Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 12. 2013,
15.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

ženske ženske Savdska Arabija

Petek, 6. 12. 2013, 15.14

8 let

Ženske na Bližnjem vzhodu bolj ambiciozne kot na zahodu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kljub boljšemu plačilu in večjim zaposlitvenim možnostim med dekleti v zahodnem svetu ni zanimanja, da bi postale znanstvenice in inženirke, precej več ambicij imajo dekleta iz Savdske Arabije.

Kljub slabemu ugledu, ki ga ima Savdska Arabija pri vprašanju pravic žensk, je med tamkajšnjimi najstnicami vse več zanimanja za kariero z najboljšimi začetnimi plačami. Kot poroča PolicyMic, mlada dekleta na Bližnjem vzhodu precej bolj zanima študij na področju znanosti, tehnologije in inženirstva kot njihove vrstnice na zahodu.

Med študentkami v Savdski Arabiji največ zanimanja za inženirstvo Po podatkih londonske zaposlitvene agencije je število študentk inženirstva v vseh državah Bližnjega vzhoda (za katere ima podatke) večje kot v Veliki Britaniji. V Kuvajtu se za to zanima polovica deklet, v Bahrajnu skoraj tretjina, v Savdski Arabiji pa kar 80 odstotkov najstnic.

Precej drugačna je slika v zahodnih državah. Ameriška agencija za statistiko dela napoveduje, da bo število delovnih mest na področju znanosti, tehnologije, inženirstva in matematike raslo dvakrat hitreje kot na drugih področjih. Kljub temu med ženskami ni zanimanja za to; le 19 odstotkov diplomantov teh panog je žensk. Podobna je slika v Veliki Britaniji, kjer na polovici državnih univerz ni niti ena ženska ni vpisana na študij fizike, med diplomiranimi inženirji pa je le 15 odstotkov žensk.

Zakaj mlade ženske v zalivskih državah želijo postati inženirke? Razlog različnega mišljenja med vrstnicami naj bi izhajal iz šolskega sistema, in sicer glede na to, ali obiskujejo navadne ali dekliške šole, zadnje na Bližnjem vzhodu namreč prevladujejo. V Veliki Britaniji je namreč razlika več kot očitna, med dekleti na dekliških šolah je za polovico več zanimanja za fiziko, tri četrtine več zanimanja za matematiko in skoraj dve tretjini za kemijo kot med vrstnicami na običajnih šolah.

Diploma sicer ženskam še ne zagotavlja kariere na teh področjih, saj še vedno prevladuje stereotip, da so to moški poklici. Da si izborijo položaj med njimi, ženskam ni lahko, še toliko težje je za dekleta, ki so bila med izobraževanjem izolirana od moškega sveta.

Mladim je treba dati vzornice Če želi družba premostiti te stereotipe, je treba povečati prepoznavnost žensk inženirk, poudarja Greet Brosens z londonske zaposlitvene agencije. Kot pravi, je medije in šolske učbenike treba preplaviti s fotografijami znanstvenic, inženirk, astronavtk, s čimer bi otrokom dali več ženskih vzornic. S tem bi se tudi med dekleti na zahodu povečalo zanimanje za znanost in tehnologijo, pripomogli pa bi k večji enakosti med spoloma.

Ne spreglejte