Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 5. 2018,
15.16

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,42

1

Natisni članek

ustavno sodišče Janko Veber volitve 2018 Borut Pahor

Četrtek, 31. 5. 2018, 15.16

5 let, 10 mesecev

Pahor: Nimam pooblastil za preklic volitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,42

1

Borut Pahor | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Predsednik republike Borut Pahor je po vrnitvi z uradne poti v Italijo odgovoril predsedniku stranke Sloga Janku Vebru glede njegove pobude za preklic odloka o razpisu predčasnih volitev. Kot je zapisal, kot predsednik republike za kaj takega ni pristojen.

"Glede vaše pobude za preklic odloka o razpisu predčasnih volitev vas seznanjam, da mi pravni red kot predsedniku republike ne nalaga niti ne omogoča ugotavljanja kršitev volilne zakonodaje ali človekovih pravic, za kar se sicer zavzemate," je zapisal predsednik republike Borut Pahor. Ob tem je spomnil, da o tem odločajo druge pristojne institucije.

Volitve skrinjica
Novice Neparlamentarne stranke pozivajo Pahorja: Prekličite nedeljske volitve #video

Pahor se ne želi vmešavati v volilno kampanjo

Predsednik stranke Sloga Janko Veber je med drugim prosil Pahorja, da bi se pred volitvami osebno srečala. Pahor je njegovo prošnjo zavrnil z utemeljitvijo, da je že ob podpisu odloka in razglasitvi predčasnih parlamentarnih volitev javno poudaril, da se bo vzdržal vseh izjav ali ravnanj, ki bi bile lahko razumljene kot politično pristranske ali kot vmešavanje v volilno kampanjo.

Glede na to, da Veber kandidira na volitvah, bi bilo tako srečanje po njegovih besedah lahko razumljeno prav kot vmešavanje v kampanjo.

Veber in predsedniki neparlamentarnih strank Združena Levica, Novi socialdemokrati, Naprej Slovenija, Stranka enakopravnih dežel in Stranka glas ljudstva so v začetku tedna na predsednika republike naslovili poziv za preklic odloka o razpisu predčasnih volitev.

Janko Veber
Novice Veber in Žnidaršič iščeta pravico na ustavnem sodišču

Predlagatelji so pobudo za razveljavitev volitev podali tudi na ustavno sodišče

Po oceni predlagateljev bi bile volitve, razpisane za 3. junij, neustavne, saj da ne omogočajo poštenih, svobodnih in enakopravnih volitev za vse udeležence. Predlagatelji, ki so pobudo za razveljavitev volitev že podali tudi na ustavno sodišče, med drugim opozarjajo, da 43. člen zakona o volitvah v državni zbor privilegira parlamentarne stranke.

Te lahko na volitvah nastopijo s podpisi treh poslancev, medtem ko morajo neparlamentarne stranke in njihovi kandidati zbrati bistveno večje število podpisov volivcev.

Šesterica predlagateljev je danes nenapovedano potrkala na vrata predsedniške palače, ker so želeli Pahorju predstaviti kršitve volilne zakonodaje in človekovih pravic. Kot so pojasnili v Pahorjevem uradu, z njihovim prihodom niso bili seznanjeni, zato se predlagatelji s Pahorjem niso srečali.

Ne spreglejte