Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 10. 2016,
4.12

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

3

Natisni članek

nasvet razgovor Moja služba

Torek, 4. 10. 2016, 4.12

6 let, 6 mesecev

S takšnega razgovora za službo je bolje pobegniti

Znaki, ki jih na razgovorih za službo ne smete spregledati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

3

razgovor služba | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Si želite službo, ki vas bo utesnjevala in v kateri ne boste videli izzivov? Vas je strah, da vam bo šef dodeljeval naloge, ki jih ni mogoče opraviti? Preverite, kateri so znaki, po katerih lahko že na razgovoru za službo ugotovite, da imate opravka s slabim delodajalcem.

Delodajalci skušajo na razgovorih za službo izbrati najboljše kandidate, ki se bodo najlažje vključili v delovni proces in se ujeli s preostalimi sodelavci.

Manj izbirčni pa so na razgovorih iskalci zaposlitve, ki pogosto, predvsem zaradi stiske, v kateri so se znašli, pograbijo tudi za delo, za katerega vedo, da jih ne bo osrečevalo in izpopolnjevalo.

Poiskali smo nekaj znakov, ki nakazujejo, da delodajalec, pri katerem opravljate razgovor, morda ni vreden vašega časa in da je s takega razgovora za službo najbolje pobegniti:

  • Delodajalec zamuja na razgovor z vami. Zamujanje ni samo nevljudno, ampak tudi slabo za posel. Če delodajalec vašega časa ne ceni zdaj, ne morete pričakovati, da ga bo v prihodnje.
     
  • Oseba, ki z vami opravlja razgovor, se ni pripravila. Vi ste se pred razgovorom poglobili v poslovanje podjetja, delodajalec pa daje občutek, da ni niti preletel vašega življenjepisa in si ogledal izkušenj, ki ste jih zapisali.
     
  • Naloge za razpisano delovno mesto niso jasno določene. Tudi po tem, ko se uvrstite v naslednji krog, še vedno ne veste natančno, kaj od vas pričakujejo.
     
  • Hierarhija v podjetju se nenehno spreminja. Na prvem razgovoru so vam dejali, da boste odgovarjali enemu zaposlenemu, na naslednjem razgovoru pa bi bili na delovnem mestu odgovorni nekomu drugemu. Za to podjetje je prav tako značilno, da se zaposleni prehitro menjajo. To bi moralo pri vas vključiti alarm. Veliko menjav lahko pomeni, da delovni pogoji v podjetju niso najboljši.
     
  • Na razgovoru za službo vam v reševanje ponudijo test, osebnega stika med kandidatom in predstavnikom podjetja ni. Tudi za naloge, ki jih opravite na zahtevo bodočega delodajalca, ne dobite odgovora.  

Iskalci zaposlitve pogosto, predvsem zaradi stiske, v kateri so se znašli, pograbijo tudi za delo, za katerega že vnaprej vedo, da jih ne bo osrečevalo in izpopolnjevalo. | Foto: Thinkstock Iskalci zaposlitve pogosto, predvsem zaradi stiske, v kateri so se znašli, pograbijo tudi za delo, za katerega že vnaprej vedo, da jih ne bo osrečevalo in izpopolnjevalo. Foto: Thinkstock

  • Delodajalec vas na razgovoru vpraša, koliko ste zaslužili na prejšnjih delovnih mestih, ni pa vam povedal, kakšno je plačilo za delovno mesto, za katerega se trenutno potegujete. Čeprav si morda v novi službi zaslužite višjo plačo, je morda ne boste dobili, če ste v prejšnji službi zaslužili manj. 
     
  • Razgovor za službo mora biti profesionalen. Če vas bo delodajalec spraševal o osebnih stvareh, kot so na primer družina, otroci in premoženje, to ni dobro. V Sloveniji so tovrstna vprašanja na razgovorih – pa tudi ko ste že zaposleni – prepovedana z zakonom.
     
  • Proces izbiranja kandidata za novo službo se vleče v nedogled, vam pa v podjetju že nalagajo delovne obveznosti. Ne porabljajte svojega časa za delodajalca, ki želi, da zanj delate zastonj.

Morda vas zanima tudi:

Delali so v McDonald’su, danes pa služijo milijone

V katerem podjetju zaposleni uživajo kot v hotelu? #fotozgodba

Delodajalec me je na razgovoru vprašal, ali hodim v cerkev


 

Ne spreglejte