Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 2. 2023,
16.11

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

1

Natisni članek

Nemčija zaposlitev delavci Airbus

Sreda, 22. 2. 2023, 16.11

1 leto, 1 mesec

Airbus v Nemčiji načrtuje več tisoč novih zaposlitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

1

Airbus A220 | Foto Airbus

Foto: Airbus

Evropski proizvajalec letal Airbus namerava v Nemčiji zaposliti približno 3500 ljudi, so danes sporočili iz podjetja. Kot so pojasnili, bi jih za gradnjo civilnih letal potrebovali približno 1900, za vojaški in vesoljski sektor 1100, za proizvodnjo helikopterjev pa 500. Trenutno po vsem svetu zaposlujejo 134.000 ljudi, samo v Nemčiji pa 45.000.

Kot je v zvezi z novimi zaposlitvami po navedbah nemške tiskovne agencije dpa pojasnil delovni direktor skupine Marco Wagner, v prvi vrsti potrebujejo predvsem električarje, mehanike, opremljevalce kabin, IT-strokovnjake, strokovnjake za kibernetsko varnost in razvijalce gorivnih celic ter hibridnih pogonskih sistemov.

V Hamburgu, kjer je v bližini letališča Finkenwerder tretja največja proizvodna lokacija civilnih letal na svetu in največja Airbusova na nemških tleh, bi radi k trenutnim 15.000 delavcem dodali 1300 novih, ostale pa zaposlili v preostalih obratih, lociranih v mestih Donauwörth, Manching, Ottobrunn, Nordenham, Friedrichshafen, Bremen in Stade.

S projekti, usmerjenimi v dekarbonizacijo, digitalno transformacijo, razvoj programske opreme in kibernetske tehnologijo, se bo ukvarjalo 20 odstotkov novih zaposlenih. Tretjina delovnih mest bo namenjena začetnikom v že omenjenih poklicih, tretjina pa zaposlitvi žensk.

Po podatkih Airbusa so lani po vsem svetu zaposlili 13.000 novih delavcev, od tega polovico v proizvodnji komercialnih letal, 30 odstotkov v vojaški in vesoljski industriji ter približno 20 odstotkov v proizvodnji helikopterjev. "To je bilo največje povečanje v zgodovini Airbusa," je ocenil Wagner.

Po vsem svetu trenutno zaposluje 134.000 ljudi, v Nemčiji jih je od 45.000 na lokaciji v Hamburgu zaposlenih 15.000. Ta je odgovoren za več kot polovico Airbusove letne proizvodnje letal A320.

Ne spreglejte