SiolNET. Posel danes Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Croatia Osiguranje ostaja v hrvaški lasti

4

termometer

Hrvaška zavarovalnica Croatia Osiguranje ostaja v hrvaški lasti, njen novi lastnik pa bo rovinjska skupina Adris, ki je za 39,05 odstotka delnic ponudila 905 milijonov kun (120 milijonov evrov).

Skupina se je ob tem zavezala izpeljati dokapitalizacijo zavarovalnice v višini 110 milijonov evrov, država pa bo ohranila kontrolni delež v zavarovalnici. Po končani dokapitalizaciji bo imela skupina Adris v lasti 60 odstotkov zavarovalnice, in sicer brez upoštevanja prevzemne ponudbe, ki jo bo morala podati, Hrvaška pa 28 odstotkov.

Hrvaška ima v Croatii Osiguranje trenutno 80,23-odstotni delež, za nakup pa se je potegoval tudi poljski zavarovalniški velikan PZU. Za 44,3 odstotka delnic je PZU ponudil 832 milijona kun (110 milijonov evrov). Hrvaška vlada, ki je kot najboljšega kupca izbrala skupino Adris, je pooblastila finančno ministrstvo, da začne pogovore z izbranim vlagateljem in z njim sklene dogovor o prodaji.

Croatia Osiguranje je največja hrvaška zavarovalnica, ki obvladuje 29,5-odstotka trga.

Nakup največje hrvaške zavarovalnice je zanimal tudi Zavarovalnico Triglav, vendar jo je hrvaška vlada izločila iz ožjega kroga morebitnih kupcev. Kot je prejšnji mesec pojasnil prvi nadzornik Zavarovalnice Triglav Matej Runjak, je bila težava v tem, da največja slovenska zavarovalnica ni vnaprej zagotovila sredstev.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin