SiolNET. Posel danes Novice
0,38

termometer

  • Messenger
  • Messenger
skupščina Luke Koper

Bodo v Luki Koper zamenjali predsednico nadzornega sveta?

0,38

termometer

 | Foto: Klemen Korenjak
Foto: Klemen Korenjak

Delničarji Luke Koper se bodo danes sestali na skupščini, ki bo po pričakovanjih razburljiva. SDH namreč predlaga zamenjavo predsednice nadzornega sveta Alenke Žnidaršič Kranjc in nadzornice Elen Twrdy, kar bi lahko odprlo vrata menjavi uprave. Predlaga tudi imenovanje posebnega revizorja za pregled poslov Luke z izvajalci pristaniških storitev.

Po predlogu Slovenskega državnega holdinga (SDH) bi namesto Žnidaršič Kranjčeve in Twrdyjeve v nadzorni svet imenovali Milana Jelenca in Barbaro Nose. Rado Antolovič, Andrej Šercer in Žiga Škerjanec bi medtem ostali člani, predstavniki kapitala.

Ob tem niso izključena dodatna presenečanja na sami skupščini, na kar med drugim nakazuje četrtkov protestni shod pristaniških delavcev Luke Koper. Na dogodku so državo opozorili, naj na skupščini ne poskuša zamenjati nadzornikov. Kot poudarjajo, je Luka Koper lani dobro poslovala, zato ni nikakršnega razloga za zamenjavo nadzornikov ali uprave.

SDH je v predlogu za nove nadzornike navedel, da so nadzorniki v obstoječi sestavi izgubili zaupanje lastnika. V družbi se po mnenju SDH kaže neustrezno obvladovanje tveganj, kar je pokazala tudi preiskava finančne uprave in inšpektorata za delo.

Uprava na to odgovarja, da so rezultati družbe jasni in transparentni, "čeprav se jih želi prikazati v drugačni luči".

Na skupščini se bodo delničarji poleg odločanja o podelitvi razrešnice upravi in nadzornemu svetu ter uporabi 20,3 milijona evrov bilančnega dobička med drugim seznanili z letnim poročilom matične družbe in skupine Luka Koper za 2016. Del bilančnega dobička v višini 13,44 milijona evrov naj bi namenili za izplačilo dividend v višini 0,96 evra na navadno delnico, preostanek pa bi ostal nerazporejen.


Morda vas zanima še:

SDH zahteva popis stroškov lanske blokade Luke Koper 

Komedija v Kopru: uprava Luke pred SDH beži v naravni rezervat


 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin