Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
14. 2. 2023,
21.30

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,95

61

Natisni članek

morje turizem dopust kampi poletje Hrvaška kampiranje

Torek, 14. 2. 2023, 21.30

1 leto, 2 meseca

Cene kampiranja na Hrvaškem poletele v nebo

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,95

61

Kampiranje na Hrvaškem

Ljubitelji kampiranja na hrvaški obali se tudi letos ne bodo mogli izogniti podražitvam. A če so se cene dopustovanja v kampih v zadnjem desetletju zviševale za nekaj odstotkov na leto, bodo letos občutno višje. Vse več kampov uvaja tudi novosti pri rezervacijah parcel.

Večina kampov na hrvaški obali je že objavila cenike dnevnih kampiranj in pavšalov za prihajajočo poletno sezono. Na spletnem portalu Avtokampi.si, kjer redno spremljajo ponudbo kampov v Sloveniji, na Hrvaškem in v bližnjih državah, ugotavljajo, da so cene pavšalov v naši južni sosedi v povprečju dražje za okoli 20 odstotkov oziroma za od 300 do 500 evrov.

Za sezonski zakup parcele v kampih bo tako treba v povprečju odšteti od 3.500 do štiri tisoč evrov. Lokacija kampa, parcela ob morju, njena opremljenost in velikost pa lahko ceno pavšala podražijo tudi za več tisočakov. Za okoli petino so se podražile tudi cene kampiranja za dnevne goste.

Kamp Polidor pri Funtani | Foto: Avtokampi.si Foto: Avtokampi.si "Trenutne projekcije, glede na že izvedene rezervacije v kampih, kažejo na vrhunsko sezono. Povpraševanje gostov v kampih tako v Sloveniji kot na Hrvaškem se ne glede na vsakoletne podražitve še povečuje," pravi Klemen Hren, urednik portala Avtokampi.si.

Kampiranje na Hrvaškem
Novice V hrvaških kampih tudi letos ne bo šlo brez podražitev

Pojasnjuje, da je tokratna podražitev kampiranja posledica splošnega dviga vseh cen, ki ga v evropskih državah beležimo od začetka vojne v Ukrajini. Hrvaška je letos uvedla še skupno evropsko valuto, kar je zaradi zaokroževanja cen dodatno pripomoglo k podražitvam. Velika težava je tudi pomanjkanje delovne sile, kar je posledično zvišalo njihovo ceno.

Povpraševanje po pavšalih narašča

Čeprav kampiranje že dolgo ne velja več za najcenejši dopust, številni Slovenci namreč spanja pod zvezdami ne želijo zamenjati za spanje na udobnih posteljah klasičnih namestitev, Hren napoveduje, da podražitve ne bodo bistveno vplivale na priljubljenost kampiranja med Slovenci.

Plaža Hrvaška
Trendi Bodo plaže na Hrvaškem kmalu plačljive?

"Povpraševanje po pavšalih je po epidemiji koronavirusa celo naraslo, saj veliko ljudi lahko dela od doma oziroma z morja. Če na primer ostanejo na morju v petek in v ponedeljek, lahko konec tedna združijo v krajši dopust," ponazori sogovornik.

Fiksne cenike zamenjujejo dinamični

Vse več kampov, ne le hrvaških, letos uvaja novosti pri rezervacijah parcel v kampih.

"Zaradi nenapovedanih podražitev energentov in naraščajoče inflacije v zadnjih dveh letih so se kampi odločili za hotelski sistem cenikov in rezervacij. To pomeni, da pred sezono za dnevne goste ne objavljajo več fiksnih cenikov v terminskih tabelah, temveč jih sistem prilagaja povpraševanju na spletu. Tako lahko uprave kampov med sezono spreminjajo cene. Z zgodnjo rezervacijo je cena nižja kot rezervacija v zadnjem hipu, ko lahko ta naraste do 30 odstotkov ali več," pojasni Hren.

Galešnjak
Novice Kdo vse se zanima za nakup hrvaškega otoka ljubezni

Rezervirajte čim prej

Ob tem sogovornik ljubitelje kampiranja poziva, naj rezervacijo naredijo čim prej. Predvsem za termine od konca julija do sredine septembra, ko so nemške počitnice. Svetuje, naj se, če je le mogoče, na dopust odpravijo po koncu šolskega leta, saj takrat Nemci končajo binkoštne počitnice in se število gostov zmanjša.

Kampiranje na Hrvaškem | Foto: Hren dodaja, da Nemci, ki so najštevilčnejši gostje v kampih na Hrvaškem, z rezervacijami poletnega dopusta pohitijo že za božič, najpozneje pa do konca februarja. Na drugi strani začnejo Slovenci poletni oddih načrtovati šele po prvomajskih praznikih. Zaradi novega sistema rezervacij Hren Slovencem svetuje, naj z rezervacijo dopusta ne odlašajo, če si želijo zagotoviti želeno lokacijo za "zmerno" ceno.

kopalke, lepo telo, ženska, morje, plaža
Novice V Splitu višje globe za sprehajanje po ulicah v kopalkah in še ...

Za okoli petino so letos dražje tudi cene najema mobilnih hišk, ki se gibljejo od 200 do 500 evrov na dan, lahko tudi več.

Spajanje mostu na reki Cetina
Novice Najbolj impresivnemu mostu na Hrvaškem do konca manjka le še 20 cm
Ne spreglejte