Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Sobota,
3. 3. 2018,
4.00

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,34

10

Natisni članek

Andrej Božič vlada Angela Merkel Nemčija

Sobota, 3. 3. 2018, 4.00

6 let, 1 mesec

Bo Nemčija tudi z novo vlado obljubljena dežela za Slovence?

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,34

10

Nemčija | Foto Reuters

Foto: Reuters

V nedeljo bo znano, kako so se odločili člani nemških socialdemokratov. Od tega bo odvisno, ali bo v prihodnjem tednu po štirih mesecih Angela Merkel sestavila vlado. "Mislim, da nova koalicija ne bo imela velikega vpliva na slovensko sodelovanje z Nemčijo. Pomembneje je, da bo Nemčija dobila aktivno vlado," je prepričan Andrej Božič, nekdanji prvi mož Steklarne Hrastnik, ki je veliko sodeloval z Namčijo.

Od parlamentarnih volitev v Nemčiji do danes je minilo že več kot štiri mesece oziroma več kot 160 dni. V nedeljo bo dokončno znano, ali bo aktualna kanclerka Angela Merkel še tretjič sestavila vlado.

To bo odvisno od glasovanje članov socialdemokratov (SPD), ki imajo do nedelje čas, da se odločijo, ali se strinjajo z veliko koalicijo s konservativno unijo CDU/CSU (krščansko-socialna unija). Glas lahko odda več kot 463 tisoč članov.

Glede na javnomnenjsko raziskavo inštituta YouGov je zelo težko napovedati nedeljski rezultat, saj veliko koalicijo podpira le tesna večina 56 odstotkov vprašanih podpornikov SPD.

Če bodo socialdemokrati podprli predlog, bi lahko kmalu po 4. marcu nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier za novo kanclerko predlagal Merklovo. To mora nato potrditi še bundestag, in sicer najverjetneje na redni seji 14. marca. Vlada bi lahko prisegla do velikonočnih praznikov.

Angela Merkel upa na še tretje sestavljanje vlade. | Foto: Reuters Angela Merkel upa na še tretje sestavljanje vlade. Foto: Reuters

Pomembnejša je splošna situacija

Nemčija je za Slovenijo najpomembnejša partnerica. V prvih 11 mesecih lanskega leta smo v Nemčijo izvolili 20,4 odstotka celotnega slovenskega izvoza.

"Mislim, da nova koalicija ne bo imela velikega vpliva na slovensko sodelovanje z Nemčijo. Bolj pomembno je, da bo Nemčija dobila aktivno vlado. Veliko bolj bi vplivala splošna situacija, če bi se na primer poslabšala in bi padla naročila v nemški industriji," je prepričan Andrej Božič, nekdanji prvi mož Steklarne Hrastnik.

Dolga pogajanja niso vplivala na posel

"Pri nas vlada prepričanje, da je najlažje skleniti posel z Nemci, Italijani ali Avstrijci, ker se že poznamo," pravi Andrej Božič. | Foto: STA , "Pri nas vlada prepričanje, da je najlažje skleniti posel z Nemci, Italijani ali Avstrijci, ker se že poznamo," pravi Andrej Božič. Foto: STA , Čeprav so pogajanja Merklove s strankami, s katerimi bi lahko oblikovala koalicijo, trajala več kot 160 dni, se to na poslu ni poznalo.

"Če se politiki ukvarjajo sami s sabo, imamo mogoče gospodarstveniki več možnosti, da delamo uspešno," meni Božič.

Smo našli prave odgovore?

Bolj kot nova koalicija sta po Božičevem mnenju pomembna pogled v prihodnost in vprašanje trajnostnega razvoja.

"Za vse industrije bo velik izziv, kako biti čim bolj prijazen do okolja in trajnostno naravnan, da ne poslabšujemo podnebnih sprememb. Če pogledamo avtomobilsko industrijo, se dogaja ravno to. Je pa vprašanja, ali smo našli prave odgovore. Smo prepričani, da je električni avtomobil do okolja res bolj prijazen kot tisti z motorjem z notranjim izgorevanjem? Te teme nas bodo zaposlovale v prihodnosti," je prepričan Božič, ki je 1. avgusta lani vodstvo Steklarne Hrastnik prepustil Petru Času, sam pa skrbi za strateški razvoj Skupine Steklarna Hrastnik.

Pri nas vlada prepričanje, da je najlažje skleniti posel z Nemci

Nemčija je številka ena med slovenskimi uvozniki in izvozniki. Je takšna navezanost na en trg lahko težava?

"Tukaj so mnenja gospodarstvenikov različna. Pri nas vlada prepričanje, da je najlažje skleniti posel z Nemci, Italijani ali Avstrijci, ker se že poznamo. Posledično si zelo odvisen od teh trgov. Več bi se morali ukvarjati s tem, da bi bolj razpršili svoje investicije in s tem tudi tveganje," opozarja Božič, menedžer leta 2016.

 

Ne spreglejte