Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 9. 2017,
10.22

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

2

Natisni članek

Planet TV The Biggest Loser Slovenija

Sreda, 13. 9. 2017, 10.22

6 let, 6 mesecev

Katja Simić: Za prehranskega strokovnjaka se lahko okliče vsak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

2

Katja Simič | Foto Planet TV

Foto: Planet TV

Dietetičarka Katja Simić, ki bo v oddaji The Biggest Loser skrbela za jedilnike, si želi, da bi se tekmovalci po koncu šova znali pravilno in zdravo prehranjevati.

Kaj pripravljate za tekmovalce?

Trenutno jim pripravljam jedilnike, ki bodo prilagojeni razmeram v hiši. Bo pa zaradi velikega števila tekmovalcev verjetno nekaj gneče v kuhinji, zato bodo jedi preprostejše, takšne, ki ne zahtevajo veliko prostora za pripravo. Jedilniki so prilagojeni posameznikom, če imajo kakršnakoli stanja ali posebne želje, če so recimo vegani in podobno, in pa seveda kaloričnemu deficitu in treningom. Če bo recimo na sporedu tek, jim ne bomo dali hrane, ki bo v želodcu zavzela veliko prostora, da se jim med treningom ne bo pretakala po želodcu.

Kako vidite svojo vlogo v šovu?

Predvsem si želim, da mi uspe tekmovalce naučiti zdravega načina prehranjevanja, ki ga bodo v šovu začeli upoštevati in ga nato poskušali prenesti tudi v svoj vsakdan, ko bodo enkrat zapustili šov.

Kaj pa mislite, da bo največji izziv?

Mislim, da bodo to njihove preference glede okusa, ker najverjetneje ne bodo vedno dobili hrane, ki jim bo odgovarjala. Vseeno upam, da bodo pripravljeni sodelovati. Zdaj mi javljajo, da so zelo zagnani in si res želijo spremembe, zato upam, da pozneje ne bo prevelikih težav. Upam, da bodo vse skupaj sprejeli kot nekaj dobronamernega in ne kot nekaj slabega. Mislim, da bo moja vloga bolj izobraževalne narave, da jih naučimo tudi kaj za naprej, da jim damo neka orodja, ki jih bodo lahko uporabljali, ko ne bodo več v šovu.

Kakšna je po vašem mnenju dobra dieta? Katja Simič | Foto: Planet TV Foto: Planet TV

Zame je dobra dieta, če je v vsakem obroku zdrava zelenjava oziroma sadje. Treba se je izogibati pretirani uporabi konzervirane in procesirane hrane. Zagovarjam princip prehranjevanja, kjer se iz osnovnih sestavin naredi kar največ obrokov. Trikrat na teden priporočam belo meso, dvakrat na teden rdeče, dobro je, da se v jedilnik vključi tudi morska hrana. Pomembne so tudi stročnice, ki jih je treba redno vključevati v prehrano. Sladkarije, mastna hrana in cvrtje pa so lahko na jedilniku le občasno.

Kakšno je najboljše razmerje sadja in zelenjave v prehrani, ko se odločimo za hujšanje?

Zelenjave naj bi pojedli nekje do 400 gramov na dan, sadja pa nekje do 250. Sadje je veliko bolj kalorično, zato naj bo v največ dveh obrokih, zelenjava pa v od treh do štirih.

Katere pa so največje napake, ki jih nekdo naredi, ko začne hujšati?

Ponavadi ljudje nehajo jesti oziroma preveč omejijo vnos hrane, izpuščajo po cele obroke, in to vsekakor ni pravilno. Pravilno je ohraniti vse obroke, le zmanjšati moramo količino hrane, ki jo vnesemo v telo.

Kakšen bo denimo jedilnik tekmovalcev v šovu?

Za zajtrk bomo najverjetneje posegli po kosmičih z jogurtom in dodali kakšno sadje. Malico bomo prilagodili glede na zajtrk. Če bo zajtrk sadni, bo malica zelenjavna, in nasprotno. Malica bo na primer sestavljena iz kosa kruha, namazanega s skuto, in enega paradižnika. V kosilo bomo vključili juho in solato, da jih naučimo jesti ti dve stvari. Juhe bodo različne, od fižolove, porove, cvetačne, grahove do brokolijeve. Za kosilo bomo dodali testenine, riž ali kaj drugega od ogljikovih hidratov in meso, ki bo bodisi piščanec ali rdeče meso. Solate bomo prilagajali glede na juho, če bo solata grahova, bo juha paradižnikova.

Popoldanska malica bo sestavljena iz jogurta in pesti oreščkov. Za večerjo pa spet nekaj zelenjavnega. Poskusila bom, da bi bila ta zelenjava topla, na primer zelenjava na žaru, oziroma hladne solate.

Na trgu je poplava superživil in prehranskih dodatkov. Kako vi gledate na vse to?

V oddaji bodo vključena živila, ki so hranilno bogata, bomo pa skušali čim več virov poiskati v hrani. Imeli bodo določene dodatke, ker jih bodo zaradi količine treningov potrebovali, bomo pa skušali čim več hranil dobiti iz živil.

Danes obstaja veliko prehranskih strokovnjakov. Kakšna je razlika med dietetiki in nutricionisti?

Za prehranskega strokovnjaka se resnično lahko okliče vsak, saj ta opis ni nikjer definiran. Dietetiki smo študirali na fakulteti za vede o zdravju, in to je registrirano tudi kot poklic. Nutricionist ni registriran kot poklic, ponavadi ta naziv dobijo posamezniki, ki so bili na določenih izobraževanjih in seminarjih. Težko je vedeti, kakšna je kakovost teh izobraževanj, verjamem pa, da so lahko nekatera povsem kakovostna.

 

Spremljajte The Biggest Loser Slovenija tudi na Facebooku in Instagramu, pridružite se debati z uporabo ključne besede #BiggestLoserSLO.
Ne spreglejte