SiolNET. Novice Svet
2,74

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Ženske v EU zaradi plačne neenakosti od danes delajo zastonj

2,74

termometer

denar, denarnica
Foto: Thinkstock

Ženske v Evropski uniji zaradi plačne neenakosti med spoloma od danes simbolično prenehajo prejemati plačilo za svoje delo v primerjavi z moškimi. Z dnevom plačne neenakosti želijo v EU opozoriti na to, da ženske za enako delo še vedno zaslužijo manj kot moški. Ta razlika v povprečju znaša 16,2 odstotka.

"Ženske in moški so enakopravni. To je ena od temeljnih vrednot EU," so v skupni izjavi pred dnevom plačne neenakosti poudarili prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans ter evropski komisarki za zaposlovanje, socialne zadeve, strokovno usposobljenost in mobilnost delovne sile ter pravosodje Marianne Thyssen in Vera Jourova.

"Vendar ženske v primerjavi z moškimi še vedno dva meseca na leto delajo brezplačno. Tako stanje ni več sprejemljivo," so opozorili.

Evropske poslance in države članice so pozvali, naj potrdijo predloge, ki jih je predlagala Evropska komisija za reševanje plačne vrzeli med moškimi in ženskami, na primer z izboljšanjem pravic zaposlenih staršev.

Pri komisiji so ob tem navedli, da tretjina Evropejk in Evropejcev v zadnjem letu ni mogla izkoristiti družinskega dopusta in samo štirje od desetih moških so izkoristili ali nameravajo izkoristiti starševski dopust.

služba, delo, ženska Foto: Thinkstock

V Sloveniji je razkorak manjši od osmih odstotkov

Med posameznimi državami EU obstajajo velike razlike pri plačni neenakosti med spoloma. V Belgiji, Italiji, Luksemburgu, Poljski, Romuniji in Sloveniji je ta razkorak manjši od osmih odstotkov, medtem ko v Avstriji, na Češkem, v Nemčiji, Estoniji in Veliki Britaniji znaša več kot 20 odstotkov.

K razliki v plačilu med spoloma pripomore kombinacija različnih dejavnikov: ženske pogosteje delajo s krajšim delovnim časom, v podjetjih ne napredujejo, delajo v slabše plačanih sektorjih ali pa morajo pogosto prevzeti primarno skrb za družino.

Komentarji

7

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • modrooki / 03.11.2018. ob 12:14 +6 0

  Ne zanikam problema, ampak opletati s povprečji je zelo sporno oz. celo nepošteno. Ni slučaj da se prikazana metrika imenuje '*Unadjusted* gender pay-gap'. Problem je, da se ne ve, koliko taka metrika zares prikazuje spolno razlikovanje, koliko pa npr. to, da imajo diplomirani inženirji višje plače kot diplomirane družboslovke (ob tem da nihče nikogar ne sili v izbiro poklica). Ob takih statistikah je težko imeti kakršnokoli resno debato.

  +6 0
 • Miranbru / 03.11.2018. ob 13:01 +5 0

  Ne poznam nobene, ki od danes dela zastonj. Ne poznam nobene, ki na istem delovnem mestu zasluzi manj kot moski. Ne poznam nobene kolektivne in panozne pogodbe, ki bi za zenske dolpcala nizjo placo. Ne manipulirajte z podatki. Je pa vec cistilk, sobarc, streznic, administratork, ki pa ne zasluzijo manj kot moski kolegi. Statisticna laz.

  +5 0
 • urossagadin / 03.11.2018. ob 15:40 +3 0

  Dobro bi bilo, če bi v tem članku konkretneje napisali, kako so prišli do teh 16.2% razlike, katere podatke so uporabili pri izračunu. Ogromno je faktorjev, ki lahko vplivajo na to. zdaj pa je odvisno kakšen rezultat želimo in tako uporabimo podatke, ki so nam v prid. Tudi za povprečje plač so dolga leta metali skupaj javni in zasebni sektor, zato pa je bila povprečna bruto plača zasebnega sektroja tako visoka. Ko pa so računali posebej, pa se je pokazala očitna razlika.

  +3 0
delitve: 55
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin