Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 4. 2023,
14.22

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije protest policija kmetija Planet 18 Planet TV

Ponedeljek, 24. 4. 2023, 14.22

1 leto

Planet 18

Policisti prišli k kmetu domov in poizvedovali, ali gre na štrajk #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Demokracija ali ne? Miren dan na kmetiji Mis v Zavrhu pod Šmarno goro, nato pa obisk policista in vprašanje: "Ali se boste udeležili torkovega protesta kmetov v središču Ljubljane?" Odzivi ob takšnem ravnanju policije so pričakovano burni.

Planet 18
Planet TV Glasne kritike predlagane novele zakona o živalih #video

Miren dan na kmetiji Mis v Zavrhu pod Šmarno goro, nato pa obisk policista in vprašanje: "Ali se boste udeležili torkovega protesta kmetov v središču Ljubljane?" Čeprav policija trdi, da gre za običajno obliko policijskega dela, se številni upravičeno sprašujejo, v kakšni državi živimo.

Planet 18 | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Precej kritični so ob takšnem ravnanju policije nekateri poslanci stranke SDS, ostro so se odzvali tudi v Pravni mreži za varstvo demokracije in Inštitutu 8. marec. 

"Danes po molži se na dvorišče naše kmetije pripelje policijsko vozilo, ravno sem napajal teličke. Gospoda policista lepo pozdravim in ga povprašam, kaj bo dobrega," je v objavi, ki dviguje prah, zapisal Tomaž Mis mlajši. "Policaj nam je rekel, da nas je prišel vprašat, ali bomo šli na protest v torek. To se mi zdi pa tako, ne bom rekel, res podlo, no, da se država upa to narediti, da pošlje policijo spraševat," pravi kmet.

Družbena omrežja so kmalu preplavili komentarji. Poslanec SDS Zvonko Černač je zapisal, da gre za grob, nedopusten in protiustaven poseg policije v pravico do svobode izražanja in zbiranja s ciljem ustrahovanja. Predsednik stranke SDS Janez Janša pa je v objavi policijo in vlado vprašal, ali navedbe kmeta držijo. Kot so zapisali na policiji, gre pri takšnem poizvedovanju za običajno obliko policijskega dela, s katerim ne ustrahujejo nikogar, prav tako pa tudi ne posegajo v ustavne pravice posameznika do udeležbe na shodih. Ostro so se na dejanja policije odzvali tudi v pravni mreži za varstvo demokracije. Zapisali so, da policija sicer navaja, da naj bi šlo pri tem za sodelovanje s prebivalci z namenom zagotavljanja varnosti, a pri tem spregleda, da njeno ravnanje ne vzbuja zaupanja, ampak, nasprotno, deluje zastraševalno, zato predstavlja nesorazmeren poseg v pravico do mirnega zbiranja, ter da bi policija obvestila lahko pridobila tudi drugače. Malce manj oster pa je v svojem odzivu bil Anton Medved, predsednik Sindikata kmetov Slovenije.

"To je vsekakor vznemirjanje kmetov, čeprav opravljajo rutinske informativne pogovore. Menim, da to ni nekakšen pritisk, je pa treba biti pozoren na njih," pravi Medved.

Danes v informativni oddaji Planet 18 ne zamudite: pred poslopjem parlamenta v Ljubljani drugi protestni shod kmetov v zadnjem mesecu dni, kakšen je odziv politike? Zakaj UKC MB prekinja sodelovanje s študenti? Reportaža naše ekipe iz Černobila ob 37. obletnici. Več ob 18. uri na Planetu. 
Planet 18
Planet TV Rubežniki pri družini Zavašnik #video
Planet 18
Planet TV 24 evrov za dva kozarca vina in sladoled #video
Planet 18
Planet TV Odprava kazni, izrečenih med covidom? #video
   Spremljajte nas na omrežjih FacebookInstagram, Twitter in YouTube.
Ne spreglejte