Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 3. 2024,
12.39

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,20

Natisni članek

Slovenija Rusija diplomati

Četrtek, 21. 3. 2024, 12.39

2 meseca, 1 teden

Volk: Ruski diplomat izvajal številne propagandne aktivnosti zoper slovenske nacionalne interese

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,20
Vojko Volk | Ruski diplomat mora Slovenijo zapustiti do prihodnjega četrtka.  | Foto STA

Ruski diplomat mora Slovenijo zapustiti do prihodnjega četrtka.

Foto: STA

Slovenija se je za izgon ruskega diplomata odločila zaradi velikega povečanja ruskih propagandnih aktivnosti zoper slovenske nacionalne interese, je danes v Bruslju povedal državni sekretar za mednarodne zadeve ter nacionalno in mednarodno varnost v premierjevem kabinetu Vojko Volk. Po neuradnih informacijah je pri tem sodelovalo več sto Rusov.

"Šlo je za delovanje na vseh področjih družbenega življenja, za vplivanje na družbenih omrežjih," je za slovenske medije ob robu zasedanja Evropskega sveta v Bruslju povedal Vojko Volk. Pojasnil je, da so v okviru aktivnosti kritizirali slovensko zunanjo politiko in opravičevali rusko agresijo na Ukrajino.

Po neuradnih informacijah je pri tem sodelovalo več sto ruskih državljanov, ki v Sloveniji bivajo zakonito na podlagi študentskih vizumov.

"Ukrep ni bil sprejet čez noč, bil je skrbno pretehtan in bil je nujen," je še povedal Volk. Dodal je, da o odzivu, ki ga je po poročanju ruske tiskovne agencije Ria Novosti napovedalo rusko zunanje ministrstvo, zaenkrat ni bil obveščen. Je pa prepričan, da odziv bo.

Pričakovati je povračilne ukrepe

Zunanje ministrstvo je danes veleposlaništvo Ruske federacije v Sloveniji obvestilo, da je skladno z devetim členom dunajske konvencije o diplomatskih odnosih za nezaželeno osebo razglasilo ruskega diplomata, ki je opravljal aktivnosti, neskladne z njegovim diplomatskim statusom. Po naših neuradnih informacijah gre za Sergeja Lemeševa, namestnika vojaškega atašeja. Rusko zunanje ministrstvo je že napovedalo odgovor. Takšnim dejanjem običajno sledijo povračilni ukrepi.

Ruski diplomat mora Slovenijo zapustiti najpozneje do prihodnjega četrtka, 28. marca 2024, so sporočili z ministrstva za zunanje in evropske zadeve.

rusko veleposlaništvo | Foto: Rusko veleposlaništvo v Sloveniji Foto: Rusko veleposlaništvo v Sloveniji

Številne evropske države so od začetka ruske invazije v Ukrajini februarja 2022 diplomatske predstavnike Moskve razglasile za nezaželene ali pa so zahtevale zmanjšanje ruskih diplomatskih misij. Nazadnje so o izgonu ruskih diplomatov poročali iz Avstrije. 

Avstrija, policija
Novice Avstrijci izgnali dva ruska diplomata

Slovenija je v začetku aprila 2022 tako zahtevala zmanjšanje števila osebja na ruskem veleposlaništvu v Ljubljani na raven slovenskega v Moskvi. S tem se je število osebja na ruskem veleposlaništvu zmanjšalo za 33 oseb, z 41 na vsega osem.

MZZ Ministrstvo za zunanje zadeve Mladika | Foto: Melanie Likar Foto: Melanie Likar Zunanje ministrstvo je takrat na zagovor poklicalo tudi ruskega veleposlanika Timurja Ejvazova in mu izrazilo najostrejši protest ob pobojih ukrajinskih civilistov v Buči in drugih mestih.

Rusija je na to potezo odgovorila z zahtevo po zmanjšanju števila osebja na slovenskem veleposlaništvu v Moskvi.

Deveti člen dunajske konvencije navaja, da lahko država sprejemnica kadarkoli, ne da bi morala pojasniti svojo odločitev, obvesti državo pošiljateljico, da je katerikoli član diplomatskega osebja persona non grata. Če država pošiljateljica noče izpolniti svojih obveznosti ali jih ne izpolni v razumnem roku, lahko država sprejemnica odkloni priznavanje te osebe za člana diplomatskega predstavništva.

Rusko zunanje ministrstvo napovedalo odgovor

Moskva se bo odzvala na izgon uslužbenca ruskega veleposlaništva v Sloveniji, je za rusko tiskovno agencijo RIA Novosti sporočilo rusko zunanje ministrstvo. Ruski veleposlanik Ejvazov je bil sicer po navedbah portala 24 ur danes na pogovoru na ministrstvu v Ljubljani.

Portal 24 ur poroča, da gre za prvi javni izgon in da takšnim dejanjem običajno sledijo povračilni ukrepi. Tudi poznavalci iz diplomatskih vrst, na katere se sklicuje N1, menijo, da bo odločitev Slovenije po vsej verjetnosti sprožila povračilni ukrep ruske strani in da je torej mogoče pričakovati izgon kakšnega slovenskega diplomata iz Moskve. Tam ima Slovenija veleposlaništvo, ki ga vodi veleposlanica Darja Bavdaž Kuret.

Ne spreglejte