SiolNET. Posel danes Novice
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Boscarol seli del proizvodnje letal v Italijo

10

termometer

Ivo Boscarol
Štirideset delavcev se bo že v tem tednu iz Ajdovščine preselilo v Gorico, je napovedal Ivo Boscarol. Foto: Matej Leskovšek

Ustanovitelj ajdovskega Pipistrela Ivo Boscarol, ki je že večkrat napovedal selitev proizvodnje iz države, je v zadnjem javnem nastopu, ki ga je imel konec tedna na povabilo Inštituta za mladinsko politiko Občine Ajdovščina, napovedal, da bo podjetje že v tem tednu preselilo 40 zaposlenih iz Ajdovščine v Gorico.

Kot je na pogovornem večeru dejal Boscarol, se bo to zgodilo ob načrtih glede vključitve kapitalskih dobičkov v dohodninsko osnovo, ki je zapisana v koalicijskem sporazumu manjšinske vlade, in zaradi groženj podjetnikom z nacionalizacijo, ki jih je izrekel poslanec Levice Miha Kordiš.

"S prihodnjim tednom bomo v Gorico že preselili proizvodnjo večine modelov letal in prezaposlili 40 delavcev iz Ajdovščine, do konca leta pa bo tam že več kot 50 zaposlenih. Za zdaj selimo samo proizvodnjo. Glede morebitne selitve razvoja v tem trenutku ne bi rad dajal komentarjev. Ne nameravam pa čakati, da me nacionalizirajo," je povedal Boscarol.

Boscarol grožnje razume kot usklajeno politično akcijo

Pipistrel HY4 Foto: HY4 Glede na to, da teh groženj ni obsodil noben od visokih politikov, Boscarol razume grožnje kot usklajeno politično akcijo, ki se bo prej sli slej zgodila.

Boscarol je tako v pogovornem večeru kot v izjavi po njem večkrat poudaril, da je bil to njegov zadnji javni nastop v Sloveniji in da se tudi v medijih ne bo več pojavljal, saj "je škoda moje energije, da bi prepričeval prepričane".

Pipistrel sicer v Gorici že gradi drugi del proizvodne hale za ultralahka letala. Poleti so objekt pokrili, pripravljajo se na izdelavo tlakov, proti koncu prihodnjega leta pa bo hala končana. Ko bo v funkciji še drugi del hale, bo v Gorici zaposlenih 200 delavcev. Celotna investicija bo stala 3,2 milijona evrov.

V prvi hali na letališču v Gorici, ki se razprostira na šest tisoč kvadratnih metrih, so dela začeli že lanskega junija. Tam je imel Pipistrel do zdaj le končno montažo, testno letenje oziroma preizkušanje novih letal v zraku ter nato odpremo končnim kupcem. Druga hala bo podjetju zagotavljala dodatnih štiri tisoč kvadratnih metrov prostora in s tem tudi možnost proizvodnih prostorov.

ivo boscarol Novice "Ko sem v Jugoslavijo pripeljal 'bedže', se mi je Tomaž Domicelj čudil"

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1202
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin