SiolNET. Posel danes Novice
1,81

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Z novo časovnico gradnje tretje razvojne osi je zadovoljno ministrstvo, Korošci ne #video

1,81

termometer

Dars je na sestanku na ministrstvu za infrastrukturo glede tretje razvojne osi predstavil novo časovnico projekta, s katero je ministrstvo zadovoljno v smislu, da je realna, niso pa z njo zadovoljni Korošci. Ti pričakujejo, da bo do 1. februarja znano, kje na odseku Velenje-Slovenj Gradec se lahko gradnja začne letos. Pristojni rešitev iščejo.

Kot je v izjavi za medije med današnjim sestankom v Ljubljani povedala državna sekretarka z ministrstva za infrastrukturo Nina Mauhler, je bilo "nerealnih obljub doslej že dovolj", zato so z novo, realnejšo časovnico na ministrstvu zadovoljni.

Tovornjakarji avtocesta Novice Koroška na nogah: gradnja hitre ceste se odmika

Nova časovnica zaključek gradnje umešča v leto 2024, kar je leto dni kasneje od rokov iz protokola, podpisanega julija 2017, a dve leti prej, kot je predvidela decembra lani predstavljena časovnica, ki so jo Korošci zavrnili. "Mogoče je bil problem v tem, da je Dars takrat gledal celotni odsek od Šentruperta do Slovenj Gradca," je glede spremembe časovnice od decembra lani do danes pojasnila Mauhlerjeva.

Na današnjem sestanku, na katerem je sodeloval tudi državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Vojmir Urlep, so se dogovorili, da v prihodnjih dneh najdejo rešitev v smislu, da bi se gradnja na odseku Velenje-Slovenj Gradec lahko pričela že letos, pri čemer pa bodo iskali parcialne rešitve.

Prvi mož Darsa o odstopu ne razmišlja

"Sedaj je naš prvi cilj, da čim prej začnemo z gradnjo na določenem delu odseka Velenje-Slovenj Gradec, ne vemo pa še, kje bo to, ker moramo to uskladiti s projektantom," je poudaril tudi predsednik uprave Darsa Tomaž Vidic in dodal, da bodo s tem pokazali, da mislijo resno.

Poudaril je tudi, da je julija 2017 podpisan protokol veljaven in da bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da se ga bodo čim bolj držali, ter da je tretja razvojna os tudi Darsov prednostni projekt. Glede nekaterih pozivov k odstopu pa je dejal, da o odstopu nikakor ne razmišlja.

Koroška Novice Dars pripravil časovnico gradnje, zdaj pa trdi, da je bila ta neizvedljiva

"Za nas je bistveno, da se gradnja letos začne," pa je poudaril koordinator mladinske iniciative za 3. razvojno os Aljaž Verhovnik. "Do 1. februarja smo dali rok, da pristojne službe ministrstva, Darsa in vseh drugih, ki morajo tukaj sodelovati, najdejo rešitev, kako se bo gradnja na odseku Velenje-Slovenj Gradec, kjer ni nobenih zadržkov, pričela, četudi bo to samo neka sekcijska gradnja. Če do 1. februarja te rešitve ne bo, bo mladinska iniciativa za 3. razvojno os pripravila protest," je bil odločen Verhovnik.

Matic Tasič: Stvari se premikajo

Predsednik odbora za spremljanje projekta tretje razvojne osi, prevaljski župan Matic Tasič, pa je po današnjem sestanku dejal, da Korošci niso zadovoljni z nobenim zamikom terminskim planov, "ampak stvari se premikajo". Kot "velik plus" za projekt vidi udeležbo državnega sekretarja iz kabineta predsednika vlade na današnjem sestanku.

Glede severnega dela tretje razvojne osi so sicer za odsek Velenje-Slovenj Gradec, za katerega je bil državni prostorski načrt (DPN) sprejet že leta 2013, postopki najdlje, saj že poteka projektiranje, potekajo tudi aktivnosti na terenu. DPN za odsek Šentrupert-Velenje pa je bil sprejet januarja 2017, a je ta DPN predmet ustavne presoje, zato so postopki za ta odsek prekinjeni. Ustavno sodišče naj bi o ustavni presoji tega DPN, ki sta jo podali občini Braslovče in Polzela, odločalo predvidoma spomladi letos.

Vidic je danes ponovno poudaril, da je projekt izgradnje severnega dela tretje razvojne osi zelo zahteven, o čemer priča tudi število vključeni v projektiranje odseka Velenje-Slovenj Gradec. Projektantska pogodba za ta odsek je vredna več kot 16 milijonov evrov, na tej pogodbi dela 22 podjetij, od tega tudi dve podjetji iz tujine, skupno pa od 200 do 300 strokovnjakov, je nanizal.

Natančna investicijska vrednost projekta hitre ceste med Šentrupertom in Slovenj Gradcem še ni znana, natančneje bo opredeljena po tem, ko bo zaključeno projektiranje. Doslej znana groba ocena je okoli 800 milijonov evrov in je narejena na podlagi idejne zasnove.

Cerar pozval vodstvo Darsa k odstopu

Dars je decembra razburil Korošce, ko je spremenil terminski načrt za gradnjo tretje razvojne osi, ki bi se zamaknila za tri leta. Zunanji minister Miro Cerar, ki je bil ob sprejetju časovnice leta 2015 predsednik vlade, in Mladinska iniciativa od vodilnih na Darsu zahtevata pojasnila, zakaj se bo gradnja zamaknila, poroča STA.

Korošci že več desetletij čakajo gradnjo hitre ceste, ki bi povezala Velenje in Slovenj Gradec. Leta 2015 je takrat premier Cerar napovedal, da se bo gradnja začela konec letošnjega ali v začetku prihodnjega leta, dela pa naj bi bila končana leta 2023.

Jani Prednik Novice Koroški poslanec zahteva, da vlada razmisli o razrešitvi vodstva Darsa

Za preobrat in povod za jezo pri Korošcih pa so decembra poskrbeli pri Darsu, ki je začetek del zamaknil v leto 2020, gradnja pa bi se po novem načrtu končala šele leta 2026 oziroma tri leta kasneje kot po prvotnih načrtih.

"Če je imelo vodstvo Darsa glede načrta kakršnekoli pomisleke, strokovne ali druge, bi moralo to v času, ko so se ti načrti delali, to zelo jasno povedati in potem bi lahko o teh zadevah premislili," je za STA dejal Cerar po sestanku z Mladinsko iniciativo.

Ob tem je Cerar skupaj s Petrom Gašperšičem, takratnim ministrom za infrastrukturo, pozval upravo Darsa k odstopu, če nimajo tehtnih in objektivnih razlogov za podaljšanje gradnje.

  predot Golovec Avtomoto Avtoceste 2019: to so lokacije glavnih del z neizbežnimi zastoji

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 53
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin