Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 9. 2011,
15.42

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

BiH

Torek, 6. 9. 2011, 15.42

7 let, 2 meseca

Brezposelni delavci BiH lahko zaprosijo za nadomestilo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Brezposelni delavci iz BiH, ki imajo v Sloveniji že urejeno začasno bivanje, lahko do 3. oktobra vložijo zahtevek za izplačilo denarnega nadomestila.

Če bodo ta rok zamudili, pravice do nadomestila ne bodo mogli uveljavljati, je na novinarski konferenci dejala pomočnica generalne direktorice zavoda za zaposlovanje Metka Barbo Škerbinc.

Vsi delavci iz BiH z urejenim začasnim bivanjem v Sloveniji, ki bodo od 2. septembra dalje na novo postali brezposelni, pa bodo imeli 30 dni za vložitev zahtevka za uveljavitev pravice do nadomestila za primer brezposelnosti. Pretekli petek je namreč v veljavo stopila sprememba sporazuma o socialnem zavarovanju med Slovenijo ter BiH, s katero je prejemanje nadomestila za brezposelnost omogočeno tudi zavarovancem iz BiH z začasnim bivanjem v Sloveniji.

"Ti delavci nimajo 30 dni za uveljavitev nadomestila" Delavci, ki so se po izgubi dela vrnili v BiH, bodo nadomestilo lahko pridobili, ko si bodo uredili dovoljenje za začasno bivanje. "Ti delavci nimajo 30 dni za uveljavitev nadomestila, temveč bo ta rok začel teči, ko bodo pridobili dovoljenje za začasno bivanje v Sloveniji", je pojasnila.

Trenutno 1273 delavcev iz BiH, ki jim miruje pravica do denarnega nadomestila

Vse zahtevke za pridobitev nadomestila morajo delavci iz BiH vložiti na zavod za zaposlovanje, v času upravičenosti do denarnega nadomestila pa bodo brezposelni vključeni v obvezna socialna zavarovanja (pokojninsko in invalidsko, zdravstveno, zavarovanje za starševstvo in za brezposelnost). Po podatkih zavoda za zaposlovanje je v Sloveniji trenutno 1273 delavcev iz BiH, ki jim miruje pravica do denarnega nadomestila, večina pa jih je delala v gradbeništvu.

Brezposelni bodo upravičeni do mesečnega izplačevanja denarnega nadomestila, če bo aktivni iskalci zaposlitve, ne bodo odklonili ustrezne ali primerne zaposlitve, bodo podpisali zaposlitveni načrt in se vključili v program aktivne politike zaposlovanja. Pravica do denarnega nadomestila jim bo prenehala tudi v primeru zaposlitve, samozaposlitve in upokojitve.

Namestnik generalne direktorice direktorata za trg dela in zaposlovanje na ministrstvu za delo Zoran Kotolenko je dejal, da je po dveh letih od začetne pobude za urejanje vprašanja brezposelnih delavcev iz BiH pretekli petek prišlo do ratifikacije sprememb sporazuma o socialnem zavarovanju s strani BiH.

"Postopek je bil na naši strani urejen dokaj hitro" "Ratifikacijski postopek je bil na naši strani urejen dokaj hitro, medtem ko je malo več časa trajalo na strani BiH, tako da je bil sporazum v petek dokončno ratificiran in je stopil v veljavo," je pojasnil Kotolenko. To pomeni, da bodo vsi državljani iz BiH pod enakimi pogoji kot slovenski državljani upravičeni do izplačila denarnega nadomestila za primer brezposelnosti.

Podoben sporazum tudi z Makedonijo "Podoben sporazum pripravljamo tudi z Makedonijo," je dejal Kotolenko, ki pa ni želel napovedati, v kolikšnem času bi lahko prišlo do podpisa in ratifikacije sporazuma. Ocenjuje pa, da gre v primeru makedonskih delavcev za "manjši problem", saj gre za 88 oseb, medtem ko sporazum z BiH ureja položaj 1273 oseb. Ministrstvo za delo sicer pripravlja tudi sporazum s Črno goro.

Ne spreglejte