Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 10. 2017,
18.08

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Slovenija telesna aktivnost država masa telesna teža infografika The Biggest Loser Slovenija debelost prebivalec tek plavanje hoja kolesarjenje moški ženska

Ponedeljek, 9. 10. 2017, 18.08

6 let, 6 mesecev

Prevelika teža in debelost

V 40 letih se v niti eni državi delež pretežkih prebivalcev ni zmanjšal

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Debelost, prevelika teža | Foto Reuters

Foto: Reuters

Prevelika telesna teža je resna težava, s katero se spopada vsak tretji prebivalec Zemlje. V primerjavi z letom 1975 na svetu ni države, kjer se delež pretežkih prebivalcev ne bi povečal. V Sloveniji so bili v letu 2014 pretežki dva od treh moških in vsaka druga ženska.

Danes ob 21.10 bo na Planet TV prva oddaja The Biggest Loser Slovenija, mi pa smo pogledali, koliko Slovencev in Slovenk ima prekomerno težo in kakšni so podatki za ostale države.

Stopnjo debelosti se meri z indeksom telesne teže (ITM), ki je statistična mera, sloni na telesni višini in teži (teža v kilogramih deljeno s kvadratom višine v metrih). Podatek o ITM pri večini ljudi tudi precej natančno prikaže delež telesne maščobe. Oznako ITM je treba jemati kot grobe smernice, saj je debelost pri posamezniku odvisna tudi od tega, koliko ima telo mišičnega tkiva in koliko telesne maščobe.

Človek je debel, ko njegova telesna teža za 20 ali več odstotkov presega zanj normalno telesno težo. Osebe z indeksom ITM nad 25 označujejo za osebe s preveliko težo, osebe z indeksom ITM nad 30 pa za debele osebe.

Kakšna je idealna teža 174 centimetrov visokega človeka

Pri višini 174 centimetrov se šteje, da ima človek premajhno težo, ko je lažji od 57 kilogramov. Normalna teža za to višino naj bi bila med 57 in 76 kilogrami. Osebe, ki pri tej višini presegajo telesno težo 77 kilogramov (do 91 kg), spadajo v razred oseb s preveliko težo. V tem primeru se kot debele štejejo osebe, ki presežejo telesno težo 92 kilogramov.

Zakaj ljudje postanemo debeli

Najočitnejši razlog je preveliko zaužitje kalorij, njihov presežek se dnevno kopiči v našem telesu. Ljudje danes jemo veliko hrane, ki je zaradi pečenja v raznih masteh in olju polna kalorij. Take količine kalorij je težko porabiti, saj bi za porabo kalorij ene porcije ocvrtega krompirčka morala povprečna oseba hoditi med dve in tri ure na dan ali rekreativno teči približno uro na dan ali plavati med uro in poldrugo uro na dan.

Med najpogostejšimi razlogi za nastanek debelosti so tudi: sedeči način življenja (premalo gibanja), premalo spanca, motnje v delovanju endokrinih žlez (zaradi nekaterih tipov hrane), zmanjšanje količine oziroma opuščanje kajenja (kajenje zavira apetit), zdravila, ki povzročijo, da človek pridobiva težo, in debelostni gen.

Posledice debelosti

Debelost, obravnavana kot naslednja stopnja prevelike telesne teže, ima poleg omejene gibalnosti in nekaterih težav v vsakodnevnem življenju veliko večje posledice na naše zdravje, kakovost življenja. Po mnenju svetovne zdravstvene organizacije (SZO) zaradi debelosti letno umre več kot 2,8 milijona oseb. Debelost ima lahko kar nekaj zdravstvenih posledic: visok krvni tlak, visoko raven holesterola v krvi, diabetes tipa 2, koronarno bolezen srca in ožilja, infarkt, bolezni žolčnika, osteroartritis, spalno apnejo, raka in bolezen nealkoholne zamaščenosti jeter.

 

Kje je največ predebelih in koliko jih je v Sloveniji?

Delež prebivalcev s preveliko težo se je v primerjavi z letom 1980 povečal v vseh državah sveta. Pri odraslih osebah se je delež oseb s preveliko težo ali debelostjo povečal za slabih 30 odstotkov, pri otrocih za skoraj polovico. Tako je danes v razredu prebivalcev s preveliko težo več kot vsak tretji Zemljan.

Prvi deli The Biggest Loser Slovenija bodo na sporedu od ponedeljka do petka ob 21.10 in v soboto ob 20.00.

V povprečju ima preveliko težo višji delež žensk kot moških. Največ jih je na Cookovih otokih, kjer imajo preveliko težo več kot štirje od petih prebivalcev otoške države. Samo dve državi imata manj kot desetodstotni delež moških s preveliko težo in dve manj kot 20-odstotni delež žensk s preveliko težo.

Med 191 primerjanimi državami je Slovenija:

  • 43. po deležu moških s preveliko težo,
  • 104. po deležu žensk s preveliko težo,
  • 66. po deležu debelih moških,
  • 142. po deležu debelih žensk.

V Sloveniji se je v letu 2014 v primerjavi z letom 1975 rast deleža moških s preveliko težo povečevala enkrat hitreje kot rast deleža žensk s preveliko težo. Delež moških s preveliko težo se je tako hitreje kot v Sloveniji povečal v 53 državah sveta, delež žensk v 165. Podobno je tudi, ko gre za debelost, pri čemer se je delež debelih hitreje kot pri moških v Sloveniji povečal v 48 državah in delež žensk v 141 državah sveta.

Spremljajte The Biggest Loser Slovenija tudi na Facebooku in Instagramu, pridružite se debati z uporabo ključne besede #BiggestLoserSLO.
Ne spreglejte