Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 12. 2014,
12.13

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Kuba rum

Ponedeljek, 22. 12. 2014, 12.13

7 let, 2 meseca

Boj za cigare in rum

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Otoplitev razmerja med ZDA in Kubo mnogi sprejemajo z optimizmom. A za trg cigar in ruma, dveh tradicionalnih kubanskih dobrot, morebitna ukinitev sankcij pomeni novo vojno med glavnimi igralci.

Konec embarga prinaša nov začetek Ko sleherniku omenimo Kubo, ta skoraj gotovo najprej pomisli na cigare. Ti opojni zvitki, ki jih po ljudskem izročilu zvijajo privlačne kubanske device, so znani in cenjeni po vsem svetu. Po poročanju medija BBC se na globalnem trgu za kubanske cigare letno obrne več kot 350 milijonov evrov. V zadnjih letih posebej narašča izvoz v Veliko Britanijo, Nemčijo, Kitajsko, Rusijo in Brazilijo. Prodaja kubanskih cigar v ZDA pa je bila leta 1962 prepovedana. A nedavna napoved vnovične otoplitve odnosov med tema dolgo sprtima državama daje upanje, da si bodo tudi ameriški potrošniki lahko zagotovili "pravo robo". Boj za ameriški trg pa bo vse prej kot lep.

Boj za ameriški trg Ameriški trg danes ni brez cigar, nikakor ne. Po navedbah ameriške neprofitne tiskovne agencije Associated Press so jih lani tam prodali več kot 300 milijonov. A velika večina teh je izdelana v drugih srednjeameriških državah, predvsem v Nikaragvi, Hondurasu in Dominikanski republiki. A kot veleva sleherni poznavalec – kubanske so najboljše.

Prave kubanke po vsem svetu, z izjemo ZDA, distribuira podjetje Imperial Tobaco, ki sodeluje s kubanskim državnim tobačnim podjetjem Empresa Cubana del Tabaco. Za severnoameriški trg je zadolženo podjetje General Cigar, sicer v lasti podjetja Scandinavian Tobacco. Odprava embarga naj bi po poročanju časopisa Wall Street Journala odprla novo bitko za distribucijo najboljših od vseh – znamke Cohiba. Podjetji sta bili po navedbah omenjenega časnika do leta 2013 zapleteni v 16 let trajajoči sodni spor za pravico souporabe znamke Cohiba v ZDA, ki ga je dobil Scandinavian – a tega zaradi embarga (še) ni mogel izkoristiti.

Poleg cigar tudi rum Drugi izdelek, ki ga neločljivo povezujemo s Kubo, pa je (beli) rum, ki ga pod različnimi blagovnimi znamkami poznamo tudi pri nas, saj tvori pomembno sestavino priljubljenih koktajlov. Bacardi & Co., podjetje, znano tudi po istoimenski pijači, je bilo po navedbah Wall Street Journala vzpostavljeno na Kubi, a je zaradi podržavljenja tovarn leta 1959 otok zapustilo. Nato je leta 1997 od ustanovitelja blagovne znamke Havana Club odkupilo to znamko in po sodni poti doseglo pravico za distribucijo v ZDA. Distribucijo drugje po svetu je prevzelo francosko podjetje Pernod Ricard, ki pa si želi tudi ameriški trg; izpolnitev te želje so že iskali tudi po sodni poti, a za zdaj neuspešno.

Kuba je s svojimi dobrimi 11 milijoni prebivalcev nedvomno trg, ki si ga želi marsikatera multinacionalka – sploh če gre za izdelke, ki privlačijo tudi na tisoče turistov vsako leto. Odprtje njihovega trga bo zato še zelo zanimivo in dinamično.

Ne spreglejte