Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 10. 2022,
13.57

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43

2

Natisni članek

nepremičninski trg cene stanovanja nepremičnine

Sreda, 19. 10. 2022, 13.57

1 leto, 6 mesecev

Cene nepremičnin v prvem polletju rekordno zrasle

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43

2

Ljubljana nepremičnine stanovanja gradbeništvo | V zadnjem času se že kažejo prvi znaki umirjanja cen stanovanj v največjih mestih.  | Foto Guliverimage

V zadnjem času se že kažejo prvi znaki umirjanja cen stanovanj v največjih mestih.

Foto: Guliverimage

V prvi polovici letošnjega leta se je na slovenskem nepremičninskem trgu število realiziranih prodaj stanovanjskih nepremičnin nekoliko zmanjšalo, cene pa so ponovno rekordno zrasle. V Mariboru, Celju in Kopru so cene stanovanj poskočile za okoli 15 odstotkov, v Kranju in Ljubljani pa za okoli deset odstotkov, razkriva polletno poročilo geodetske uprave. Dodajajo, da je slovenski nepremičninski trg že dosegel vrh nepremičninskega cikla in da prehaja v fazo upočasnitve oziroma ohlajanja trga.

Število transakcij s stanovanjskimi nepremičninami se je v primerjavi z drugim polletjem 2021 zmanjšalo za od tri do štiri odstotke. Predvsem na račun manjšega števila transakcij s stanovanji v večstanovanjskih stavbah, medtem ko je ostalo število transakcij s stanovanjskimi hišami bolj ali manj na enaki ravni. Število transakcij s stanovanji je bilo manjše na vseh območjih države, razen na Obali, je razvidno iz poročila geodetske uprave.

Najvišja polletna rast cen nepremičnin 

Cene rabljenih stanovanj so se na ravni države v prvem polletju 2022 v primerjavi z drugim polletjem 2021 zvišale za 12 odstotkov, stanovanjskih hiš pa za osem odstotkov, kar je pomenilo najvišjo polletno rast cen stanovanj in hiš od leta 2007, ko smo cene začeli sistematično spremljati.

Ljubljana nepremičnine stanovanja gradbeništvo
Novice Inflacija, recesija, draga posojila … Ljubljančanov še nič ne odvrača od nakupa stanovanja.

Rekordna rast cen stanovanjskih nepremičnin je bila predvsem posledica visoke rasti cen stanovanj v največjih mestih. V Mariboru, Celju in Kopru so cene stanovanj poskočile za okoli 15 odstotkov, v Kranju in Ljubljani pa za okoli deset odstotkov. Na visoko rast cen stanovanjskih nepremičnin v prvi polovici leta so poleg razmeroma velikega povpraševanja vplivale predvsem še vedno premajhna ponudba novogradenj, občutna rast gradbenih stroškov in visoke cene zemljišč za gradnjo.

Vrh dosežen, smo v fazi ohlajanja trga

Na geodetski upravi ugotavljajo, da je slovenski nepremičninski trg že dosegel vrh nepremičninskega cikla in da prehaja v fazo upočasnitve oziroma ohlajanja trga. Glede na to, da se je v Ljubljani že v drugi polovici leta 2021 število realiziranih transakcij s stanovanji zmanjšalo za skoraj 20 odstotkov in da je v prvi polovici letošnjega leta upadlo število transakcij s stanovanji na ravni države, ki ga potrjujejo tudi preliminarni podatki za zadnje tri mesece, je tudi v prihodnje pričakovati postopno podaljševanje časa prodaje ter nadaljnji upad prodaje stanovanj in hiš na vseh območjih države. Še posebej zato, ker se bo zaradi visokih cen nepremičnin, nadaljnjega zviševanja obrestnih mer in dražitve stanovanjskih posojil gotovo zmanjšalo tudi plačilno sposobno povpraševanje.

Trnovo Ljubljana
Novice Ljubljanski nepremičninski trg v padu? Stanovanja ponekod niso bila tako poceni že leto dni.

Prvi znaki umirjanja cen stanovanj v največjih mestih

V zadnjem času se že kažejo prvi znaki umirjanja cen stanovanj v največjih mestih. Ko pa bo ponudba novih stanovanj, ki so trenutno v gradnji, presegla plačilno sposobno povpraševanje in se bodo začele kopičiti zaloge neprodanih novih stanovanj, bodo začele padati tudi cene stanovanjskih nepremičnin. S kakšnim tempom naj bi se število transakcij zmanjševalo ter kdaj in za koliko naj bi začele padati tudi cene, pa seveda še ni mogoče napovedati.

Ljubljana.
Novice Številke razkrivajo: Kakšna stanovanja se pravzaprav prodajajo v Ljubljani?
Ne spreglejte