SiolNET. Novice Volitve 2018
1,34

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bi lahko zaradi izločitve Čuševe liste ponavljali volitve?

1,34

termometer

Andrej Čuš
Foto: STA

V stranki Andrej Čuš in Zeleni Slovenije verjamejo, da bo vrhovno sodišče popravilo "fiasko" državne volilne komisije, ki je zaradi kandidature Milene Babič na listah dveh različnih strank v celoti zavrnila listo stranke v volilni enoti Ljubljana Center. Kot je dejal, jim pritrjuje tudi odločba Evropskega sodišča za človekove pravice iz leta 2007. Pravnik Jurij Toplak meni, da lahko zaradi izločitve liste padejo celotne volitve.

Čuš je ob predstavitvi kandidatov na domačem ptujskem območju pojasnil, da jim je danes pritrdil ustavni pravnik Jurij Toplak, ki pravi, da je Evropsko sodišče za človekove pravice že leta 2007 pojasnilo, da se v primeru dvojne kandidature ne sme zavrniti celotne liste in ne sme izločiti preostalih kandidatov na listi, ki niso kršili predpisov.

Pričakujejo se vrnitev enote Ljubljana Center na glasovnico

Jurij Toplak Foto: STA Toplak zato po njegovih besedah od vrhovnega sodišča pričakuje, da bo takoj odpravilo neustavnost in njihovo kandidatno listo v volilni enoti Ljubljana Center čim prej vrnilo na glasovnico, saj lahko v nasprotnem primeru padejo celotne volitve.

Evropsko sodišče je namreč, kot je navedel, v eni od odločb v zvezi z ruskimi volitvami zapisalo, da niti stranka niti preostali kandidati v podobnem primeru niso kršili zakona in so bili zato nepravično sankcionirani zaradi okoliščin zunaj njihovega nadzora.

Vse za to, da uresničijo svoj program

Čuševa stranka gre sicer na volitve po zmago, če jim to ne bo uspelo, pa bodo, kot je dejal Čuš, naredili vse za to, da uresničijo svoj program. Odprti so za sodelovanje v katerikoli opciji, saj si vsiljenih delitev na leve in desne ne želijo več.

Ob tem je dejal, da vsaka evropska demokracija potrebuje zeleno stranko. Te sicer zadnje čase izpadajo iz parlamentov, ker se po njegovem mnenju ne znajo prilagoditi in modernizirati programa. Čeprav tudi sami spadajo v to družini strank, v ospredje postavljajo človeka in okolje, šele nato kapital.

Nadaljevati nameravajo boj za zaprtje trgovin ob nedeljah in se zavzemati za to, da bo Slovenija samostojna in suverena država ter članica EU, ki ne bo poslušala diktatov iz Bruslja, Moskve ali Washingtona.

Na območju Spodnjega Podravja bodo na listi stranke kandidirali Jernej Čuš, Andrej Kocbek, Nataša Kozic Šic in Rado Antolič.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 15
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin