Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 3. 2024,
17.51

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

Natisni članek

BiH Bruselj Robert Golob

Četrtek, 21. 3. 2024, 17.51

1 mesec

Vrh EU potrdil začetek pristopnih pogajanj z BiH

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22
Robert Golob | Foto STA

Foto: STA

Voditelji držav EU na vrhu sedemindvajseterice prižgali zeleno luč začetku pristopnih pogajanj z BiH, je na družbenem omrežju X sporočil predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

"Evropski svet je ravnokar podprl začetek pristopnih pogajanj z Bosno in Hercegovino. Čestitke! Vaše mesto je v naši evropski družini," je na omrežju X zapisal Charles Michel, ki je ob tem objavil fotografijo s predsedujočo svetu ministrov BiH Borjano Krišto.

Dodal je, da današnja odločitev predstavlja ključen korak naprej na evropski poti BiH. "Zdaj je treba nadaljevati trdo delo, da bo Bosna in Hercegovina napredovala, kot želijo vaši državljani," je sporočil Michel.

Voditelji, med njimi premier Robert Golob, so tako podprli pretekli teden objavljeno priporočilo Evropske komisije, da je BiH v zadostni meri izpolnila pogoje za začetek pristopnih pogajanj.

BiH je prošnjo za članstvo v EU vložila februarja 2016. Evropska komisija ji je nato leta 2019 postavila 14 pogojev, ki bi jih morali izpolniti za status kandidatke. Čeprav BiH pogojev še ni izpolnila, ji je EU decembra 2022 v luči vojne v Ukrajini vseeno podelila status kandidatke. Zdaj pa se ji torej obeta še začetek pogajanj.

Za začetek pogajanj z BiH si je močno prizadevala tudi Slovenija. Premier Golob je ob robu današnjega zasedanja poudaril, da je poročilo komisije pozitivno in izrazil pričakovanje, da bodo voditelji dali zeleno luč za začetek pogajanj. Karkoli drugega bi bilo za Slovenijo popolnoma nesprejemljivo.

Golob: BiH naredila pomemben korak proti EU

Bosna in Hercegovina je z današnjo odločitvijo Evropskega sveta o začetku pristopnih pogajanj z EU naredila pomemben korak na poti v evropsko družino, je sporočil premier Golob.

"Iskrene čestitke državljankam in državljanom BiH, Slovenija vam bo še naprej stala trdno ob strani in vam pomagala na vaši evropski poti. Mesto BiH je v evropski družini in danes je BiH pomemben korak bližje temu cilju," je vlada premierjeve besede povzela na družbenem omrežju X.

Dodal je, da je današnja odločitev tudi pomembno in spodbudno sporočilo celotni regiji Zahodnega Balkana, doprinos k njeni stabilnosti, razvoju in boljši ter varnejši prihodnosti. Predvsem pa gre za prispevek k boljšemu vsakodnevnemu življenju prebivalcev BiH, je še sporočil premier.

Odločitev Evropskega sveta je na omrežju X pozdravila tudi zunanja ministrica Tanja Fajon, ki je zapisala, da si državljani BiH zaslužijo boljše življenje. Dodala je, da se veseli ponedeljkovega obiska v Sarajevu.

Golob podpira priznanje Palestine

"Politična rešitev je lahko samo ena in to je rešitev dveh držav, to govorimo danes že vsi. In če že govorimo o politični rešitvi dveh držav, to pomeni, da bomo ti dve državi tudi priznali," pa je danes na vprašanje, ali sam podpira priznanje Palestine, odgovoril Golob. Dodal je, da o tem ni nobenega dvoma. 

Po njegovih besedah se Slovenija o priznanju ne bo odločala povsem sama. O tem se pogovarja s skupino enako mislečih držav znotraj EU.

"Mislim, da bomo šli skupaj v to priznanje. Takrat, ko bomo to naredili, bomo naredili zato, da bo mednarodni učinek čim večji," je še povedal glede priznanja Palestine. "Morda bo to že v kratkem, vendar se o tem ne bi opredeljeval," je dejal Golob.

K priznanju palestinske države je sicer vlado pozvala poslanska skupina največje koalicijske stranke Gibanje Svoboda, ki jo vodi premier Golob. Kot so zapisali v pozivu vladi, niso več pripravljeni nemočno spremljati morije v Gazi. EU sicer naredi bistveno premalo za izboljšanje humanitarnih razmer v Gazi, je še dejal Golob.

protest v podporo Palestini
Novice Zastave v državnem zboru v podporo Palestini

"Palestina nima možnosti vzpostaviti državne strukture brez priznanja pravice do samostojne države s strani mednarodne skupnosti. Čakanje na pravi trenutek v zgodovini za priznanje Palestine ni več primeren odgovor. V Evropski uniji je več držav, ki že napovedujejo priznanje, zato pozivamo vlado, da skupaj s prvo skupino držav Evropske unije stori ta korak," so zapisali v pozivu, objavljenem na spletni strani stranke.

Bližnjevzhodni konflikt med osrednjimi temami 

Bližnjevzhodni konflikt je sicer ena od osrednjih tem današnjega zasedanja voditeljev članic EU, o čemer so na delovnem kosilu razpravljali tudi z generalnim sekretarjem Združenih narodov Antoniem Guterresom. Največ časa so po Golobovih besedah posvetili humanitarni katastrofi v Gazi.

"Stališče Slovenije je bilo zelo jasno. Evropska unija naredi bistveno premalo, Evropska unija bi morala biti bolj glasna, predvsem pa bi morala zasledovati enako strategijo, kot jo v primeru ruske agresije na Ukrajino, morali bi imeti jasna in enotna stališča. (...) Verjamem, da bomo danes zvečer to poskušali popraviti in upam, da bomo zelo jasno pozvali naše prijatelje v Izraelu, da morajo z akcijami, ki jih izvajajo, prenehati takoj," je o razpravi z Guterresom povedal Golob.

Vzvodov za pritisk na Izrael ima EU po njegovem mnenju dovolj. "Gre za vprašanje odločitve, ali bomo začeli končno delovati v smeri takojšnje prekinitve ognja, takojšnjega premirja in takojšnje razbremenitve humanitarne katastrofe v Gazi," je še dejal premier.

zasedanje Nata, Golob, Stoltenberg
Novice Slovenija bo resno preučila ponujene kandidature za prihodnjega generalnega sekretarja Nata

 

Robert Golob
Novice Golob na prvem jedrskem vrhu v Bruslju o pomenu jedrske energije

 

Vojko Volk
Novice Volk: Ruski diplomat izvajal številne propagandne aktivnosti zoper slovenske nacionalne interese
Ne spreglejte