SiolNET.
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Oskarjevci v DKino na SiOL TV!

2

termometer

Najpomembnejši večer v Hollywoodu, ko bodo že 84. podelili oskarje, se nezadržno približuje. Primeren čas za to, da si pobliže ogledamo filme iz DKino na SiOL TV, ki so jih zaznamovali zlati kipci.

Na 84. podelitev oskarjev, ki bo potekala 26. februarja v Los Angelesu, se lahko ljubitelji sedme umetnosti pripravite z ogledom filmov v DKinu, na različne načine povezanih z najprestižnejšimi filmskimi nagradami, ki jih vsako leto podeljuje Ameriška akademija za filmsko umetnost in znanost. Veliki zmagovalci preteklih podelitev, večkratni nominiranci, filmi z nepozabnimi vlogami, s katerimi so se igralke in igralci z zlatimi črkami zapisali v zgodovino oskarjev, tehnične mojstrovine, pa tudi poraženci, ki se jim je napovedoval uspeh, nato pa so bili po krivici spregledani … Vsem naslovom je skupno eno – kakovost, po kateri se ločijo od množice drugih filmov in zaradi katere si zaslužijo, da se jih omenja skupaj z oskarji.

Kraljevski izbor

Večina letošnjih nominirancev za najboljši film še niti ni prišla v naše kinematografe, zato pa si lahko v DKinu ogledate velikega zmagovalca lanskoletne podelitve – zgodovinsko dramo Kraljev govor. Pripoved o jecljajočem angleškem kralju Juriju VI. je bila nominiran za kar 12 oskarjev, prejela pa je najpomembnejše štiri – za najboljši film, najboljšo režijo, najboljši scenarij in najboljšo glavno moško vlogo. Za vlogo monarha je kipec po predvidevanjih prejel Colin Firth, ki je bil v isti kategoriji nominiran že leto pred tem za vlogo homoseksualnega profesorja v prvencu Toma Forda Samski moški. Večje presenečenje je bila nagrada za režijo: Britanec Tobe Hoper je premagal favorita Davida Fincherja, režiserja Socialnega omrežja, ki se mu je letos izmuznila nominacija za režijo ameriške različice Dekleta z zmajskim tatujem. Rooney Mara je za vlogo Lisbeth Salander sicer nominirana za najboljšo igralko, večina kritiške javnosti pa se strinja, da bi si nominacijo zaslužila že Švedinja Noomi Rapace, ki je Lisbeth odlično upodobila v izvirni trilogiji Millennium.

Če so vam ljubši fantazijski filmi, si lahko namesto zgodbe o kralju Juriju ogledate zgodbo o kralju Aragornu. Govor je seveda o Kraljevi vrnitvi, sklepnem delu izjemno uspešne trilogije Gospodar prstanov, ki je bil zmagovit v vseh kategorijah, v katerih je bil nominiran – ustvarjalci so domov odnesli enajst kipcev, s čimer se je fantazijski spektakel izenačil s Titanikom in Benom-Hurom kot rekorder po številu prejetih kipcev. Oskarja si je prislužil tudi Peter Jackson – režiser filmske upodobitve zgodbe J. R. R. Tolkiena, za katero so bili številni prepričani, da je ni mogoče posneti. Jackson je dvomljivce prepričal v nasprotno že s prvim delom trilogije, Bratovščino prstana, ki je bil nominiran za 13 oskarjev, prejela pa je štiri. Nadaljevanje s podnaslovom Stolpa je bilo nominirano v šestih kategorijah in prejelo dva kipca, s Kraljevo vrnitvijo pa je Jackson okronal enega najzahtevnejših filmskih projektov vseh časov. Trilogija Gospodar prstanov je bila tako nominirana za kar 30 oskarjev, prejela pa jih je 17.

Čeprav se marsikdo pritožuje nad izborom zmagovalcev, pa so oskarji, ki jih je prejela Bombna misija, dokaz, da lahko kakovost pretehta nad količino. Akademija je razburljivo vojno dramo nagradila s šestimi kipci: za najboljši film, režijo, izvirni scenarij, montažo, montažo zvoka in zvok. Bombna misija je najmanj donosen film v zgodovini, ki je prejel glavnega oskarja. Podatek je še bolj navdušujoč, če vemo, da je film v oskarjevski bitki premagal Avatarja – najbolj dobičkonosen film vseh časov, ki ga je režiral James Cameron. Bombno misijo je režirala Cameronova nekdanja zakonska partnerica Kathryn Bigelow, ki je postala prva režiserka, ki je za svoje delo prejela oskarja. Z odločitvijo Akademije se je strinjal tudi poraženec Cameron.

Ponudba, ki je ne morete zavrniti

O oskarjih težko govorimo, ne da bi omenili Botra – epsko mojstrovino Francisa Forda Coppole iz leta 1972 o mafijski družini Corleone. Film, ki ga številni označujejo za najboljšega vseh časov, je od desetih nominacij prejel tri oskarje: za najboljši film, za najboljšega igralca (ki ga je Marlon Brando zavrnil zaradi diskriminacije Hollywooda do ameriških staroselcev) in najboljši scenarij po predlogi, ki sta ga napisala Coppola in avtor romana Mario Puzzo. Coppoli se je oskar za režijo tisto leto izmuznil (prejel ga Bob Fosse za muzikal Kabaret), je pa zato slavil dve leti pozneje z drugim delom Botra – prvim nadaljevanjem, ki je prejelo oskarja za najboljši film (ta uspeh je ponovila samo še Kraljeva vrnitev). Drugi del je od enajstih nominacij prejel šest oskarjev, tudi za najboljšega igralca v stranski vlogi, ki je šel v roke Robertu De Niru za vlogo mladega Vita Carleoneja. Tretji del Botra , ki ga je Coppola posnel šestnajst let po drugem delu, je bil nominiran v šestih kategorijah, tudi za najboljši film, vendar so ustvarjalci na večer podelitve ostali praznih rok.

Kriminal se je "obrestoval" tudi Martinu Scorseseju, ki je bil nominiran za sedem oskarjev (petkrat za režijo in dvakrat za scenarij), preden je lahko dvignil zlati kipec, in sicer za režijo kriminalnega trilerja Dvojna igra , v katerem blestijo Leonardo DiCaprio, Matt Damon, trikratni oskarjevec Jack Nicholson in Mark Wahlberg. Dvojna igra je prejela štiri oskarje – za najboljši film, režiserja, scenarij po predlogi in montažo, edini, ki je ostal praznih rok, pa je bil Wahlberg v kategoriji najboljšega igralca v stranski vlogi. Scorsese se tudi letos poteguje za oskarje s filmom Hugo, za režijo katerega je pred kratkim prejel zlati globus.

Naslednje leto je prav tako slavil triler – Ni prostora za starce je prejel štiri oskarje. Brata Coen sta oskarju za najboljši scenarij za film Fargo iz leta 1995 dodala tri nove oskarje – za najboljši film, najboljšo režijo in najboljši scenarij po predlogi –, kipec pa je domov odnesel tudi Javier Bardem za nepozabno upodobitev redkobesednega morilca Antona Chigurha. Film je bil nominiran še v štirih drugih kategorijah, od katerih izstopa nominacija za najboljšo fotografijo – Rogers Deakins je bil istega leta v tej kategoriji nominiran tudi za vestern z Bradom Pittom in Casseyjem Afleckom (nominirance za najboljšega igralca v stranski vlog) z nenavadno dolgim naslovom Jesse James in strahopetni Robert Ford . Za Deakinsa sta bili to že šesta oziroma sedma neuspešna nominacija, od takrat pa je bil nominiran še dvakrat, skupno torej devetkrat. Joel in Ethan Coen sta se za oskarje potegovala tudi leta 2010 z eksistencialno dramo Zresni se (film in scenarij) in lani z vesternom Pravi pogum, ki ste si ga na SiOL TV že lahko ogledali.

Ko smo že pri trilerjih – se spominjate Kayserja Sozeja? Če ste si ogledali prvenec Bryana Singerja Osumljenih pet, prejemnika dveh oskarjev (za najboljši izvirni scenarij in najboljšega igralca v stranski vlogi – prvega od dveh kipcev, ki jih je prejel Kevin Spacey), ni dvoma, da se ga.

Lahkotni muzikal in zahtevnejše drame

Če niste ljubitelj nasilnih filmov, si lahko v DKinu ogledate lahkotnejši Chicago, ki je prejel šest oskarjev. Zgodba sicer pripoveduje o dveh morilkah, obsojenih zaradi umora iz strasti, vendar ste lahko brez skrbi – gre za muzikal, ki temelji na izjemno uspešni broadwayski uspešnici. Catherine Zeta-Jones je bila nagrajena za stransko vlogo ene od morilk, štiri oskarje pa si je Chicago prislužil v tehničnih kategorijah. Po ogledu vam bo jasno, zakaj – film je videti in slišati čudovito.

Oskarja za najboljšo režijo je tistega leta prejel Roman Polanski za dramo Pianist. Skupno je Pianist slavil v treh kategorijah, še v kategoriji najboljšega scenarija po predlogi in seveda v kategoriji najboljšega igralca – kipec je šel v roke Adrienu Brodyju, ki je z 29 leti najmlajši prejemnik te nagrade. Brody je poskrbel za enega najbolj čustvenih zahvalnih govorov zadnjih let, ki si ga bo zapomnila tudi podeljevalka Halle Berry, saj jo je igralec v zanosu ob zmagi strastno poljubil.

Manj presenetljiva je bila zmaga Nicole Kidman, ki je nagrado prejela za odlično upodobitev pisateljice Wirginie Wolf (pri čemer si je pomagala z umetnim nosom), lani pa je bila nominirana še za Zajčjo luknjo. Ure do večnosti so bile nominirane še v osmih drugih kategorijah, na koncu pa je film režiserja Stephena Daldryja slavil samo v kategoriji najboljše igralke. Daldry je režiral tudi za pet oskarjev nominiranega Bralca, z vlogo v katerem si je Kate Winslet končno prislužila zlati kipec. Winsletova je bila pred tem nominirana kar petkrat, tudi za stransko vlogo v Večnem soncu brezmadežnega uma, ki je prejel oskarja za najboljši izvirni scenarij.

Oskarji kot bombonjera

Enako število oskarjev kot Chicago, šest, je prejel tudi Forrest Gump – epska drama Roberta Zemeckisa o dobrosrčnem tepčku, ki je udeležen v številne zgodovinske trenutke 20. stoletja. Tom Hanks si je z naslovno vlogo prislužil drugega zaporednega oskarja – leto prej je slavil z vlogo za aidsom umirajočega geja v filmu Philadelphia.

"Življenje je kot bombonjera, nikoli ne veš, kaj boš dobil," je znameniti citat Forresta Gumpa, ki velja tudi za oskarje, saj so presenečenja stalnica podelitev. Eno večjih presenečenj je bil brez dvoma oskar za najboljši film, ki ga je leta 2006 prejela Usodna nesreča – vsi so namreč napovedovali, da bo slavila Gora Brokeback, ki je bila nominirana v osmih kategorijah in prejela tri kipce (režija, scenarij po predlogi in izvirna glasba). Praznih rok so ostali tudi Michelle Williams, Jake Gyllenhaal in Heath Ledger, ki je med snemanjem Imaginarija Dr. Pernassusa umrl in pozneje prejel posthumnega oskarja za vlogo Jokerja v filmu Temni vitez.

Presenečenje je bila tudi zmaga Nikogaršnje zemlje v kategoriji najboljšega tujejezičnega filma. Vojna drama Danisa Tanovića z Đurom v glavni vlogi je namreč premagala francosko komično uspešnico Amelie. Đuro in Tanović sta ponovila sodelovanje s filmom Triaža, ki pa ni dosegel uspeha Nikogaršnje zemlje. Đuro igra tudi v prvencu Angeline Jolie V deželi krvi in medu, ki je bil nominiran za zlati globus, vendar ga je Akademija spregledala, podobno kot je spregledala Angelinino odlično igro v pretresljivi drami Mogočno srce, za katero je igralka prejela številne druge nagrade in pohvale.

Joliejeva se lahko potolaži ob dejstvu, da je kipec dobila že za stransko vlogo v filmu Girl Interrupted, kar pa ne velja za Jima Carreyja, ki je z osupljivo igro v filmu Trumanov show navdušil vse, z izjemo Akademije, ki ga ni niti nominirala, čeprav je bil pred tem nagrajen z zlatim globusom. Film Petra Weira je bil kljub temu nominiran za tri oskarje (režija, scenarij in Ed Harris za najboljšega igralca v stranski vlogi).

Nad odločitvami Akademije pa se ne morejo pritoževati Igralke Charlize Theron, Marion Cotillard, Rachel Weizs in Penelope Cruz, ki so za vloge v filmih Pošast, Življenje v rožnatem, Zvesti vrtnar in Ljubezen v Barceloni vse prejele zlate kipce – prvi dve za glavni vlogi in drugi dve za stranski.

Filmi iz vsega sveta, dokumentarci, akcijski presežki, ...

Ljubiteljem filmov v neangleškem jeziku si lahko ogledajo brazilsko Božje mesto, ki je prejelo štiri nominacije, italijansko Maleno z dvema nominacijama, češkega prejemnika oskarja za najboljši tujejezični film Koljo in Pisma z Iwo Jime – Eastwoodowo mojstrovino, ki je bila nominirana za štiri oskarje in prejela enega – za montažo zvoka. Pisma so bila nominirana za najboljši film, ne pa tudi za najboljši tujejezični film, čeprav so skoraj vsi dialogi v japonščini.

Podobno pester je izbor dokumentarcev. Začnimo z Michaelom Moorom, ki je prejel oskarja za Bovling za Columbine (spominjali se boste njegovega zahvalnega govora, v katerem je okrcal predsednika Busha) in bil nominiran za Sicka, medtem ko je Akademija Fahrenheit 9/11, prejemnika zlate palme v Canessu, raje spregledala. Oskarja so prejeli tudi Popotovanje cesarskega pingvina, Skriti zaliv in Človek na žici, medtem ko so se morali Nomadi neba zadovoljiti z nominacijo.

Na svoj račun boste prišli tudi ljubitelji akcije. Ogledete si lahko prelomno uspešnico Matrica, ki je prejela vse štiri tehnične oskarje, za katere je bila nominirana, ali pa aktualni tretji del Transformerjev, ki je letos nominiran za 3 oskarje. Enako število nominacij je zbral tudi drugi del Harryja Potterja in Svetinj smrti, ki si ga boste v Dkinu na SiOL TV lahko ogledali še pred letošnjo podelitvijo nagrad.

Tu so še Čokolada, muzikal Devet, Legenda o jezdecu kitov, Frida, Juno ... Nemogoče bi bilo našteti vse filme iz DKina na SiOL TV, ki so prejeli oskarje, ali pa so bili za njih nominirani. In ne pozabite: nabor filmov se bo samo še širil, v 83 letih se namreč še nikoli ni zgodilo, da oskarjev ne bi podelili.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin