SiolNET. Posel danes Novice
1,46

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Delavci v Iskrinem obratu zaradi majhne božičnice ustavili delo

1,46

termometer

Iskraemeco
V Iskrinem obratu v Semiču je od sto do 150 delavcev danes zjutraj ustavilo delo. Foto: STA

Od sto do 150 proizvodnih delavcev v Iskrini poslovni enoti v Semiču je danes zjutraj ustavilo delo. V začetku tedna so namreč izvedeli, da bodo za razliko od ostalih poslovnih enot prejeli le 50 evrov bruto božičnice, zato pričakujejo izenačitev z ostalimi delavci, je povedal sindikalist Matija Skala. Okoli 13. ure so delavci odšli domov.

Vodstvo podjetja je zaposlene, po poročanju STA, prejšnji teden obvestilo, da bo letos izplačana božičnica v višini do 300 evrov glede na poslovno uspešnost, v torek pa so zaposleni prejeli odločbe, po katerih bo božičnica po poslovnih enotah izplačana različno, in sicer po 300 evrov za obrate v Kranju, Ljubljani in Šentvidu, medtem ko so zaposlenim v Semiču namenili le 50 evrov bruto.

Dobili manjšo božičnico kot delavci v drugih Iskrinih obratih

Pri tem je izplačilo božičnice vezano tudi na bolniške odsotnosti, kar v praksi pomeni, da bodo nekateri prejeli skoraj pol manj od tega zneska, je pojasnil sindikalist Skeia Matija Skala. Čeprav današnja stavka ni bila napovedana, so delavci danes zjutraj okoli pol osmih ustavili delo, tako da je od sto do 150 proizvodnih delavcev vztrajalo pred vhodom v podjetje.

Pri tem so izrazili pričakovanje, da bodo pri višini izplačane božičnice izenačeni z delavci v Ljubljani in Kranju, je dodal Skala. Po njegovih besedah v Semič ni prišel nihče iz vodstva podjetja. Skala je ob tem opozoril še na siceršnje težke pogoje dela, od nadur do prerazporeditev delovnega časa, ki vključuje nočno izmeno, od tega, da bodo kljub načrtovanemu kolektivnemu dopustu, delali tudi prihodnji teden, pa do nevarnih pogojev dela, kot je prisotnost škodljivih oziroma strupenih snovi.

Delavci po pogovorih z direktorjem odšli domov

Dopoldne so se nekateri delavci, zlasti tiste iz socialno bolj ogroženih skupin, vrnili na delo, ostali pa so nadaljevali s stavko, je pojasnil Skala. V Semič je prišel tudi generalni direktor Iskre Davorin Dobočnik, s katerim so se več ur pogajali glede izplačila božičnice, a jim je ta dejal, da nima pooblastil, zato so delavci po pogovorih okoli 13. ure odšli domov. Prihodnji teden bi morali delavci priti v službo, vendar sindikat ni dal soglasja za spremembe koledarja, po katerem je bil za teden po božiču predviden kolektivni dopust, o spremembi pa jih je vodstvo podjetja obvestilo šele prejšnji teden.

Na vprašanje, ali bodo delavci prihodnji teden odšli na delo, je Skala odvrnil, da bodo nekatere, zlasti tiste, ki so odvisni samo od Iskrine plače in nimajo druge možnosti, verjetno prisilili, da pridejo delat. Sicer pa se bodo v izvršnem odboru sindikata, če pogajanja z vodstvom družbe ne bodo uspešna, po novem letu odločali o napovedi stavke, je še napovedal Skala.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin