Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 5. 2020,
16.51

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,86

7

Natisni članek

letalska družba bankrot dobropis vavčerji

Sreda, 27. 5. 2020, 16.51

3 leta, 10 mesecev

Dobropis namesto denarja: bodo morali potniki reševati letalske družbe?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,86

7

letalo | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Med epidemijo koronavirusa je letalski promet stal, prevozniki pa so pridelali večmilijardne izgube, mnogim grozi stečaj. Potnikom, ki so jim odpovedali polete, številne letalske družbe ponujajo le dobropis, ne pa vračilo denarja, čeprav bi jim morale ponuditi oboje. Evropska komisija priporoča, da potniki izberejo dobropis, če si to lahko privoščijo.

Zaradi epidemije koronavirusa se je letalski promet ustavil, zato je vse več letalskih družb v finančnih težavah. Vse glasnejši so predlogi po krnitvi potniških pravic v korist letalskih družb, saj mnogim grozi stečaj.

A kot ugotavlja Evropska komisija, v težavah niso le letalske družbe, ampak tudi veliko potnikov, ki jih je prizadela gospodarska plat krize, njihovi dohodki pa so se zmanjšali.

Veliko letalskih družb je prejelo znatne državne pomoči ali pa jih še bodo. Nemški letalski prevoznik Lufthansa se, na primer, z nemško vlado dogovarja o svežnju pomoči, vrednem devet milijard evrov, nemška vlada pa bo tako postala pomemben lastnik družbe.

Nočejo jim povrniti denarja

Kljub finančni pomoči letalskim družbam pa kupci vozovnic za odpovedane polete poročajo, da jim letalske družbe namesto vračila denarja vsiljujejo vavčerje, torej dobropis, ki ga lahko potniki pri isti letalski družbi uveljavijo v določenem časovnem obdobju.

Zahtevki potnikov za povračilo zaradi odpovedi poletov daleč presegajo število novih rezervacij. Po ocenah Združenja evropskih potovalnih agencij in organizatorjev potovanj bi lahko izgube zaradi pandemije covid-19 v primerjavi s pričakovanimi prihodki na podlagi prejšnjih polet v prvem četrtletju leta 2020 znašale 30 milijard evrov (zmanjšanje za 60 odstotkov), v drugem četrtletju pa 46 milijard evrov (zmanjšanje za 90 odstotkov), sporoča Evropska komisija.

Italija letališče | Foto: Reuters Foto: Reuters

Nekatere države za zamrznitev pravic potnikov

Konec aprila se je 12 članic EU (Belgija, Poljska, Nizozemska, Ciper, Češka, Francija, Grčija, Latvija, Malta, Portugalska, Irska in Bolgarija) zavzelo za zamrznitev pravic potnikov. Predlagali so, da bi imele letalske družbe eno leto možnost izdajanja vavčerjev, potem pa bi vračale prevoznino. Kasneje se je izjavi ustno pridružilo še več članic.

Slovenija se jim po neuradnih informacijah STA ni pridružila. Zaveda se, da je letalskemu sektorju treba pomagati in da obstaja nevarnost zmanjševanja povezljivosti zaradi možnosti bankrotov družb, a opozarja, da se ne sme pomagati na račun zmanjševanja pravic potnikov, je poročala STA.

EPP: Letalskim prevoznikom moramo pomagati pri zaščiti potrošnikov

Kasneje se je tudi največja evropska stranka, Evropska ljudska stranka (EPP), zavzela za suspenz pravic letalskih potnikov. Po mnenju EPP bi morali letalskim družbam dovoliti, da povračilo kupcem opravijo v obliki dobropisa, a pri tem poudarjajo, da bi moral dobropis veljati dlje časa, moral bi imeti višjo vrednost kot kupljena vozovnica, moral bi biti prenosljiv med osebami in na voljo za druge destinacije. Dobropis bi moral kupcu omogočiti še letenje na isto destinacijo, tudi če so cene zrasle, pravijo.

"Če gre letalska družba v stečaj, ne more nikomur povrniti stroškov. Zdaj moramo letalskim prevoznikom pomagati pri zaščiti potrošnikov," je dejal evropski poslanec Marian-Jean Marinescu, predstavnik EPP za promet in turizem.

Hkrati EPP tudi poziva Evropsko komisijo, naj pritisne na države članice, da zagotovijo, da bodo potniki tudi v primeru stečaja letalske družbe dobili povrnjeno vrednost dobropisa.

Letalo | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Evropska komisija: Dobropis naj bo privlačen, a potrošnik lahko zahteva tudi gotovino

Evropska komisija je medtem pripravila priporočila o dobropisih, ki se ponudijo potnikom kot druga možnost namesto povračila denarja. Evropska komisija v priporočilih piše, da mora biti dobropis zavarovan pred stečajem letalske družbe ali organizatorja potovanja. Dobropis bi moral veljati najmanj eno leto, prevozniki pa bi morali tudi zagotoviti, da bi dobropisi potnikom omogočali potovanje na isti relaciji pod enakimi pogoji za storitve, kakršni so bili navedeni v prvotni rezervaciji. Torej tudi če se kasneje zviša cena potovanja.

Dobropisi za prevozne storitve bi morali biti prenosljivi na drugega potnika brez dodatnih stroškov, še priporoča komisija.

Po izteku enoletnega obdobja pa naj bo še vedno mogoča povrnitev stroškov v gotovini, če se dobropis ne izkoristi, so še zapisali v priporočilih.

"Če si lahko privoščite, sprejmite dobropis"

Izvršna podpredsednica komisije Margrethe Vestager je sredi maja poudarila, da mora imeti vsak potrošnik še vedno izbiro, ali želi gotovino ali dobropis. Je pa poudarila tudi, da so letalski prevozniki v velikih finančnih težavah, zato komisija poziva tiste, ki si to lahko privoščijo, da sprejmejo dobropise. Letalske družbe pa pozivajo, naj zagotovijo, da bodo dobropisi privlačnejši za potrošnika.

Skratka, kljub priporočilom Evropske komisije glede dobropisov v državah EU še vedno velja evropska zakonodaja, ki dobro ščiti potrošnika, zato morajo letalske družbe potrošniku stroške povrniti tudi v gotovini, če si to želi. Je pa res, da je pot do tega lahko dolga, če se letalska družba temu upira.

Več o tem, kaj pripada evropskemu potrošniku v različnih scenarijih in kaj lahko stori, če mu letalska družba kljub temu noče povrniti denarja, preberite v članku Če letalska družba odpove polet, vam mora vrniti denar.

Preberite še:

Letalo kabina
Novice Če letalska družba odpove polet, vam mora vrniti denar
easyJet
Novice Če ste letos kupili vozovnico za easyJet, imate razlog za skrb
airbus A380 Emirates
Novice Emirates se bo zaradi virusa poslovil kar od 30 tisoč zaposlenih

 

Ne spreglejte