Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 6. 2019,
9.42

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

1

Natisni članek

sistemska banka prodaja Abanka

Petek, 21. 6. 2019, 9.42

4 leta, 10 mesecev

Abanka: Prodaja predstavlja priložnost za rast in razvoj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

1

Abanka | Foto STA

Foto: STA

Prodaja Abanke Novi KBM, ki je v večinski lasti ameriškega sklada Apollo Global Management, predstavlja priložnost za rast in nadaljnji razvoj banke, so se danes prek spletnih strani Ljubljanske borze odzvali v Abanki. Dodali so, da gre hkrati za uspešen zaključek programa prestrukturiranja, s katerim je banka začela ob odobritvi državne pomoči.

Kot so poudarili, jih je Slovenski državni holding (SDH) obvestil o podpisu pogodbe o prodaji 100-odstotnega deleža države v banki. Ob tem so izpostavili, da bo moral kupec pred prenosom lastništva pridobiti še vsa ustrezna soglasja.

"Abanka je visoko likvidna, kapitalsko močna in posluje stabilno. Poslovanje s strankami bo tako kot doslej potekalo nemoteno," so zagotovili. "V upravi banke verjamemo, da trdno lastništvo banki zagotavlja nove priložnosti za rast, dolgoročno stabilnost in razvoj," so sklenili.

Abanka
Novice Nova KBM bo za Abanko odštela 444 milijonov evrov

SDH je v četrtek v imenu države z Novo KBM podpisal pogodbo o prodaji stoodstotnega deleža Abanke. Nova KBM bo za Abanko odštela 444 milijonov evrov. Zaključek transakcije je pričakovati do konca leta.

Sto bančnih poslovalnic in 330 poštnih okenc

Abanka, v katero sta se po sanaciji bank, izvedeni v letih 2013 in 2014, združili sanirani Abanka Vipa in Banka Celje, in je v obliki združene banke nastala oktobra 2015, bo imela skupaj z Novo KBM bilančno vsoto 8,71 milijarde evrov in približno 22,5-odstotni tržni delež. S tem se bo približala NLB z 8,81-milijardno bilančno vsoto. Banki imata skupaj okoli 2300 zaposlenih in okoli 100 poslovalnic plus 330 poštnih okenc Nove KBM, kjer se opravljajo tudi bančne storitve.

Luka Mesec
Novice Po prodaji: od lani jeseni so obljubljali, da bodo poskusili Abanko rešiti

Abanka je v prvem letošnjem četrtletju ustvarila 18,6 milijona evrov čistega dobička, kar je 27 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Bilančna vsota se je do konca marca povečala za nekaj več kot dva odstotka na 3,8 milijarde evrov.

Nova KBM je v lasti investicijskih skladov, ki jih upravljajo Apollo Global Management (80 odstotkov) ter Evropska banka za obnovo in razvoj (20 odstotkov).

Ne spreglejte