SiolNET. Posel danes Bizi
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Koliko služijo slovenska podjetja, povezana s kmečkim turizmom?

4

termometer

Največ prihodkov med turističnimi kmetijami je po podatkih Bizi.si v letu 2014 ustvarila kmetija Čož. Top 20 turističnih kmetij lestvice Bizi.si je lani skupaj ustvarilo 4,72 milijona evrov prihodkov.

Na vrhu lestvice turističnih kmetij na Bizi.si je z dobrih 649 tisoč evri prihodkov kmetija Čož iz vasi Leskovec pri Višnji Gori, ki je v primerjavi z letom 2013 dohodek povečala za sedem odstotkov. Kljub temu pa se ne more pohvaliti tudi z največ dobička. Njihova glavna dejavnost so sicer prevozi.

Poleg ugodne lokacije in ponudbe ima za uspeh takšnega obrata po mnenju lastnice domačije Ane Čož veliko težo tudi dobro oglaševanje ponudbe.

Letošnja turistična sezona za zdaj slabša od prejšnje Glavna dejavnost, s katero se ukvarjajo pri Čožu, so prevozi, oskrba in izposoja konj za ježo, poleg tega pa oddajajo nekaj apartmajev z wellness ponudbo in nudijo možnosti najema prostorov za piknik. Apartma so pred tremi leti tudi prenovili. "Zaradi prenove se je nekoliko dvignil tudi obisk, čeprav je letošnja sezona za zdaj videti slabša od prejšnje," nam je zaupala Ana, ki čez poletne počitnice in dopuste gosti tudi tujce.

Drugo mesto po prihodkih, a prvo po dobičku Na drugem mestu po prihodku 645 tisoč evrov v letu 2014 je domačija Belica, ki leži v osrčju vinorodne briške pokrajine, v vasi Medana. Če so po prihodkih na drugem, pa so po dobičku z dobrimi 60 tisočaki na prvem mestu od 20 najboljših. Tretje mesto po prihodku v 2014 je s 484 tisoč evri zasedla turistična kmetija Kaučič v Trsteniku, na hribu nedaleč od magistralne ceste Lenart–Gornja Radgona. V primerjavi z lanskim letom se jim je prihodek zvišal za 69 odstotkov.

Kot nam je povedal lastnik domačije Janez Kaučič, so se iz kmečkega turizma zaradi birokracije, ki takšni dejavnosti dovoljuje do 60 sedežev za goste, preimenovali v gostilno. "Ponudba ostaja enaka, le ime je drugo," nam je pojasnil Kaučič. "Naši gostje so večinoma zaključene družbe, zaradi avtoceste je bolj malo takšnih prehodnih, ki bi šli slučajno mimo," je pojasnil Kaučič, ki meni, da bi bilo pametno še več vlagati v oglaševanje.

20 turističnih kmetij s skupaj 4,72 milijona evrov prihodkov Dvajset najbolje uvrščenih turističnih kmetij Bizijeve lestvice je v letu 2014 skupaj ustvarilo 4,72 milijona evrov prihodkov. Iste kmetije so lani ustvarile 4,24 milijona evrov prihodkov.

Lani 30 odstotkov manj ustanovitev turističnih kmetij kot leto prej Od leta 2013 naprej po podatkih Bizi.si med turističnimi kmetijami ni bilo nobenega stečaja, prisilne poravnave ali likvidacije. V letu 2014 pa je bilo ustanovljenih 30 odstotkov manj turističnih kmetij kot leto prej. Trenutno je v Sloveniji aktivnih 884 različnih podjetij, povezanih s kmečkim turizmom.

Največ turističnih kmetij na Savinjskem, najmanj v primorsko-notranjski regiji Največ, 136 aktivnih turističnih kmetij je v savinjski regiji, sledijo gorenjska, podravska in goriška. Najmanj podjetij, ki se ukvarjajo s turističnim kmetijstvom, teh je pet, je v primorsko-notranjski regiji.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin