Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 12. 2018,
6.33

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

Natisni članek

ManpowerGroup zaposlovanje

Torek, 11. 12. 2018, 6.33

5 let, 4 mesece

Prihodnje leto še več novih delovnih mest

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16
Zaposlovanje | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Slovenski delodajalci imajo že drugo zaporedno četrtletje najbolj optimistične zaposlitvene napovedi v regiji Evropa, Bližnji vzhod in Afrika. V panogah trgovine na drobno in debelo ter rudarstva in kamnin so napovedi zaposlovanja najmočnejše v zadnjih osmih letih, kaže raziskava družbe Manpower.

Neto napoved zaposlovanja za Slovenijo je po sezonski prilagoditvi plus 19 odstotkov, kar je toliko kot v prejšnjem četrtletju in šest odstotnih točk več kot v enakem obdobju lani.

V začetku novega leta največ novih delovnih mest v osrednji Sloveniji

Zaposlovanje v prvem četrtletju 2019 načrtujejo delodajalci v vseh štirih vključenih regijah (osrednji, severovzhodni, jugovzhodni in jugozahodni). O najmočnejšem zaposlitvenem utripu poročajo v osrednji regiji, kjer delodajalci za prve tri mesece prihodnjega leta napovedujejo, da bo zaposlitveni utrip najmočnejši v zadnjih osmih letih, odkar Manpower v Sloveniji izvaja raziskavo napovedi zaposlovanja. Njihova neto napoved zaposlovanja znaša plus 20 odstotkov.

Neto napoved zaposlovanja pri delodajalcih v jugovzhodni regiji znaša plus 14 odstotkov, za severovzhodno in za jugozahodno regijo pa je napoved pri plus 12 odstotkih. V primerjavi s prejšnjim četrtletjem je napoved zaposlovanja upadla v severovzhodni regiji, in sicer za dve odstotni točki, v drugih regijah pa je ostala nespremenjena.

Služba. Zaposlovanje. Razgovor. Intervju. Izbira delavca.
Novice Na kaj so pozorni delodajalci, ko iščejo nove sodelavce #video

Največ dela bo v gradbeništvu in proizvodnji

O najmočnejših zaposlitvenih namerah poročajo delodajalci v panogah gradbeništva in proizvodnje, kjer neto napoved zaposlovanja znaša plus 26 odstotkov. Sledita panogi finančnih in poslovnih storitev, zavarovalništva in nepremičnin ter transporta, logistike in komunikacij, v katerih že drugo četrtletje zapored poročajo o optimističnih zaposlitvenih namerah s stabilno neto napovedjo zaposlovanja plus 23 odstotkov.

O najmočnejšem zaposlitvenem utripu, odkar Manpower v Sloveniji izvaja raziskavo, poročajo delodajalci v panogi trgovine na debelo in drobno (plus 21 odstotkov) ter rudarstva in kamnin (plus 16 odstotkov).

Letna primerjava podatkov kaže, da so se zaposlitvene možnosti okrepile v sedmih od desetih slovenskih gospodarskih panog. Najbolj opazna je rast zaposlitvenih možnosti v panogi oskrbe z elektriko, plinom in vodo, in sicer za 12 odstotnih točk. Prav tako je močnejša napoved zaposlovanja v panogi finančnih in poslovnih storitev, zavarovalništva in nepremičnin, in sicer za 11 odstotnih točk, ter v panogi gradbeništva (plus 10 odstotnih točk).

Ne spreglejte