Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Torek,
24. 1. 2017,
15.25

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

7

Natisni članek

Janez Ujčič DUTB osebni stečaj

Torek, 24. 1. 2017, 15.25

6 let, 7 mesecev

Bankrotiranemu Janezu Ujčiču bodo štiri leta jemali pokojnino

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

7

Janez Ujčič | Foto STA

Foto: STA

Znani mariborski televizijec in politik Janez Ujčič, ki je pred letom dni razglasil osebni stečaj, se bo vendarle izognil plačilu večmilijonskih dolgov.

Okrožno sodišče v Mariboru je namreč zavrnilo ugovor proti odpustu Ujčičevih obveznosti, ki ga je zaradi domnevnih nepravilnosti vložila Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB). Po določenem preizkusnem obdobju bodo torej Ujčiču odpisali vse dolgove.

Nekdanji solastnik televizije RTS, ki je pred kratkim dobila novega lastnika, bo moral do takrat v prazno stečajno maso nakazovati večino pokojnine oziroma znesek, ki bo presegal zakonsko določen minimum. Njegova pokojnina po javno dostopnih podatkih znaša blizu 2000 evrov, tako da mu bo ostalo še okoli 600 evrov.

Vzeli mu bodo še 23.000 evrov

slaba banka, DUTB | Foto: Bor Slana Foto: Bor Slana Osebni stečaj, s katerim se je želel vplivni Mariborčan rešiti vseh dolgov, kljub vsemu ne bo v celoti potekal po njegovi volji. Ujčič je sprva želel, da bi mu dolgove dokončno odpisali po obdobju dveh let in pol. Po tistem bi začel prejemati polno pokojnino. Toda sodišče je ugodilo pritožbi DUTB in podaljšalo preizkusno dobo na štiri leta. 

Po prvotnem načrtu bi bil torej Ujčič rešen dolgov jeseni 2018, do takrat pa bi v stečajno maso nakazal skupno okoli 39.000 evrov. Po novem bo moral dolgove odplačevati vse do leta 2020, v stečajno maso in naprej upnikom pa se bo nateklo dodatnih več kot 23.000 evrov.

DUTB in nekateri manjši upniki bodo torej v štirih letih od Ujčiča dobili več kot 60.000 evrov.

Ali se je Ujčič pritožil na sodni sklep in kdaj predvidoma bo ta pravnomočen, še ni znano.

Ujčič: Več let sem plačeval "kazen"

Ujčič je sicer na sodišču ostro nasprotoval zahtevam DUTB. Povedal je, da je bilo 2,7-milijonsko posojilo, za katerega je osebno jamčil, v letih 2008 in 2009 odobreno družbi Tele 59, ki je izdajala televizijo RTS. S krizo so se začele velike težave v njenem poslovanju, zapustil pa jo je že leta 2010, štiri leta pred stečajem.

Odnos DUTB do njegovega primera je več kot slab, je trdil Ujčič. Pojasnil je, da je že dve leti pred osebnim stečajem plačeval svojo "kazen" kot eden izmed porokov za posojilo pri Probanki, ki je bila pripojena k DUTB. Nikoli se ni zadolževal prek svojih osebnih zmožnosti, vse finančne prihranke pa da je dokazljivo vlagal v dobro družbe in zaposlenih.

Že to, da bo dve leti in pol prejemal zgolj 600 evrov pokojnine, se je Ujčiču zdelo več kot dovolj.

Sodišče je imelo drugačno mnenje. Medtem ko so na DUTB zahtevali najdaljšo možno, petletno preizkusno dobo, je kot kompromis določilo obdobje štirih let. Pri tem je po eni strani upoštevalo Ujčičeve visoke prejemke, ki bi lahko polnili stečajno maso, po drugi pa njegovo starost in zdravstveno stanje.

Zaman upal na vračilo pištol

Upniki bodo v štirih letih od Janeza Ujčiča očitno dobili več kot 60.000 evrov. | Foto: Thinkstock Upniki bodo v štirih letih od Janeza Ujčiča očitno dobili več kot 60.000 evrov. Foto: Thinkstock Hkrati je sodišče zavrnilo Ujčičevo pobudo, da se mu iz stečajne mase vrne polavtomatska pištola Češka Zborjevka in polavtomatsko pištolo Beretta. Prvo je uporabljal kot aktivni udeleženec vojne za Slovenijo, zaradi njene dotrajanosti pa je pred sedmimi leti kupil še rabljeno pištolo Beretta. 

Zaradi svojega dela se je od leta 2008 čutil varnostno ogroženega, vmes so se zgodili še napadi na mestne svetnike in obešene lutke, grožnje po telefonu pa so bile stalne, je prepričeval sodišče. Prosil je, da pištoli obdrži za svojo osebno varnost, saj nimata posebne tržne vrednosti, zanj pa imata simbolno in osebno vrednost.

Upraviteljica Lucija Klampfer, ki je že septembra lani predlagala prodajo obeh pištol, je Ujčičevemu predlogu nasprotovala, pritrdilo pa ji je tudi sodišče.

Ne spreglejte