Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
12. 1. 2016,
17.04

Osveženo pred

7 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

osebne finance cena nafte nafta Petrol

Torek, 12. 1. 2016, 17.04

7 mesecev, 3 tedne

Bodo nizke cene nafte Slovenijo popeljale na pot trdne gospodarske rasti?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Lanske drzne napovedi peščice analitikov o strmem padcu cen nafte na 20 dolarjev (18,4 evra) postajajo vse bolj verjetne. Kaj bi to pomenilo za slovenske potrošnike in kaj za državo?

Nafta se je samo prvi teden novega leta pocenila za dodatnih deset odstotkov, saj je zaradi preobsežnih svetovnih zalog in šibkosti kitajskega gospodarstva, ki je največji svetovni porabnik energentov, močno narasel strah svetovnih vlagateljev.

Cene na 12-letnem dnu Včeraj je bilo treba za 159-litrski sod teksaške lahke nafte in severnomorske nafte brent odšteti le še dobrih 30 dolarjev (27,7 evra). Nazadnje so bile cene ameriške nafte tako nizko decembra 2003, ko je bilo treba za sod odšteti 29,7 dolarja (27,3 evra), nafte brent pa aprila 2004, ko je sod stal 29,9 dolarja (27,6 evra).

"Še pred dvema letoma, pri ceni nafte nad sto dolarjev (92,1 evra) za sod, je bila večina vlagateljev prepričana, da cene nafte pod to mejo niso dolgoročno vzdržne. Danes pa vlagatelji ceno nafte vidijo pri 20 dolarjih (18,4 evra)," ponazori upravitelj premoženja Marko Bombač iz družbe NLB Skladi, ki sicer konec leta ceno nafte vidi med 35 in 45 dolarji (med 32,3 in 41,5 evra) za sod.

Napovedi o padcu cene nafte na 20 dolarjev za sod vse glasnejše Medtem ko so analitiki Goldman Sachsa že lani jeseni napovedovali možnost strmega padca cen nafte, ki bi se lahko ustavila šele pri 20 dolarjih za sod, se takšnim napovedim trenutno pridružujejo tudi drugi.

"Na primer Morgan Stanley in tudi Citigroup zdaj trdita, da bo drugo četrtletje lahko brutalno za energente. Te možnosti se ne da izključiti in je celo vedno bolj verjetna. Seveda pa je cena nafta odvisna od številnih komponent, predvsem pa lahko kadarkoli posamezna politična napetost spremeni gibanje cen," pojasnjuje glavni ekonomist Skupine Alta Sašo Stanovnik in dodaja, da če se bo ta napoved uresničila, se bo to zgodilo že letos oziroma v prvi polovici leta.

Močan veter v hrbet gospodarskemu okrevanju Slovenije Za Slovenijo je takšen scenarij po Stanovnikovih besedah na prvi pogled dobra novica, ki vpliva na več dejavnikov:

- vlada si lahko z dvigom trošarin zagotovi boljšo fiskalno situacijo, - potrošniki več privarčujejo na račun energentov in posledično več potrošijo za druge dobrine, - posamezni vhodni stroški podjetij, kot je na primer transport, se cenijo, to pa povečuje njihov dobiček.

A Stanovnik pri vseh pozitivnih dejavnikih opozarja tudi na previdnost. "Če je močan padec nafte tudi simptom svetovnega gospodarskega ohlajanja ali pa slednje pripomore k temu zaradi težav posameznih držav in znižanja svetovnih naložb, je to dolgoročno tudi za nas slaba novica. A relativno gledano Sloveniji bolj koristijo nizke kot visoke cene nafte," je prepričan Stanovnik.

Slovenija bi lahko prihranila 300 milijonov evrov Z njim se strinja tudi Bombač, ki drastično znižanje cen nafte vidi kot močan veter v hrbet gospodarskemu okrevanju Slovenije. "Slovenija, ki 99,9 odstotka nafte uvozi, bi lahko ob znižanju povprečne cene nafte za okoli 20 evrov na sod v letos prihranila več kot 300 milijonov evrov oziroma skoraj odstotek bruto domačega proizvoda," ocenjuje Bombač.

Znižanje cen nafte bo po njegovih napovedih pozitivno vplivalo tudi na okrevanje evroobmočja, ki je glavni trgovinski partner izvozno usmerjenega slovenskega gospodarstva.

"Največ bodo pridobila tista slovenska podjetja, ki prodajajo domačim potrošnikom in izvažajo v države, ki jim padec cen nafte koristi. To so predvsem države Evropske unije in Japonska. Slabše pa jo bodo odnesla tista podjetja, ki večinoma poslujejo z državami, ki so jih nizke cene nafte spravile na kolena. Ena izmed njih je tudi Rusija," še pravi Bombač.

Bistveno več koristi ima slovenska država Razprodaja nafte nedvomno pomeni tudi nižjo ceno pogonskih goriv, a z manjšo stopnjo znižanja.

"Korist od nižje cene nafte se porazdeli med potrošnike in državne prihodke, a država si vzame večji del pogače. Potem ko je cena surove nafte brent v zadnjih dveh letih upadla za 72 odstotkov, se je cena 95-oktanskega bencina znižala za 18 odstotkov, dizla pa za 26 odstotkov. Ob tem so marže trgovcev z nafto ostale nespremenjene, delež države v skupni maloprodajni ceni nafte pa raste," pojasnjuje Stanovnik.

Razmere v prid poslovanju Petrola Čeprav je slovenski Petrol pravzaprav trgovec z naftnimi derivati, je tudi zanj pocenitev nafte ugodna okoliščina.

"Z nižjo ceno pogonskih goriv bodo Slovenci povečali povpraševanje po energentih kot tudi drugih dobrinah, obenem pa se lahko znižajo stroški bančnih provizij in financiranja obratnega kapitala. Veliko bo odvisno od odločitve vlade, ali bo sprostila trg naftnih derivatov ali še naprej ohranjala obstoječi model določanja cen," zaključi vodja oddelka analiz v družbi Alta Invest, ki je delnice Petrola uvrstil med tri najbolj zanimive slovenske naložbe letošnjega leta.

Ne spreglejte