SiolNET. Posel danes Bizi
2,25

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Kako v Sloveniji poslujejo taksisti

2,25

termometer

Taksi
Foto: STA

Podjetja, ki ponujajo taksi prevoze, so lani povprečno zaslužila 48 tisoč evrov, povprečen voznik taksija pa podjetju prinese okoli tri tisoč evrov mesečno.

Prihodki slovenskih taksistov v zadnjih letih vztrajno naraščajo. Leta 2013 so povprečni prihodki v panogi znašali 37.700 evrov, lani pa skoraj 48 tisoč evrov.

Skoraj dve tretjini podjetij, ki ponujajo taksi prevoze, delujeta v osrednji Sloveniji, v več kot 75 odstotkih primerov so to samostojni podjetniki brez zaposlenih oseb, malo manj kot četrtina pa jih je organiziranih kot družba z omejeno odgovornostjo. Leta 2016 je bilo v tej panogi na novo ustanovljenih 63 podjetij, kar je sedem več kot leto prej.

 

Na lestvici stari znanci

V vrhu lestvice po prihodkih oziroma dobičku glede na prejšnja leta ni bistvenih sprememb. Po podatkih portala bizi.si med ponudniki taksi prevozov največ zasluži samostojni podjetnik Hašin Sijarić, ki pa poudarja, da je velika večina prihodkov iz njegove druge dejavnosti, in sicer prodaje avtomobilov. Ta je tudi precej bolj dobičkonosna kot taksi prevozi. 

Sijarić zaposluje le enega voznika taksija, ki opravlja prevoze za podjetje Metro. Ta podjetju prinese okoli tri tisoč evrov mesečno, kar se uvršča v povprečje taksistov v Sloveniji. Se pa tudi temu promet povečuje, pravi Sijarić.

Slovenskim taksistom se promet iz leta v leto povečuje. Slovenskim taksistom se promet iz leta v leto povečuje.

Laguna s skoraj milijonom evrov prihodkov

Podjetje z največ prihodki na področju taksi prevozov je tako Laguna plus, ki zasluži več kot 920 tisoč evrov letno. Podjetje se iz leta v leto širi – ne zaradi večje dobičkonosnosti tovrstnih storitev, ampak zaradi novih strank in širitve dejavnosti. Ukvarjajo se tudi s prostimi prevozi, taksi storitve pa so lani ob Ljubljani začeli ponujati tudi v Kamniku.

"V Kamniku smo na začetku, počasi rastemo in pridobivamo nove stranke," pravi lastnica in direktorica podjetja Nataša Ornek. Kako jim uspeva? "S kakovostjo storitev." V zadnjem letu niso zaposlovali dodatnih voznikov. Imajo deset svojih vozil, preostali pa so podizvajalci.

Tretje mesto po prihodkih in z naskokom prvo mesto po dobičku zaseda podjetje Vehere iz Maribora, katerega ustanovitelj in direktor je Danijel Robnik. Ta se je zaradi poslov pri prevzemu Luke Zadar znašel pred mariborskim sodiščem, na naša vprašanja o poteku sodnega postopka in o poslovanju svojega podjetja pa ni odgovoril. Podjetje Vehere je imelo lani skoraj 104 tisoč evrov dobička in ima po podatkih bizi.si 17 zaposlenih.

Zdrava konkurenca je dobrodošla, o morebitnem prihodu Uberja na slovenski trg pravi direktorica podjetja Laguna plus Nataša Ornek. Zdrava konkurenca je dobrodošla, o morebitnem prihodu Uberja na slovenski trg pravi direktorica podjetja Laguna plus Nataša Ornek. Foto: Reuters

In kaj, če pride Uber?

Že nekaj let na slovenska vrata trka velikan digitalne ekonomije Uber. Za zdaj mu še ni uspelo prodreti na slovenski trg, a v Laguni pravijo, da so pripravljeni tudi na njegov prihod.

"Vsaka konkurenca je zdrava konkurenca, če bo država delala pametno, se pravi, da jim bo postavila enake omejitve, kot jih imamo mi. Nismo proti prihodu nikogar, če dela pod enakimi pogoji kot mi," trdi Nataša Ornek. "Vse, kar ponujajo oni, načeloma ponujamo tudi mi. Morda z manjšimi pomanjkljivostmi, a na konkurenco smo že pripravljeni."

Komentarji

3

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • začuden / 22.05.2017. ob 09:12 0 0

  Urška, lahko bi se malo bolj potrudila in napisala članek o taksi realnosti, ki se skriva pod temi številkami, ki si jih zbrala. Delo na črno, delo po 12 ur na tujo licenco, ki se tolerira, pa plačevanje "dispečev" pa razne dajatve velikim trem, ki si izmišljujejo razne nove naprave za taksiste po mili volji...., pa nobene kontrole (dva inšpektorja oziroma eden in pol za celo Slovenijo....skratka rokomavharstvo se najlepše vidi pri taksistih v Ljubljani, drugje pa ni nič bolje....

  0 0
 • PolentaPolitik / 22.05.2017. ob 09:31 0 0

  3000 € prihodkov na zaposlenega je hudičevo malo, da bi delavec imel normalno plačo, dopust, bolniške in država plačane vse prispevke.

  0 0
 • Billyrop / 12.07.2018. ob 10:39 0 0

  Od Urške je težko pričakovati poglobljeno analizo stanja taxi prevozov.. v osnovi so taksisti odvisni od treh klicnih centrov.. drugi ki delajo z ulice so odvisni od turistov... Če pride Uber bodo trije največji zgubili okrog 10-15% prometa.. govorim za Ljubljano.. tukaj je še zdaj Cammero .. tako da se bo bil krvavi boj za vsaki cent.. taksisti-sahisti počasi gredo v zgodovino.. enostavno jih je čas povozil.. 3-4 velike taxi družbe bodo pobrale 90% prometa.. preostanek pa dobijo prosti strelci

  0 0
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin