Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 11. 2014,
13.56

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

OECD gospodarska rast

Torek, 25. 11. 2014, 13.56

7 let, 2 meseca

Dobra novica iz OECD: slovenska gospodarska rast bo višja od napovedi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V OECD so močno zvišali napoved za letošnjo rast slovenskega BDP. Ta naj bi se letos okrepil za 2,1 odstotka, ne le za 0,3 odstotka, kot so napovedali maja.

Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) se je s tem pridružila preostalim mednarodnim ustanovam, ki so v zadnjem času bistveno izboljšale gospodarske obete za Slovenijo. So pa v organizaciji skupaj z Evropsko komisijo najbolj optimistični, nižje stopnje rasti namreč napovedujejo v Mednarodnem denarnem skladu ter Evropski banki za obnovo in razvoj.

Organizacija s sedežem v Parizu je objavila tudi napoved za prihodnji dve leti: za leto 2015 je napovedala 1,2-odstotno, za leto 2016 pa 2,2-odstotno rast.

Letošnja gospodarska rast v Sloveniji bo tako nekoliko višje od povprečne rasti v državah OECD, ki bo pri 1,8 odstotka. V prihodnjih dveh letih bo zaostajala za povprečjem članic organizacije (prihodnje leto za 0,9 odstotne točke, leta 2016 pa za 0,4 odstotne točke).

Rast bo zavirala konsolidacija javnih financ Po letošnji okrepitvi bo rast slovenskega BDP prihodnje leto šibka. Gospodarsko dejavnost bosta zavirali konsolidacija javnih financ in še vedno visoka brezposelnost, na investicijsko dejavnost podjetij pa bodo negativno vplivali postopki razdolževanja podjetij.

V OECD kot ključno prioriteto slovenske ekonomske politike izpostavljajo čim bolj hitro in gladko prestrukturiranje gospodarstva, pa tudi nadaljevanje privatizacije in večjo odprtost za tuje neposredne naložbe. Zadnji dve nalogi naj bi izboljšali upravljanje podjetij in gospodarstvu prinesli prepotreben svež kapital.

Nadaljevati se mora tudi konsolidacija javnih financ, saj bi vsak prevelik odmik od začrtane poti znova zamajal zaupanje trgov v državo. V OECD ponavljajo tudi že znano priporočilo Sloveniji o reformi javnega sektorja za njegovo večjo učinkovitost, omenjajo pa še aktivno politiko za boj proti brezposelnosti.

Ne spreglejte