SiolNET. Posel danes Novice
3,30

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Drugi tir: Kolektor pred začetkom del zahteva aneks #video

3,30

termometer

Izbrana izvajalca pripravljalnih del za drugi tir, družbi Kolektor CPG in Euroasfalt, po poročanju medijev še pred začetkom del zahtevata aneks k pogodbi. Ministrica Alenka Bratušek zahteva umik zahteve, sicer do prenosa pogodbe z direkcije za infrastrukturo na 2TDK ne bo prišlo. O prenosu investitorstva projekta bo prihodnji teden odločala vlada.

Prenos investitorstva z direkcije na podjetje 2TDK bo po napovedih ministrice za infrastrukturo Bratuškove zaključen do 15. oktobra, saj je nadzorni svet 2TDK z izjemo pogodbe z izvajalcem pripravljalnih del že potrdil vse preostale potrebne pogodbe za prenos. O prenosu investitorstva bo prihodnji teden odločala vlada, v gradivu pa bo tudi jasno zapisano, da se izvajalec pripravljalnih del odpoveduje zahtevku za aneks.

Cerar: Spremembo glede Madžarov bo treba dobro utemeljiti

Kakršnokoli spremembo odločitve glede sodelovanja Madžarske pri projektu drugi tir bo treba po besedah zunanjega ministra Mira Cerarja dobro utemeljiti. Kot je dejal, se mora vlada odločiti, ali bomo ta projekt izpeljali v luči širšega strateškega sodelovanja s sosednjo državo in ali bo proračunu prihranila 200 milijonov evrov za druge projekte.

"Odločiti se moramo, ali bomo sodelovanje izpeljali v luči nekega širšega strateškega sodelovanja s sosednjo državo, ki se je odločila, da bi tukaj raje sodelovala z našo kot s hrvaško stranjo," je Cerar dejal ob robu skupne seje parlamentarnih odborov za zunanjo politiko in za zadeve EU.

Bratuškova omenila možnost novega razpisa

Če se Kolektor CPG in Euroasfalt s tem ne bosta strinjala, bo pogodba, kot je včeraj za javno televizijo povedala Bratuškova, ostala na direkciji, čeprav je investitor projekta po zakonu o drugem tiru podjetje 2TDK.

Ministrica je izvajalca pripravljalnih del pozvala k umiku zahteve za aneks, ki so jo zavrnili že v podjetju 2TDK. Če do tega ne bo prišlo, bo 2TDK verjetno moral iti v nov razpis, je še napovedala Bratuškova.

drugi tir  Urad vlade za komuniciranje Posel danes Drugi tir: Levica poziva Bratuškovo, naj prekine pogajanja z Madžarsko #video

Aneks vreden 2,5 milijona evrov

Ministrica je sicer v četrtek imenovala člane projektno-finančnega sveta za nadzor nad izvajanjem projekta drugi tir. Sestavljajo ga Nina Mauhler z ministrstva za infrastrukturo, Miranda Groff Ferjančič s finančnega ministrstva, Aleš Cantarutti z gospodarskega ministrstva in Leon Behin z ministrstva za javno upravo ter Andrej Cetinski kot predstavnik civilne družbe.

Naloga sveta je obravnava strokovnih vprašanj in svetovanje ministrici za infrastrukturo v zvezi z nadzorom nad izvedbo projekta. Svet pregleda in obravnava vso sprejeto dokumentacijo v zvezi s projektom in daje predloge ministrici. Pristojen pa je tudi za dajanje soglasja k investicijskemu programu ter letnim in drugim finančnim načrtom za izvedbo investicije v drugi tir pred njihovim sprejemom, so v četrtek sporočili z ministrstva.

drugi tir  Urad vlade za komuniciranje Posel danes Kaj na očitke o zavajanju pravijo vpleteni #DrugiTir

Imenovanje projektno-finančnega sveta je torej korak k temu, da se pripravljalna dela za drugi tir čim prej začno. Toda izbrana izvajalca del sta po poročanju medijev zaradi zamud pri začetku del zahtevala aneks k pogodbi v višini 2,5 milijona evrov oziroma 17 odstotkov pogodbene cene.

Svoj zahtevek sta utemeljila na predpostavki, da bi morala biti uvedena v delo takoj po sklenitvi pogodbe. V obrazložitvi je med drugim zapisano, da so se cene v gradbeništvu od podpisa pogodbe do danes zvišale.

Kolektor investicijo že podražil za 1,3 milijona evrov

Pogodba za pripravljalna dela med direkcijo za infrastrukturo in konzorcijem družb Kolektor CPG in Euroasfalt v višini 14,5 milijona evrov je bila sicer podpisana decembra lani z odložnim pogojem, da začne veljati skupaj z zakonom o drugem tiru. Zakon je po dveh neuspelih referendumih začel veljati 21. julija letos.

Začetek pripravljalnih del je sicer vezan še na sprejem investicijskega programa, ki ga mora obravnavati projektno-finančni svet in je trenutno po pojasnilih Bratuškove v fazi osnutka.

železnica Novice Sredi oktobra prenos projekta drugi tir na družbo 2TDK

Kolektor CPG želi sicer uveljaviti že drugi aneks ob delih, ki jih je pridobil pri projektu drugi tir. Direkcija za infrastrukturo je konzorciju Kolektor Koling, Kolektor CPG in CGP odobrila aneks, ki je gradnjo izvlečnega tira, neke vrste uvoda v drugi tir, s 5,9 milijona evrov podražil za 1,3 milijona evrov. Na ministrstvu so sicer pozneje zatrdili, da se ni podražil izvlečni tir, temveč je treba zaradi dotrajanosti obnoviti tir ob izvlečnem tiru.

Jure Leben, Miro Cerar, Peter Gašperšič Posel danes Cerarjev krog pri drugem tiru zavajal? Bruselj ni zahteval, da je zraven Madžarska. Alenka Bratušek Posel danes Nov zaplet pri drugem tiru: kaj so zakuhali Alenki Bratušek

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 36
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin