SiolNET. Posel danes Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Donos na slovenske obveznice na novi najnižji ravni po prevzemu evra

3

termometer

 | Foto:
Donos do dospelosti slovenske 10-letne obveznice je bil okrog 14. ure na elektronski borzi MTS pri 2,06 odstotka.

To je 0,06 odstotne točke manj kot v začetku današnjega trgovanja in pomeni novo najnižjo vrednost od vstopa Slovenije v območje evra. Rekordno nizko so tudi donosi na obveznice nekaterih ranljivejših držav območja evra.

Najnižje obresti še naprej beleži Nemčija Najnižje obresti na 10-letne obveznice med državami območja z evrom še naprej beleži Nemčija. Donos do dospelosti njenih 10-letnih dolžniških papirjev je danes nespremenjen pri 0,55 odstotka. Pribitek slovenskih na nemške 10-letne obveznice, ki veljajo za referenčne v območju evra, tako danes znaša 1,51 odstotne točke.

Rekordno nizki so danes tudi donosi na 10-letne francoske, španske in italijanske obveznice. Po mnenju analitikov se donosi na obveznice držav evro območja danes nižajo zaradi razmeroma skromnega povpraševanja in besed prvega moža Evropske centralne banke (ECB) Maria Draghija, da bo ECB v primeru zdrsa območja evra v deflacijsko spiralo ukrepala, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Draghi ocenil, da se območje evra sooča z naraščajočim tveganjem nestabilnih cen Draghi je v pogovoru za nemški časnik Handelsblatt ocenil, da se območje evra sooča z naraščajočim tveganjem nestabilnih cen, zaradi česar se krepijo skrbi, da bi zdrsnilo v deflacijo. Analitiki menijo, da bi ECB že 22. januarja lahko napovedala nove ukrepe, med možnostmi pa največkrat omenjajo obsežen program odkupovanja državnih obveznic.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin