SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Znova uhajanje radioaktivnih snovi v japonski nuklearki Curuga

3

termometer

 | Foto:
Operater japonske jedrske elektrarne Curuga je sporočil, da je iz elektrarne danes ušla "majhna količina" radioaktivnih snovi. Druge podrobnosti o incidentu niso znane.

V omenjeni nuklearki je do radioaktivnega izpusta prišlo že pred tednom dni, ko so radioaktivne snovi odkrili v vodi za hlajenje reaktorja. Nuklearka v potresu ni bila poškodovana Elektrarna Curuga leži kakih 500 kilometrov jugozahodno od elektrarne Fukušima, ki sta jo 11. marca poškodovala potres in cunami. Nuklearka Curuga pa v potresu ni bila poškodovana. Povečano sevanje tudi v Fukušimi Iz Fukušime sicer znova poročajo po povečanem radioaktivnem sevanju, ki so ga izmerili v poškodovani stavbi prvega reaktorja. Sevanje je doseglo 700 milisivertov na uro, kaj je vzrok, pa zaenkrat ni znano.

Japonski premier Naoto Kan je poleg tega minuli petek zahteval zaprtje elektrarne Hamaoka, ki leži v bližini tektonske prelomnice. Operater nuklearke je medtem sporočil, da jo bodo zaprli.

Na Japonskem se širi strah pred nuklearkami Zaradi najnovejših incidentov se je še povečal strah med Japonci pred nuklearkami, zato so zahteve, naj država znova premisli o svoji energetski politiki, vse številnejše. V soboto so bili na Japonskem tudi protesti proti jedrski energiji, ki se jih je udeležilo več tisoč ljudi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin