Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 7. 2016,
19.22

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Jože Stegne Delavska hranilnica

Petek, 29. 7. 2016, 19.22

6 let, 7 mesecev

Delavsko hranilnico zapušča predsednik uprave Jože Stegne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Jože Stegne | Foto STA

Foto: STA

Dosedanji predsednik uprave Delavske hranilnice Jože Stegne zapušča družbo. Novico je, potem ko je o njej poročal časnik Finance, Stegne potrdil za Večer. Po navedbah Financ naj bi moralo ob Stegnetu oditi še nekaj družinskih članov, ki so bili zaposlenih v hranilnici.

Stegne je za Večer potrdil, da se bo upokojil: "Delavska hranilnica je v vrhuncu razvoja in ima vrhunske rezultate," je navedel. V upravi poleg Stegneta sedita še Jasna Mesić in Dušan Grlica. Slednji naj bi po pisanju Financ začasno prevzel vodenje hranilnice.

Delničarji Delavske hranilnice so konec junija na skupščini imenovali nove nadzornike, Stegne pa je takrat delničarjem povedal, da nameravajo do 30. septembra skleniti štiri milijone evrov vredno načrtovano dokapitalizacijo hranilnice. Ta rok je postavila Banka Slovenije. Je pa Stegne po poročanju Financ in Večera na skupščini napovedal, da bo v primeru neuspešne dokapitalizacije skupaj s preostalima članoma uprave odstopil.

(Pre)hitra rast Delavske hranilnice

Pisali smo že, da se je večina domačih bank po izbruhu svetovne finančne krize zašla v težave, Delavska hranilnica pa v zadnjih letih dosega rekordno rast. Še pred krizo je namreč njena bilančna vsota znašala le okrog 135 milijonov evrov. Samo v letu 2015 se je povečala za 240 milijonov evrov na 911 milijonov evrov, kar v enem letu pomeni več kot 35-odstotno rast.

Delavska hranilnica | Foto: STA , Foto: STA ,

Hitra rast Delavske hranilnice, ključne finančne institucije slovenskih sindikatov, ni ustrezno pokrita z učinkovitim upravljanjem s kreditnimi in z drugimi tveganji. To je ključna ugotovitev pregleda poslovanja, ki so ga lani spomladi v hranilnici opravili inšpektorji Banke Slovenije in Evropske centralne banke (ECB). Iz zaupnih dokumentov, ki smo jih razkrili, je razvidno, da so inšpektorji izpostavljenost hranilnice kreditnemu tveganju ocenili kot "znatno". Pri tem so zaznali številne nepravilnosti.

Finance so o Stegnetovem odhodu poročale po objavi nadzorniške odredbe Banke Slovenije o hranilnici. Iz odločbe sicer ni razvidno, da bi Banka Slovenije kot dodaten ukrep po zakonu o bančništvu naložila spremembe pri upravljanju hranilnice. Te so bile po neuradnih informacijah izrečene v drugi odločbi, ki pa (še) ni objavljena, so zapisali v časniku.

Objavljena odločba med drugim razkriva, da ima hranilnica od maja omejitve pri sklepanju poslov. Tako ne sme povečevati tveganj pri kreditni izpostavljenosti, ne sme izplačevati dobička ter obresti delničarjem ali imetnikom instrumentov dodatnega temeljnega kapitala, prav tako ne sme izplačevati variabilnih prejemkov zaposlenih.

Ne spreglejte