Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 9. 2022,
9.02

Osveženo pred

7 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

nagrade Dan inovativnosti Talum PR članek

Ponedeljek, 26. 9. 2022, 9.02

7 mesecev

11. Dan inovativnosti v Talumu – Novo desetletje strateškega pristopa k inovativnosti

Oglasno sporočilo

V Skupini Talum so 23. septembra podelili priznanja sodelavkam in sodelavcem, ki so se v zadnjem letu najbolj izkazali na področju inovativnosti. V obdobju od 1. septembra 2021 do 31. avgusta letos so v Talumu zabeležili 1.528 inovacijskih predlogov, 19 tehničnih izboljšav in za 1,4 milijona evrov gospodarske koristi. V Talumu poudarjajo, da je inovativnost postala del rednega delovnega procesa in pomemben temelj kulture podjetja. Novi predlogi in izboljšave so nujen del razvoja, zato v novo desetletje sistematičnega spodbujanja inovativnosti vstopajo z novimi načrti.

Talum iz zraka | Foto:  

"Preteklo leto smo na področju inovativne dejavnosti stopili korak naprej. Izmerili smo inovacijsko klimo v tovarni in dobili potrditev, da imamo dobre temelje, dobro zastavljen sistem, predvsem pa inovativne zaposlene, ki prispevajo svoj kamenček k razvoju tovarne in k boljšim, učinkovitejšim in produktivnejšim procesom. Z intenziviranjem aktivnosti na področju digitalizacije stopamo po poti pametne tovarne, s čimer želimo poenostavljati in pohitriti procese in postopke," razlaga predsednik uprave Taluma Marko Drobnič.

image004 | Foto:

Prepričanje, da je aluminij rešitev za zeleno prihodnost, nas žene, da smo ustvarjalni, da razmišljamo zunaj naših okvirjev, se povezujemo in sodelujemo ter z vsemi temi aktivnostmi prispevamo k našemu razvoju in rasti, razlagajo v Talumu. Z zastavljenimi projekti, kot so Zelena in pametna transformacija, Virtualna baterija, Aluminij 4.0, Razvojni center SiPCAST, Sfera Al13, so del aktivnosti, s katerimi želijo nadgraditi svoje delovanje in nadaljnji razvoj. Kot je ponazoril direktor Poslovne enote Ulitki Avgust Šibila: "Včasih smo v Talumu prodajali aluminij, danes vedno bolj prodajamo znanje. Včasih smo v Talumu prodajali izdelke, danes našim kupcem vedno bolj prodajamo rešitve."

Upam si! 2022

V okviru natečaja Upam si! so letos v Talumu sicer prejeli 61 predlogov z zelo raznolikih področij. Med prejetimi predlogi je devetčlanska komisija izbrala tri najboljše, in sicer Vnaprejšnja zadolžitev z osebno varovalno opremo (novozaposleni) (Milka Kardum in Špela Jamšek), Škatla dobrodošlice (Haris Salihagić Hrenko) in Prejem, izdaja in evidentiranje embalaže v PE Ulitki (Jan Maroh).

11. Dan inovativnosti v TALUMU. Nagrajenci UPAM SI! Foto: Stanko Kozel | Foto: 11. Dan inovativnosti v TALUMU. Nagrajenci UPAM SI! Foto: Stanko Kozel

Trije nagrajenci za množično inovativno dejavnost

Množično inovativno dejavnost v Talumu spremljajo v obdobju od 1. septembra preteklega leta do 31. avgusta tekočega leta. V tem obdobju so obravnavali 1.528 inovacijskih predlogov.

Nagrajenci Množične inovativne dejavnosti. Foto: Stanko Kozel. | Foto: Nagrajenci Množične inovativne dejavnosti. Foto: Stanko Kozel.

Danes so nagradili tri sodelavce, ki so podali največ inovacijskih predlogov. Najbolj so bili aktivni David Lorber, vodja litja na nizkotlačnih livnih strojih v Poslovni enoti Ulitki s 85 predlogi, Aleksander Krajnc, vodja vzdrževanja II v Poslovni enoti Rondelice z 38 predlogi, in Boris Ponudič, ki dela na proizvodnih delih v izparilnikih v odvisni družbi Talum Izparilniki z 29 predlogi.

Nagrajenci Profesionalne inovativne delavnosti. Foto: Stanko Kozel. | Foto: Nagrajenci Profesionalne inovativne delavnosti. Foto: Stanko Kozel.

Profesionalna inovativna dejavnost

Na področju tehničnih izboljšav se lahko v Talumu znova pohvalijo z izjemnimi dosežki. V zadnjem letu so zabeležili 19 tehničnih izboljšav, ki prinašajo skupaj 1,4 milijona evrov letne gospodarske koristi. Nagradili so tehnične izboljšave:

  • Kondenzator za toplotne črpalke za ogrevanje vode, ki so jo razvili v sodelovanju s kupcem Auer (Dejan Ploj, Ferdinand Štrucl, Franjo Skuber) in za katero so prejeli srebrno priznanje ŠGZ,
  • Optimizacija tiskalnikov, tonerjev in kartuš (Dejan Šmigoc, Jože Palčič in Igor Hertiš),
  • Digitalno shranjevanje nabavnih nalogov (Tamara Jaušovec, Aleksander Irgolič),
  • Ciljno dogovorjena optimizacija dobaviteljev (Martina Venta, Vesna Roškar, Andrej Brumen, Simona Gnilšek, Andrej Vindiš, Tamara Jaušovec, Irena Levanič, Jože Palčič, Dejan Šmigoc in Aleksander Irgolič),
  • Nov koncept doziranja aluminijevega fluorida v elektrolizi C & Nov koncept spreminjanja dodatne upornosti RACC elektroliznih celic (Anton Verdenik in Branko Juršek),
  • Nadgradnja računalniške strojne opreme (Dejan Korošak, Evgen Muhič in Igor Hertiš),
  • Izvedba optimizacije licenčne pokritosti s programom AutoCAD (Benjamin Verdenik, Emilija Pišek in Tadej Dobrun),
  • Uporaba prevlek na vložkih orodja za visokotlačno litje (Janez Repa),
  • Rondelice, proizvedene iz tržnega odpadnega aluminija (Gregor Zečević in Simon Strmšek),
  • Ponovna vpeljava in razvoj filtrov za emulzijo v valjarni Expandal (Krešimir Gorišek),
  • Optimizacija transporta – Auer (Miranda Brodnjak),
  • Horizontalno polaganje stranskih blokov pri ponovno zagnani elektrolizni peči (Branko Vogrinec),
  • Reciklirani stranski bloki pri ponovno zagnani elektrolizni peči (Branko Vogrinec),
  • Uvedba krogličnih zapahov (Janez Repa),
  • Preureditev jarma za prenos pokrovov na Riedhammerjevi peči (Roman Petek),
  • Tehnologija gravitacijskega nagibnega litja s peščenim jedrom z ločenima gnezdoma in izmetavanjem v livnem orodju (Janez Jagarinec, Aleš Slana, Srečko Golob, Branko Krajnc in Matjaž Škerget),
  • Optimizacija stroškov tiskanja v Skupini Talum (Dejan Korošak in Igor Hertiš),
  • Priprava tehnične platforme za digitalni dostop do podatkov (Aleksander Irgolič, Benjamin Verdenik, Franc Vajda in Katja Sever),
  • Opeka za zidanje stene (+/–) na Riedhammerjevi peči (Branko Vogrinec).

Naročnik oglasnega sporočila je TALUM, D. D., KIDRIČEVO.

Ne spreglejte