Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Sreda,
9. 5. 2018,
12.49

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,09

26

Natisni članek

volitve 2018 Socialni demokrati Zeleni Slovenije Andrej Čuš

Sreda, 9. 5. 2018, 12.49

5 let, 11 mesecev

Čušu v Ljubljani zavrnili kandidaturo, Babičeva ostaja na listi SD #video

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,09

26

Milena Babič | Foto Spletna stran Socialnih demokratov

Foto: Spletna stran Socialnih demokratov

Stranka SD in Zeleni Slovenije imajo na tokratnih volitvah najmanj eno skupno točko: Mileno Babič. Obe stranki sta jo namreč prijavili kot kandidatko za poslanski sedež v državnem zboru. Kandidatka sicer ostaja na kandidatni listi SD, saj je državna volilna komisija (DVK) popoldne v celoti zavrnila kandidatno listo Andreja Čuša in Zelenih Slovenije v volilni enoti Ljubljana Center.

Do četrtka zvečer, ko se je iztekel rok, se je na predčasne parlamentarne volitve prijavilo 25 strank oziroma list, vendar brez zapletov ni šlo. V zanko so se ujeli tudi pri strankah SD in Zeleni Slovenije, saj so na seznam s kandidati za poslance uvrstili isto osebo - Mileno Babič.

Ta je za obe stranki podpisala soglasje za kandidaturo. SD jo je uvrstil med kandidate v volilni enoti Ptuj, stranka Zeleni Slovenije, ki jo vodi Andrej Čuš, pa v volilni enoti Ljubljana Center.

Državna volilna komisija zavrnila Čuševo kandidatno listo

Državna volila komisija je po zapletu danes popoldne v celoti zavrnila kandidatno listo stranke Andrej Čuš in Zeleni Slovenije v volilni enoti Ljubljana Center. DVK je ugotovila, da je kandidatne liste prva potrdila SD, zato je sklenila, da je kandidatura Babičeve na listi Zelenih neveljavna.

Člani DVK so po daljši razpravi zato sklenili, da odločbo volilne komisije 3. volilne enote, ki je listo potrdila, razveljavijo ter listo stranke Andrej Čuš in Zeleni Slovenije v tej volilni enoti zavrnejo v celoti.

Video: Planet TV

V volilni enoti Ljubljana Center so imeli Čuševi deset kandidatov, od tega tri ženske oziroma bi bil njihov delež 30 odstotkov.

Pravila določajo, da mora biti na kandidatni listi najmanj 35 odstotkov predstavnikov enega spola. Čuševa stranka v tem primeru tega pravila ne bi izpolnjevala, zato bi jo lahko doletela podobna usoda kot Združeno desnico.

Pri tem člani DVK niso bili enotni, saj je bilo slišati pomisleke o nesorazmernosti takšnega ukrepa. Kljub temu je na koncu prevladalo prepričanje, da kandidatna lista ni zadostila zakonskim zahtevam glede spolnih kvot. Čuš je medtem že napovedal pritožbo na vrhovno sodišče, je poročal STA.

Čuš, ki se je udeležil današnje seje DVK, je po odločitvi v izjavi za medije ocenil, da gre za "diverzijo" in da nekoga moti možnost, da bi se stranka Zeleni vrnila v državni zbor. "Prepričan sem, da je za tem tudi kakšna širša zgodba, kajti v politiki ni več naključij," je za STA dejal Čuš.

Ni vedela, da podpisuje kandidaturo

1234 | Foto: V SD so v torek pojasnili, da Babičeva ni vedela, da je bila kandidatka tudi na Čuševi listi.

Vodja volilnega štaba Dejan Levanič je pojasnil, da je bila na prireditvi Čuševe stranke, vendar je mislila, da list, ki ga je podpisala, šteje le za prisotnost.

Babičeva: Sem članica SD in želim kandidirati za SD

"Nisem vedela, da so me Zeleni Slovenije dali na svojo listo. Sem članica SD in na njihovi listi želim kandidirati," je za siol.net pojasnila Babičeva.

Kot je dejala, ni bila pozorna, kaj je podpisala. "Mislila sem, da sem podpisala listo prisotnosti," pravi.

Babičeva, ki je v tem času že dobila službo – na kandidatni listi je še navedla, da je brezposelna –, se o zapletu s Čušem ni pogovarjala. 

Babičeva je navedena kot kandidatka stranke SD v 8. volilni enoti. | Foto: Babičeva je navedena kot kandidatka stranke SD v 8. volilni enoti.

Čuš: Vsak ve, kaj podpisuje

Na drugi strani je Čuš prepričan, "da vsak ve, kaj podpisuje". Babičeva je sicer v letih 2008 in 2011 na državnozborskih volitvah že kandidirala za Zelene.

Če jo bodo izbrisali s Čuševe liste ...

Zakon pravi, da če je posamezen kandidat določen na dveh ali več listah, se šteje za veljavno kandidaturo tista, ki je bila prva določena. Po podatkih državne volilne komisije je prva listo določila SD, in sicer 24. aprila, medtem ko je Čuševa stranka listo oddala 30. aprila.

Bodo Zeleni Slovenije, ki jih vodi Andrej Čuš, ostali brez kandidature v eni volilni enoti? | Foto: Bodo Zeleni Slovenije, ki jih vodi Andrej Čuš, ostali brez kandidature v eni volilni enoti?

Težave s kvotami tudi v drugi strankah, ena prijavila kandidata, ki je že umrl

Ob izenačitvi rekorda po številu vloženih kandidatnih list, 25 jih je bilo tudi leta 1992, so se zgodile še nekatere napake. Listi Zedinjena Slovenija ter Združena levice in Sloga nista upoštevali spolnih kvot. Prva ima premalo žensk, druga moških, Stranka slovenskega naroda pa je na listo uvrstila umrlega kandidata.

Ne spreglejte