aneksa, se datum za dokončanje del ne spremeni in začnejo teči penali oziroma pribitki. Z vprašanji, kaj se dogaja in ali dejansko zavračajo podpis časovnega aneksa, smo se obrnili tudi na Kolektor CPG, a odgovorov še nismo prejeli. Po napovedih bodo ceste sicer dokončane do konca februarja, odločitev 2TDK o milijonskem aneksu pa bi bila lahko znana šele v naslednjih nekaj mesecih.

Stojan Petrič
Novice Zorko odstopljen, Delo vrača udarec z Jožetom P. Damijanom

Kmalu odločitev o sporni referenci češkega gradbinca

Precej bolj kmalu oziroma že v začetku prihodnjega tedna pa se pričakuje odločitev strokovne komisije 2TDK o sporni referenci češkega gradbinca Metroslava, ki se za 700 milijonov evrov vreden posel glavnih dveh sklopov pri drugem tiru poteguje v navezi z Gorenjsko gradbeno družbo in novomeškim CPG. Potem ko je državna revizijska komisija ugodila pritožbi avstrijskega Strabaga in sporočila, da Metroslav nima ustrezne reference, mora 2TDK sprejeti nov sklep o priznanju sposobnosti.

Če bo gradnja potekala v skladu z načrti, bo prvi vlak bo po drugem tiru zapeljal leta 2026. | Foto: Urad vlade za komuniciranje Če bo gradnja potekala v skladu z načrti, bo prvi vlak bo po drugem tiru zapeljal leta 2026. Foto: Urad vlade za komuniciranje

Kakšno odločitev bo strokovna komisija 2TDK sprejela glede Metroslava in ali bodo v igri za glavna dela na projektu ostali samo še turški Cengiz, Kolektor CPG v navezavi z Yapi Merkezi in Özaltin ter Strabag, še ni znano. Je pa jasno, da se lahko na odločitev 2TDK, ki bo izdal nov sklep o priznanju usposobljenosti, pritožijo vsi izvajalci iz prve faze razpisa.

Jernej Vrtovec
Novice Vrtovec: Pri drugem tiru dosegli pomembno etapno zmago

Po drugem tiru še drugi drugi tir?

Še pred današnjo odločitvijo državne revizijske komisije, ki je zavrnila revizijske zahtevke štirih neizbranih kitajskih gradbincev, je 2TDK podaljšal rok za oddajo finančnih ponudb s 4. januarja na 1. februar 2021. Pogodba z izbranim izvajalcem glavnih del naj bi bila podpisana v aprilu, pričakuje se, da bodo prvo lopato zasadili maja ali junija. O izbranem izvajalcu del bo ob popolno oddanih ponudbah odločala zgolj cena.

Če bodo dela tekla v skladu z načrti, se pričakuje, da bo prvi vlak po novi progi zapeljal leta 2026. Ob tem se že pripravlja tudi osnutek zakonodajnih sprememb, s katerimi bi 2TDK dobil možnost, da vzporedno s prvo zgradi še drugo progo drugega tira oziroma tako imenovani drugi drugi tir. Vrednost tega projekta je ocenjena na od 350 do 400 milijonov evrov, končna odločitev o dvotirnosti proge pa je seveda v rokah vlade.

Ne spreglejte