Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 6. 2016,
9.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

zaposlitev Moja služba delo

Torek, 14. 6. 2016, 9.45

6 let, 6 mesecev

Preverite, kje boste lahko čez poletje dobili službo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
zaposlitev zavod za zaposlovanje delo | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Slovenski delodajalci so optimistični, a previdni pri napovedih zaposlitvenih možnosti v obdobju med julijem in septembrom 2016. Največ zaposlitev bo v jugovzhodni Sloveniji in v proizvodni panogi, kaže raziskava Manpower.

Od 623 delodajalcev, ki so sodelovali v raziskavi družbe Manpower, jih v prihodnjem četrtletju:

  • 12 odstotkov načrtuje rast zaposlovanja,
  • trije odstotki načrtujejo upad,
  • 82 odstotkov delodajalcev pa sprememb v zaposlitveni strukturi ne predvideva.

Neto napoved zaposlovanja po sezonski prilagoditvi se bo povečala za šest odstotkov, razkriva raziskava.

V katerih panogah bo največ zaposlovanja

Delodajalci v Sloveniji v devetih od skupaj desetih v raziskavo zajetih panogah v tretjem četrtletju pričakujejo rast zaposlovanja. O najmočnejših zaposlitvenih namerah poročajo delodajalci iz proizvodne panoge, saj napovedujejo 15-odstotno neto rast zaposlovanja. Ta napoved je najbolj optimistična od začetka izvajanja raziskave leta 2011.

Nekoliko previdnejši so delodajalci v panogah finančnih in poslovnih storitev, zavarovalništva in nepremičnin ter transporta, logistike in komunikacij. Neto napoved zaposlovanja v obeh panogah je višja za deset odstotkov, medtem ko v panogi gostinstva in hotelirstva tokrat napovedujejo neto povečanje zaposlovanja za šest odstotkov. Delodajalci v panogi kmetijstva, lova, gozdarstva in ribolova za obdobje prihodnjih treh mesecev ne načrtujejo aktivnosti v zaposlovanju in poročajo o ničodstotni neto napovedi zaposlovanja.

Rudi Čebulj | Foto: STA , Foto: STA , "V splošnem več kot osem od desetih delodajalcev pričakuje, da se struktura zaposlovanja v njihovem podjetju ne bo spremenila, tako slovenski trg dela ponovno pričakuje stabilnost, ki smo ji bili priča že v letošnjem in v preteklih letih. Regionalne in večino panožnih napovedi, pa tudi napovedi iz vseh skupin podjetij ne glede na velikost, so pozitivne, kar je dober znak kontinuiranega zaupanja slovenskih delodajalcev. Več kot eden od desetih namreč navaja, da nameravajo zaposlovati v prihajajočih treh mesecih," je povedal Rudi Čebulj, izvršni direktor podjetja Manpower.

Manj optimistično kot v prejšnjem obdobju

V primerjavi s prejšnjim četrtletjem je upad zaposlitvenih možnosti zaznati v šestih od skupaj desetih gospodarskih panogah. Največji neto upad zaposlovanja je v panogi oskrbe z elektriko, vodo in plinom, ki znaša deset odstotkov, ter v gradbeni panogi (šest odstotnih točk). V dveh panogah pa je opaziti rast zaposlitvenih možnosti, in sicer najopazneje v proizvodni panogi, kjer so se zaposlitvene namere izboljšale kar za devet odstotnih točk.

V primerjavi z istim obdobjem lani pa so napovedi zaposlovanja slabše v sedmih od skupaj desetih gospodarskih panog. Največji upad zaposlovanja (za devet odstotnih točk) je v gradbeni panogi in panogi trgovine na debelo in drobno.

Raziskava podjetja Manpower o napovedi zaposlovanja se izvaja četrtletno z namenom izmeriti predvidevanja delodajalcev o rasti ali upadu števila zaposlenih za prihajajoče četrtletje.  | Foto: Ana Kovač Raziskava podjetja Manpower o napovedi zaposlovanja se izvaja četrtletno z namenom izmeriti predvidevanja delodajalcev o rasti ali upadu števila zaposlenih za prihajajoče četrtletje. Foto: Ana Kovač

Največ novih zaposlitev bo v jugovzhodni Sloveniji in …

Da bodo med julijem in avgustom zaposlovali, napovedujejo delodajalci v vseh štirih zajetih regijah. Najmočnejši zaposlitveni utrip je bilo tokrat zaznati v jugovzhodni (+7 odstotkov) in osrednji regiji (+6 odstotkov). V preostalih dveh regijah (severovzhodni in jugozahodni) delodajalci napovedujejo za štiri odstotke večje število zaposlenih. V primerjavi s prejšnjim četrtletjem so zaposlitvene možnosti upadle v vseh regijah, razen v jugovzhodni.

… v velikih podjetjih

Najmočnejši zaposlitveni utrip pričakujejo delodajalci v skupini velikih podjetij, kjer imajo več kot 250 zaposlenih  (+14 odstotkov). Nekaj priložnosti za zaposlitev bodo imeli tudi iskalci zaposlitve v srednjih podjetjih (+4 odstotke). V skupini mikro podjetij so delodajalci napovedali za tri odstotke boljše zaposlitvene možnosti, medtem ko delodajalci v skupini malih podjetij napovedujejo dvoodstotno neto rast zaposlovanja, še kaže raziskava družbe Manpower.  

Ne spreglejte