Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
30. 3. 2015,
16.14

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

nepremičnine nepremičninski trg stanovanja prodaja

Ponedeljek, 30. 3. 2015, 16.14

7 let, 2 meseca

Ali smo končno priča okrevanju slovenskega nepremičninskega trga?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Medtem ko cene nepremičnin upadajo že več let zapored, se občutno povečuje povpraševanje po rabljenih stanovanjih. Še vedno se najdejo kupci, ki za luksuzno stanovanje odštejejo 750 tisočakov.

Cene stanovanjskih nepremičnin v Sloveniji so se lani po podatkih statističnega urada znižale za 4,4 odstotka in tako upadle tretje leto zapored ter dosegle raven iz leta 2006. V letu 2013 so se znižale za 4,4 odstotka, v letu 2012 pa za 8,8 odstotka.

Je pa v zadnjem četrtletju lani močno porasel promet z rabljenimi stanovanjskimi nepremičninami in dosegel predkrizno raven. Število prodaj rabljenih stanovanj je bilo z 1.883 enotami najvišje v zadnjih sedmih letih. Tudi promet z rabljenimi družinskimi hišami se počasi približuje predkriznemu obdobju.

Občuten porast povpraševanja, a brez energetskih izkaznic bi bilo še bolje "Stanje na trgu bi bilo še bistveno boljše, če ni bi bilo predvidenih kazni za oglaševanje nepremičnin brez energetskih izkaznic. Prodajalci so zaradi tega ukrepa umaknili oglase, posledica pa je do 30 odstotkov slabša ponudba nepremičnin," pravi Predrag Todić iz ljubljanske nepremičninske družbe Ljubljana nepremičnine, ki opaža največ povpraševanja po dvosobnih stanovanjih z dvema manjšima kabinetoma v velikosti okoli 70 kvadratnih metrov.

Tudi Alen Komić iz družbe ABC nepremičnine pritrjuje, da se je povpraševanje po nepremičninah občutno povečalo. "Težko bi dejal, da je promet z nepremičninami že dosegel predkrizno raven. Se je pa glede na enako obdobje lani povpraševanje zagotovo povečalo za 100 odstotkov ali še več. A gre predvsem za porast prometa na boljših lokacijah v Ljubljani, promet v okolici je še vedno slab," pojasnjuje Komić in pripomni, da se vseh nepremičnin, tako kot pred krizo, seveda ne proda.

Še vedno je največ povpraševanja po različno velikih stanovanjih v vrednosti od sto do 150 tisoč evrov, povečuje pa se tudi povpraševanje po enostanovanjskih hišah v Ljubljani.

Najmanj so se pocenila nova stanovanja Lani so se postopno cenile vse vrste stanovanjskih nepremičnin. Najbolj, za 5,7 odstotka, so se po podatkih statističnega urada pocenila rabljena stanovanja. Cene so se znižale tako v Ljubljani (za 3,1 odstotka) kot zunaj nje (za 7,2 odstotka). Rabljene družinske hiše so se pocenile za 3,2 odstotka, nove pa za 4,6 odstotka. Najmanj, za 2,8 odstotka, so se pocenila nova stanovanja.

So se pa cene novih stanovanjskih nepremičnin v zadnjem četrtletju 2014 v primerjavi s predhodnim četrtletjem, v katerem so dosegle najnižjo doslej izmerjeno raven, zvišale za 2,6 odstotka. Prodanih je bilo 315 novih stanovanj, kar je skoraj trikrat toliko kot v tretjem četrtletju, ko so našteli najmanj prodaj od leta 2007 dalje. Več kot polovico teh stanovanj so prodali v ljubljanski soseski Zeleni gaj na Brdu, znaten delež prodaje novih stanovanj pa izhaja iz stečajnih postopkov. Štiriintrideset takšnih so prodali v Trebnjem.

Na trg se vrača optimizem Razlog za preobrat na nepremičninskem trgu Todić pripisuje spletu okoliščin. Zaznati je vse več optimizma, kar je posledica pozitivnih gospodarskih kazalnikov in spodbudnih napovedi. A ker si večina kupcev dragih novogradenj ne more privoščiti, jim preostane le nakup rabljenih nepremičnin. Cene teh se v bežigrajskih soseskah Glinškova ploščad, Bratovževa ploščad in BS3 gibljejo med 1.700 in 1.800 evri za kvadratni meter.

Lažje je prodati stanovanje v Fužinah kot za Bežigradom "Zanimivo je, da se danes malenkost dražje kot v bežigrajskih soseskah, predvsem pa hitreje, prodajajo stanovanja v ljubljanskih Fužinah. Njihovi kupci ne prihajajo zgolj iz republik nekdanje Jugoslavije, temveč je med njimi veliko slovenskih kupcev. Soseska ima namreč dobro urejeno infrastrukturo, vse je na dlani. Prav tako tamkajšnja stanovanja ponujajo odlično razporeditev prostorov in kakovost gradnje," pojasnjuje Todić.

Komić razloge za ponovno oživitev nepremičninskega trga pripisuje dejstvu, da je glavnina krize mimo, kupci pa so se naveličali čakanja na nižje cene. Medtem ko je za manjša rabljena stanovanja v Ljubljani mogoče iztržiti do dva tisoč evrov za kvadratni meter, so se cene tro- in večsobnih stanovanj spustile na okoli 1.800 evrov za kvadrat.

Drastičnih sprememb cen ni več pričakovati "Glede na občuten porast povpraševanja, ki je zdaj skorajda usklajeno s ponudbo, ne pričakujem drastičnih sprememb cen navzgor ali navzdol. Pričakujem stabilizacijo cen na sedanjih ravneh," je jasen Komić.

Nepremičninski posrednik Todić morebitni nadaljnji upad cen pričakuje le pri novogradnjah ali na nezanimivih lokacijah. Rabljene nepremičnine pa se po njegovem mnenju ne bodo več cenile.

Še vedno se najdejo kupci, ki so za razkošje pripravljeni odšteti 750 tisočakov In katera je bilo najdražja nepremičnina, ki se je prodala v zadnjem obdobju? "V zadnjem mesecu dni smo prodali dve luksuzni nepremičnini. Za vsako izmed njih smo iztržili okoli 750 tisoč evrov. Eno je novogradnja, drugo pa nekaj let staro stanovanje. Obe imata več kot 200 kvadratnih metrov stanovanjske površine ter teraso. Takšni kupci še vedno obstajajo, težava pa je, da na trgu ni dovolj objektov, ki bi zadovoljili želje najzahtevnejših kupcev. Večinoma gre za kupce, starejše od 50 let," še pove Todić.

V ABC nepremičnine so v zadnjem obdobju najdražje prodali družinsko hišo v Ljubljani za 300 tisoč evrov. "Primerom, da bi nepremičnino prodali za 700 tisoč evrov ali več, že dolgo nismo bili priča," še sklene nepremičninski posrednik Komić.

Ne spreglejte