Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
31. 3. 2013,
20.32

Osveženo pred

7 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

bitcoin finance

Nedelja, 31. 3. 2013, 20.32

7 mesecev, 4 tedne

Bo nova valuta bitcoin pometla z evrom in dolarjem?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Virtualna valuta bitcoin, ki postaja vse bolj zaželena valuta številnih varčevalcev in trgovalcev po vsem svetu, je po zadnjih podatkih že večja od številnih nacionalnih valut.

Pomembnem mejnik v življenju te valute se je zgodil pred nekaj dnevi, ko je bilo v tej valuti naloženih že za milijardo dolarjev sredstev. Številni analitiki menijo, da nova valuta v luči nenehnih ekonomskih kriz in likvidnostnih težav predstavlja resnega tekmeca uveljavljenim svetovnim valutam kot sta evro in ameriški dolar. Brez osrednjih finančnih inštitucij Valuta bitcoin se je pojavila leta 2009, ko je svet že pretresala finančna kriza. Virtualno valuto naj bi ustanovil človek po imenu Satoshi Nakamoto, temelji pa na odprtokodni programski rešitvi, ki se s pomočjo tako imenovane peer-to-peer tehnologije pri transakcijah izogiba vsakršnih centralnih inštitucij. Ker bitcoin ni vezan na nikakršno finančno inštitucijo, neodvisen pa je tudi od svetovnih vlad, predstavlja mamljivo in predvsem varno zavetje za številne vlagatelje in varčevalce, ki jih je v zadnjih dneh zagotovo prestrašila pa tudi streznila drama s ciprskimi prihranki. "Ostale svetovne valute so privezane na umirajoče centralne banke" "Neizogibno je, da bo ta valuta postala večbilijardni sistem, saj so vse ostale svetovne valute privezane na umirajoče centralne banke, ki so obremenjene z nemogoče izplačljivimi dolgovi," je za spletno stran RT dejal finančni strokovnjak Max Keiser. Valutni sistem bitcoin omogoča varne in hitre transakcije, ki so zaščitene s posebno enkripcijo, ki jo uporabljajo številne svetovne vojske in vladne službe. V nasprotju s konvencionalnim bančništvom je omenjeno omrežje brezplačno, prav tako pa je popolnoma avtomatizirana tudi izdaja nove valute. Vsakih 25 minut se tako izda novih 25 bitcoinov, stopnja inflacije pa se zmanjšuje vsake štiri leta, še poroča RT.

"Milijoni ljudi po vsem svetu so bili žrtve bankirjev in koruptivnih politikov" Ker številne finančne organizacije že menjajo omenjeno valuto v katerokoli od konvencionalnih je ustanovitelj švedske piratske stranke Swedish Pirate Bay Rick Falkvinge prepričan, da se bo v bodoče med enim in desetimi odstotki svetovne valutne menjave izvedlo prav v omenjeni virtualni valuti. Številni ob tem špekulirajo, da bi bil lahko zgolj en bitcoin vreden tudi med 100.000 in enim milijonom ameriških dolarjev.

Keiser je med drugim za spletno stran RT tudi dejal, da je bitcoin božje darilo za številna obubožana gospodarstva, predvsem pa za investitorje, ki vse bolj dvomijo v varnost svojih finančnih sredstev v običajnih bančnih sistemih. "Milijoni ljudi, ki so bili po vsem svetu žrtve bankirjev in njihovih koruptivnih političnih prijateljev, se je sedaj posvetilo, da bi lahko rešili svoje premoženje tako, da ga vložijo v bitcoin, ob tem pa jim tega ne more preprečiti noben bankir in nobena vlada," je dejal Keiser.

"Gre za splet 3.0," je dejal. "Zame je to zares razburljivo novo poglavje svetovnega gospodarstva, saj sem bil tudi sam eden od pionirjev virtualnih valut. Ko sem sredi 90. let 20. stoletja ljudem govoril o prihodnosti v kateri se bo trgovalo z virtualno valuto, večina tega ni verjela. Motili so se."

Ne spreglejte