Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 6. 2022,
10.48

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

webinar Finance naložba denar PR članek

Torek, 7. 6. 2022, 10.48

1 leto, 10 mesecev

Inflacija. Stagflacija. Hranaflacija

Poklicala me je Maja in rekla: Imam 10 tisoč evrov prihrankov. Kaj naj z njimi?

Oglasno sporočilo

Da, poklicala me je Maja in mi rekla: Imam 10 tisoč evrov prihrankov v gotovini. Nočem, da izgubijo vrednost. Poklicala me je tudi Sara in rekla: Moj ati že vse življenje varčuje. Ima 50 tisoč evrov, prijatelj mu pravi, naj kupi zlato. Nekoč bi za ta denar lahko kupil garsonjero nekje v Ljubljani.

denar | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Se tudi pri vas v prijateljskih in družinskih krogih v zadnjem obdobju pojavljajo taka vprašanja? Vse več novic je o inflaciji, stagflaciji, hranaflaciji. Vse več je strahu, da bodo naši prihranki skopneli.

Povsem logično je, da nas v takih trenutkih skrbi. Ljudje oziroma naša psiha imamo nekaj šibkosti, ki jim hitro podležemo. Ena od teh je sladkosnednost, to opazimo predvsem pri otrocih. Še ena pa je neracionalno oziroma, z drugimi besedami, čustveno vedenje, ko nastopijo obdobja skrbi.

In ko so na udaru naši prihranki, ki so neposredno povezani z našo socialno varnostjo ali pa udobnostjo, je prav, da vklopimo razum, se ne odzovemo čustveno, ampak si vzamemo nekaj minut časa za sprejem racionalnih odločitev.

Kaj je inflacija?

inflacija | Foto:

Inflacija pomeni dvig splošne ravni cen blaga in storitev. Posledično inflacija vodi v upad kupne moči denarja. Kaj je inflacija, smo občutili na lastni koži v zadnjih nekaj mesecih predvsem ob vsakodnevnem nakupu hrane ali pa goriva za naše avtomobile, ko smo za enak znesek dobili občutno manj dobrin kot pred enim letom.

Kaj je stagflacija?

O stagflaciji govorimo, ko se gospodarska aktivnost upočasni ali celo zastane, torej ni presežnega celotnega povpraševanja, cene pa se kljub temu zvišujejo. Je združek počasne ali neobstoječe gospodarske rasti – stagnacije; in sorazmerne visoke rasti cen –inflacije. Z njim opišemo daljše obdobje počasne gospodarske rasti, ki namiguje na recesijo, visoko stopnjo brezposelnosti ter hkratno razmeroma visoko stopnjo inflacije.

V takem obdobju se pojavljajo vprašanja, kako zaščititi svoje premoženje pred izgubo realne vrednosti.

Pogled na kapitalske trge kaže obdobje nestanovitnosti. Kje so torej priložnosti za vlagatelje?

Vabimo vas na finančni webinar družbe Generali Investments, v torek, 14. junija 2022, ob 14. uri, kjer bomo v enournem druženju obravnavali:

  • trenutno dogajanje na globalnih kapitalskih trgih,
  • kaj je inflacija in kakšen vpliv ima na prihranke,
  • kaj je stagflacija,
  • kako v negotovih časih slediti zastavljeni naložbeni strategiji,
  • kakšni so primerni odzivi vlagateljev,
  • kako lahko padce kapitalskega trga obrnemo sebi v prid,
  • zakaj so vzajemni skladi Generali Krovnega sklada v povprečju letos izgubili samo slabih "10" odstotkov vrednosti, kar je manj kot globalni delniški trgi,
  • kakšni so stroški vlaganja v vzajemne sklade.

Prijavite se zdaj!

Generali_1 | Foto:

To je tržno sporočilo. Pred sprejemom naložbene odločitve preberite dokumente s ključnimi podatki za vlagatelje in prospekt. Generali Investments, d. o. o., Ljubljana.

Naročnik oglasnega sporočila je Generali Investments, d. o. o., Ljubljana

Ne spreglejte