Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Petek,
11. 9. 2015,
11.07

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

nafta cena nafte

Petek, 11. 9. 2015, 11.07

7 let, 2 meseca

Cena nafte bi lahko padla blizu 20 dolarjev za sod

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Analitiki ameriške investicijske banke Goldman Sachs so znižali napovedi o ceni nafte in opozorili na možnost strmega padca cen blizu 20 dolarjev (18,2 evrov) za sodček.

Kot so po poročanju časnika Financial Times zapisali pri Goldman Sachsu, je naftnih zalog precej več od njihovih pričakovanj.

"Velik presežek črnega zlata, ki je posledica prekomernega črpanja držav članic Opec, upočasnitve rasti svetovnega povpraševanja in ohlajanje kitajskega gospodarstva, bi lahko vztrajal še prihodnje leto," pravijo.

"Naš scenarij, ko smo napovedovali cene blizu 20 dolarjev (18,2 evrov) za sodček, zaradi večjih zalog nafte postaja vse verjetnejši," pravijo v ameriški banki, kjer so nekoč med drugim napovedovali tudi, da bo treba za sodček nafte odšteti 200 dolarjev (182,5 evrov).

Danes je bilo treba za 159-litrski sod teksaške lahke nafte WTI z dobavo v oktobru odšteti 45,70 dolarja (41,7 evra), kar je 22 centov manj kot v četrtek. Oktobrske terminske pogodbe za nafto brent so se pocenile za devet centov na 48,80 dolarja (44,5 evra).

Kot še napovedujejo, bi se cena zahodnoteksaške nafte WTI lahko v mesecu dni znižala na 38 dolarjev (34,7 evra) za sod. V treh mesecih so ceno z napovedanih 49 dolarjev (44,7 evra) za sod popravili na 42 dolarjev (38,3 evra). V šestih mesecih napovedujejo ceno 40 dolarjev (36,5 evra) za sod, v 12 mesecih pa 45 (41 evrov) dolarjev namesto 60 dolarjev (54,7 evra) za sod.

IEA: Nizke cene bodo prihodnje leto dvignile povpraševanje Nizke cene nafte bodo prihodnje leto dvignile povpraševanje, medtem ko bo proizvodnja nafte v državah, ki niso članice Opec, upadla, je danes ocenila Mednarodna agencija za energijo (IEA). Upadla naj bi predvsem proizvodnja nafte v ZDA, ki je letos dosegla rekordnih 1,7 milijona sodov dnevno.

Globalno povpraševanje po nafti naj bi prihodnje leto naraslo na 95,8 milijona sodov dnevno, kar je 1,4 milijona sodov več. Če se bodo napovedi uresničile, bo povpraševanje prihodnje leto doseglo najvišjo raven v petih letih.

Ne spreglejte