Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 4. 2020,
13.58

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,34

20

Natisni članek

cene nafta

Ponedeljek, 20. 4. 2020, 13.58

4 leta

Nafta prvič v zgodovini vredna manj kot nič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,34

20

Naftne borze | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Terminske pogodbe za zahodnoteksaško lahko nafto z dobavo v maju so na borzi v New Yorku danes strmoglavile in prvič v zgodovini upadle pod ničlo. Zaloge nafte v ZDA so se povečale in skladišča so polna, povpraševanje pa je tako majhno, da kupcev za nafto praktično ni. Prodajalci imajo ob tem za prodajo majskih terminskih pogodb le še en dan časa.

Cena za 159-litrski sod se je ob koncu trgovanja oblikovala pri -37,63 dolarja za 159-litrski sod. To pomeni, da so bili prodajalci pripravljeni plačati morebitnim kupcem nafte, da bi lahko izpraznili svoja skladišča, piše STA.

Gorivo dizel bencin bencinska črpalka
Novice Ceni bencina in dizla ostajata nespremenjeni

Ameriški trg je nasičen z zalogami nafte, povpraševanje pa upada zaradi ukrepov za zajezitev širjenja pandemije novega koronavirusa. Poleg tega so dan pred iztekom majskih terminskih pogodb skladišča nafte polna, do težav prihaja tudi v dobavi nafte.

Ceni bencina in dizla v Sloveniji brez sprememb

Regulirani ceni 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva bosta, potem ko je vlada v ponedeljek prilagodila trošarine, tudi v prihodnjih 14 dneh znašali po en evro za liter.

Vlada je na dopisni seji trošarino za bencin nekoliko znižala, trošarino za plinsko olje za pogon pa nekoliko zvišala, tako da sta ceni obeh energentov na bencinskih servisih zunaj omrežja avtocest in hitrih cest ostali pri enem evru za liter.

Bencin je nazadnje manj kot en evro za liter stal aprila 2009, ko je bil pri 0,996 evra za liter, dizelsko gorivo pa je točno en evro za liter stalo marca 2016.

Ameriške vlagatelje je sprva pretreslo, ko so majske terminske pogodbe za zahodnoteksaško lahko nafto danes pristale pri 10,01 dolarja, kar je predstavljajo najnižjo vrednost po letu 1986, vendar pa se padec tam še ni ustavil.

Pozneje je cena prvič v zgodovini, odkar se z zahodnoteksaško lahko nafto trguje v New Yorku, upadla pod pet dolarjev, nato pa je še dalje padala in prvič dosegla negativno raven.

Nafta | Foto: Reuters Foto: Reuters

Dolgoročnejše terminske pogodbe za zahodnoteksaško lahko nafto so danes beležile nekaj manjše padce. Terminske pogodbe za junij so bile ob koncu trgovanja pri 22 dolarjih za sod.

To po mnenju analitikov kaže na optimizem, da se bodo razmere na naftnem trgu do konca leta 2020 vendarle nekoliko umirile in izboljšale. Pojasnili so še, da to tudi kaže, da težave z zalogami v premajhnih skladiščih najbolj negativno vplivajo prav na kratkoročnejše pogodbe, še piše STA.

Danes so sicer izgubile tudi junijske terminske pogodbe za sod severnomorske nafte brent. Na borzi v Londonu so nazadovale za 8,5 odstotka na 25,70 dolarja.

Na ceno vpliva tudi cenovna vojna med Rusijo in Savdsko Arabijo

Poleg ukrepov za zajezitev pandemije novega koronavirusa je k zniževanju cen nafte doprinesla tudi cenovna vojna med Rusijo in Savdsko Arabijo, ki se je začela približno takrat kot širjenje koronavirusa. Vzniknila je, navaja STA, potem ko skupina proizvajalk v okviru Opec+ v začetku marca ni dosegla dogovora o nadaljevanju omejitve proizvodnje, ki se je iztekel z začetkom aprila. Savdska Arabija je nafto ponudila po nižjih cenah in napovedala povečanje proizvodnje, medtem ko Rusija zvišanju proizvodnje ni bila naklonjena.

Spor je pred tednom dni sicer pomiril dogovor skupine Opec+, saj se je kartel sporazumel o zmanjšanju proizvodnje črnega zlata. A dogovor velja le za meseca maj in junij, zato tudi ni imel dolgoročnejših vplivov na cene nafte, še piše STA.

 

Ne spreglejte