Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 10. 2013,
16.35

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

davek gospodarstvo kriza

Torek, 15. 10. 2013, 16.35

7 let, 2 meseca

Bo novi davek sprožil val prodaje stanovanj?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zaradi davka bodo nekateri prisiljeni prodati nepremičnine, po drugi strani pa večjega povpraševanja, zlasti zaradi težjega financiranja nakupa, ni pričakovati, napovedujejo nepremičninski posredniki.

Ključna težava na strani bank in financiranja Zoran Madon iz nepremičninske agencije Metropola: "Za nakupe se v glavnem odločajo tisti, ki morajo rešiti stanovanjsko vprašanje. Ponudba presega povpraševanje." Poudarja, da ključno težavo vidi na strani bank, s tem pa so povezani zapleti pri financiranju nakupa nepremičnin.

"V primeru, da bo zdajšnja različica zakona obveljala, bo marsikdo, predvsem tisti, ki živijo v velikih nepremičninah, začel razmišljati, kako se jih nekako znebiti oziroma prodati," pravi in dodaja, da bo v primeru, da bo kupna moč še naprej upadala, možnosti financiranja pa bodo ostale enako neugodne, vprašanje, ali jim bo nepremičnine uspelo prodati. "Sicer še ohranjamo tempo in smo v letošnjem letu prodali približno 50 stanovanj, vseeno pa je trg negotov in moraš vlagati dvakrat več energije in časa v to, da si na koncu uspešen," še pravi.

"Tisti s praznimi stanovanji že danes ravnajo neracionalno" Frano Toš iz agencije Interdom pravi, da so opazili upad v številu sklenjenih poslov. "Kar zadeva vpliv novega davka, je jasno, da ukrep ne bo pripomogel k dvigovanju prometa. Del kupcev in prodajalcev ocenjuje, da je trg blizu dna. Tisti, ki so pričakovali drastične upade, ugotavljajo, da v prihodnosti razlogov za kaj takšnega to ne bo več."

"Mislim, da se bo število praznih stanovanj zmanjšalo. Ljudje bodo dali svoja stanovanja v najem ali v prodajo, še vedno pa bo del stanovanj ostal prazen, saj tisti, ki imajo v lasti prazna stanovanja, že danes ne ravnajo racionalno." Nekdo, ki ima naložen kapital v stanovanju, se po mnenju Toša ne sprašuje, ali bo zmogel plačati razliko do novega davka. "Mislim, da bo davek deloma vplival na povečanje prodaje," pravi Toš.

Napoved novega davka poskrbela za zatišje na trgu "Vse je že nekaj let v znamenju pričakovanja," pa meni Alen Kumič iz Abc nepremičnin, ki pravi, da ljudje čakajo, kaj bo z novim davkom ter s številnimi nepremičninami, ki so v rokah banke. "Na področju stanovanj se še kaj proda, pri preostalem pa je že slabše." Sicer so na trgu od leta 2010 do predstavitve novega zakona opazili rast, z napovedjo o novem davku pa se je po besedah sogovornika pojavilo zatišje.

Številni bodo začeli razmišljati, da so nerezidenčne nepremičnine drage, morda se bo zato malo povečala prodaja. Je pa dejstvo, da na nepremičninskem trgu ni nenadnih premikov. Nove ocene Gursa so korak v pravo smer, meni tudi, da bo prej ali slej potreben še en tak korak.

"Bojim se, da ljudje ne bodo sposobni plačevati davka" Boris Pajnkihar iz Pajnkihar nepremičnin opaža, da se v zadnjem času odvija predvsem promet z nepremičninami nižje vrednosti, težavo pa vidi predvsem v pridobivanju posojil. Tudi sicer razmere na trgu nepremičnin na območju Maribora opisuje kot precej slabe.

"Verjetno se bo pojavila težava, če bomo poleg vseh davkov uvedli še davek na nepremičnine, ki je veliko višji od nadomestila za uporabo zemljišča. Bojim se, da se bo zgodilo, da bodo cene upadle še precej bolj, kot so zdaj, oziroma da ljudje ne bodo sposobni plačevati davka."

Ne spreglejte