Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Torek,
20. 6. 2017,
16.37

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

1

Natisni članek

stavka Slovenske železnice Luka Koper

Torek, 20. 6. 2017, 16.37

6 let, 6 mesecev

SDH zahteva popis stroškov lanske blokade Luke Koper

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

1

Luka Koper | Foto Luka Koper

Foto: Luka Koper

Očitno dogovora po mirni poti ne bo, sledila bo tožba, o 1,8-milijonskem odškodninskem zahtevku Luki Koper zaradi lanske stavke v koprskem pristanišču pravi prvi mož Slovenskih železnic Dušan Mes. SDH pa pred skupščino 30. junija zahteva natančen popis škode, ki ga v Luki v letu dni očitno niso naredili.

Slovenske železnice so v začetku junija na Luko Koper znova naslovile odškodninski zahtevek v vrednosti 1,8 milijona evrov zaradi stavke v koprskem pristanišču julija lani, ki je povzročila zastoj na železnicah. Spomnimo, da je jezo luških delavcev sprožila namera državnih lastnikov, da bi zamenjali tri luške nadzornike. Menjava se ni zgodila, predsednik uprave SDH Marko Jazbec je odstopil, protestniki pa se niso umaknili. Protest se je končal tri dni pozneje.

"Mi smo utrpeli škodo, saj smo morali med drugim tujim železnicam plačati stojnine. Zahtevek vključuje le neposredne stroške, medtem ko bi bil ob upoštevanju posrednih stroškov, na primer delovne sile, ki ni mogla delati, še višji," razlaga prvi mož železnic Dušan Mes.


Preberite še: 

Komedija v Kopru: uprava Luke pred SDH beži v naravni rezervat


Kdo komu dolguje in kdo komu nagaja?

Železnice so zahtevek na Luko Koper prvič naslovile septembra lani, o čemer smo pisali v članku Prihajajo milijonski računi za julijsko blokado Luke Koper. A po Mesovih besedah so dva meseca pozneje dobili negativen odgovor z obrazložitvijo, da naj bi bila škoda posledica "višje sile"

Luka pa je pred tedni v objavi na spletnih strraneh Ljubljanske borze navedla, da so zahtevek zavrnili, ker "ni navajal relevantne pogodbene podlage, navedbe v njem so bile pavšalne in nepreverljive, zahtevku tudi ni bilo predloženih nobenih dokazov, ki bi škodo izkazovali".

Luka Koper je že lani, malo po tistem, ko so ji poslali odškodninski zahtevek, železnicam izstavila tudi "povratni" odškodninski zahtevek v podobni višini zaradi škode, ki naj bi ji nastala pred časom, ko je bila železniška povezava s pristaniščem ohromljena zaradi vzdrževalnih del. 

"Gre za primer, v katerem smo že pred časom sklenili poravnavo, do zdaj pa je po našem mnenju zadeva že zastarala," meni Mes. Železnice v plačilo niso privolile, s Koprom so si izmenjali še nekaj pisanj, enkrat so se v tem času tudi sestali, a o odškodninskem zahtevku ni bilo govora. V začetku junija so Slovenske železnice, kot zgoraj napisano, znova poslale zahtevek Luki Koper. 

"Očitno ni motivacije za dogovor. Mi smo želeli posotpek rešiti mirno, očitno pa nam drugega kot tožba ne bo preostalo," pravi Mes.

SDH zanimajo odškodnine, kompenzacije ...

SDH v dopisu, pod katerim je podpisana predsednica uprave Lidija Glavina, od Luke Koper zahteva "celostno pojasnilo" o oceni škode zaradi prekinitve del julija lani. | Foto: STA , SDH v dopisu, pod katerim je podpisana predsednica uprave Lidija Glavina, od Luke Koper zahteva "celostno pojasnilo" o oceni škode zaradi prekinitve del julija lani. Foto: STA , Slovenske železnice so nov poziv za plačilo zahtevka poslale le tri tedne pred skupščino Luke Koper (ta bo 30. junija), na kateri bo govora tudi o lanski stavki. Slovenski državni holding (SDH) kot predstavnik državnih lastnikov je namreč na upravo Luke, ki ji predseduje Dragan Matić, naslovil zahtevo za popis neposrednih in posrednih stroškov, nastalih zaradi stavke.

Zanima jih, ali je poleg Slovenskih železnic še kdo podal odškodninski zahtevek, obregnili pa so se tudi ob izjavo predstavnika Luke Koper za odnose z javnostmi Sebastjana Šika, ki je že julija lani v Odmevih na RTV Slovenija dejal, da v stavki leta 2011 škode ni bilo, saj ta nastane le v primeru, da naročnik vloži zahtevek, sami pa so se z njimi dogovorili za komercialne popuste. SDH zahteva, da se v popisu lanske škode navedejo tudi morebitne kompenzacije.

Državni lastniki želijo še analizo stroškov pogosto problematiziranih zunanjih izvajalcev pristaniških storitev, ki letno znašajo 25 milijonov evrov in so največji segment stroškov storitev. Zanimata pa jih tudi ekonomska in vsebinska upravičenost nakupa asfaltiranega parkirišča, ki ga je konec lanskega leta Luka Koper za 7,8 milijona evrov brez DDV kupila od Intereurope. Pisne odgovore SDH pričakuje čim prej, najpozneje do prihajajoče skupščine, kjer jih bo uprava Luka Koper tudi ustno predstavila.

Ne spreglejte