Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Sreda,
7. 1. 2015,
19.54

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

okrogla miza privatizacija

Sreda, 7. 1. 2015, 19.54

7 let, 2 meseca

Ali naj se politika vtika v gospodarstvo?

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Jože Mencinger je prepričan, da ni potrebe po privatizaciji. Nasprotno meni Samo Hribar Milič, saj so privatna podjetja bolj uspešna od državnih.

Na javni tribuni v Cankarjevem domu so večinoma nasprotniki privatizacije državnih podjetij razpravljali o privatizaciji državnih podjetij.

Na čelu pobude proti privatizaciji državnih podjetij Državljani proti razprodaji je ekonomist Jože Mencinger, ki je sicer leta 1990 in 1991 zagovarjal privatizacijo družbene lastnine z notranjimi odkupi (tako imenovani Mencingerjev koncept privatizacije družbene lastnine).

Kot je dejal danes na javni tribuni, zavrača argumente za privatizacijo. Po njegovih besedah ni ekonomske nuje, da bi prodajali državna podjetja. Prepričan je, da prodaja podjetij ne bo imela gospodarskih koristi.

"Privatizacija podobna nacionalizaciji po drugi svetovni vojni" Zagovarja tudi vtikanje politike v gospodarstvo, saj politika s tem brani javni interes. Prepričan je, da bi moral DZ preklicati sklep o prodaji podjetij, ki je bil sprejet v prejšnjem mandatu. Zanj je privatizacija podobna nacionalizaciji po drugi svetovni vojni.

Zadržan glede privatizacije je ekonomist Bogomir Kovač. Kot poudarja, se proces privatizacije nenehno nadaljuje (tudi prikrito), vprašanje pa je, ali potrebujemo njegovo pospešitev. Sam nasprotuje preveč hitri privatizaciji.

Samo Hribar Milič iz GZS nasprotuje razprodaji, toda zagovarja privatizacijo. Kot pojasnjuje, so privatizirana podjetja v Sloveniji bolj uspešna od državnih. Ta so imela leta 2013 za 200 milijonov evrov izgub.

Po besedah Hribar Miliča je primer dobre prodaje kranjska Sava. Kljub temu da so lastniki tujci, tam niso ukinili delovnih mest, kot strašijo nasprotniki privatizacije.

Prav tako so tuje banke v Sloveniji bolj uspešne kot domače. Če so imele domače banke 3,7 milijarde evrov izgub in jih moramo zdaj sanirati davkoplačevalci, so imele banke v tuji lasti 400 milijonov evrov dobička.

"Slovenijo ogroža povampirjeni kapitalizem" Nasprotno meni prvi sindikalist Dušan Semolič. Ta privatizacija, ki se odvija zdaj, je po njegovem nacionalno škodljiva. Kot meni, Slovenijo ogroža povampirjeni kapitalizem.

Luka Mesec iz Združene levice je polemiziral s Hribar Miličem. Kot meni, težava slovenskih bank ni, da so v državni lasti, ampak da so proizvajale tajkune. Poudarja, da bi s privatizacijo dobili le milijardo evrov, kar pomeni, da bomo slovenski javni dolg zmanjšali le z 28 na 27 milijard. Pravi tudi, da ni res, da so državna podjetja ustvarjala izgubo, ampak so imela dobiček.

Ne spreglejte